28 unge fra Hvidovre til venskabsbystævne

28 unge fra Hvidovre
til venskabsbystævne

Skal deltage i atletik, spille musik og danse i Tuusula i Finland

I vor globaliserede og fortravlede tilværelse har der i de senere år været trykket en del på pauseknappen omkring den nordiske samarbejde, desværre også hvad angår det fællesnordiske venskabsbysamarbejde mellem kommunerne Hvidovre, Sollentuna (Sverige), Oppegård (Norge) og Tuusula (Finland), alle forstæder til hovedstæderne, ligesom Hvidovre er en forstad til København. Mange Hvidovreborgere, bl.a. indenfor sporten, foreningslivet og institutioner, har gode erindringer fra venskabsbybesøg. I dag er det stort set begrænset til sporadiske visitter i kommunalt regi.

Der er dog en positiv undtagelse, idet de fire kommuner glædeligvis har fastholdt det Nordiske Venskabsbystævne for skolebørn hvert andet år. Det har fundet sted på skift hvert andet år siden 1953, og for to år siden blev det også afviklet i Hvidovre med stor succes.

Flere aktiviteter

I år står finske Tuusula som værter, og i mandags rejste 28 børn og 5 lærere fra Hvidovre til den venskabsbyen, hvor de skal deltage i stævnets forskelligartede aktiviteter i fem dage indtil hjemrejsen på fredag.

Lærer Mette Schiønnemann, der har stået som organisator de fleste år, er også leder af gruppen i år, fortæller:

- Vi mødtes til en lille informationskomsammen med alle de 28 deltagende børn, og flere af deres forældre, i torsdags på Risbjergskolen, og jeg kan sige at forventningerne er store. Det er arrangørerne der står for venskabsbystævnets program, og deltagerne er naturligvis udvalgt efter de discipliner der er fastlagt.

Det betyder at 16 Hvidovrebørn skal deltage i atletik, 8 skal spille musik og 4 er med i danseopvisning. Ledere på turen er for Musik: Dan Andersson, Gungehus. Fri idæt: Pelle Roholt, Avedøre og Thomas Lütken, Risbjerg. Dans: Julia Lytken, Engstrand. Dans, fri idrott og turleder: Mette Schiønnemann, Risbjerg.

Hvor forskellige er vi?

Konceptet siger: Stævne hvert andet år på skift mellem de fire byer. Deltagere: 16 idrottselever, 8 musikelever, 4 danseelever og 4/5 lærere fra byens skoler. Eleverne skal yde det bedste, de kan indenfor deres egen aktivitet. Derudover skal alle deltage i en sightseeingdel, en festaftendel og en indkvarteringsdel ud over, at vi alle ser hinandens koncert, show og konkurrencer. Stævnet løber over 5 dage, og det drejer sig for både elever og lærere om at være så meget sammen som muligt, lytte til hinandens sprog, vaner osv. Hvor forskellige/ens er vi egentlig her i Norden???

Ved ankomsten køres de deltagerne fra Helsinki lufthavn til en skole i Tuusula, hvor man spiser lidt og derefter lave forskellige aktiviteter sammen med de andre nordiske elever om eftermiddagen. Derefter kommer værtsfamilierne og henter de unge, der spiser aftensmad sammen med deres finske familier. mads-

menu
menu