Alle de andre skulle i gymnasiet

Alle de andre skulle i gymnasiet

Frederik Jensen var den eneste fra sin folkeskoleklasse, der valgte en erhvervsuddannelse - resten valgte gymnasiet. Han fandt sin læreplads på den lokale virksomhedsmesse ‘Mød en Virksomhed’.

Af Heidi Juul Petersen, SMVdanmark – det nye Håndværksråd

“Der har vi jo vores gode historie fra sidste år,” udbryder Hvidovres borgmester Helle Adelborg, da hun ser 16-årige Frederik Jensen på virksomhedsmessen ‘Mød en Virksomhed’.

Messen blev afholdt onsdag den 8. november i Hvidovre Kommunes medborgersal, og alle kommunens 8., 9. og 10. klasser samt deres forældre var inviteret. På Virksomhedsmessen kunne man se nogle af de jobmuligheder, der er med en erhvervsuddannelse samt møde en række forskellige lokale virksomheder.

Frederik Jensen var en af de folkeskoleelever, der besøgte Hvidovres virksomhedsmesse ‘Mød en Virksomhed’ sidste år, han kom hjem med en praktikplads hos anlægsgartnerfirmaet Grøn Entreprise.

Ifølge Danmarks Vækstråd kan vi komme til at mangle op i mod 85.000 faglærte i 2025, men paradoksalt nok så vælger langt de fleste unge stadigvæk gymnasiet. Så der er hårdt brug for, at flere unge får øjnene op for erhvervsuddannelserne - også i Hvidovre.

“Vi begyndte at afholde virksomhedsmessen for tre år siden, fordi vi havde en oplevelse af, at de unge havde brug for at få et bedre og mere nuanceret overblik over de uddannelsesmuligheder, der er. Alt for mange træffer deres valg pr. automatik – uden fx at kende de mange muligheder, der er for en erhvervsfaglig uddannelse. Mange ved fx ikke, at der ligger mange gode jobmuligheder i fremtiden inden for forskellige håndværks- og servicefag. Det vil vi gerne medvirke til at rette op på, og med den her messe får vi i samarbejde med et godt netværk af engagerede og socialt ansvarlige lokale virksomheder vist en bred vifte af muligheder,“ fortæller Hvidovres borgmester Helle Adelborg (S).

Uno Apold, der er medejer af Grøn Entreprise, har deltaget på virksomhedsmessen siden den slog dørene op for første gang for tre år siden. Han har 16 medarbejdere, hvoraf 5 er lærlinge, og han mener, man som virksomhed har en forpligtigelse til at tage lærlinge.

”Det nytter ikke noget at sidde og brokke sig over manglende arbejdskraft, hvis man ikke selv gør noget. Jeg deltager ikke kun på messen for at være flink overfor de unge, men i lige så høj grad for at spotte de nye talenter og gode lærlinge,” forklarer Uno Apold.

På Virksomhedsmessen ’Mød en Virksomhed’ i Hvidovre har kommunens 8. og 9. klasser mulighed for at møde lokale virksomheder og få en snak med forskellige faglærte.

Stolte lærere og forældre

For Frederik Jensen blev mødet med den lokale anlægsgartner et vendepunkt, da han i begyndelsen af niende klasse ikke rigtig vidste, hvad han skulle uddanne sig til.

“Jeg tænkte, at nu går jeg bare i gymnasiet sammen med resten af min klasse, men jeg var også godt klar over, at det ville blive op ad bakke, da jeg er ordblind. Da jeg fortalte mine forældre og lærere, at jeg havde fået en læreplads som anlægsgartner, blev de utrolig stolte. Mine forældre havde især været bekymret for, om jeg ville knække nakken på gymnasiet, da jeg ikke er så glad for det boglige,” siger Frederik Jensen.

Frederik Jensen gik på en af Hvidovres folkeskoler, Risbjergskolen, og var den eneste i klassen, der ikke gik i gymnasiet.

Alt for mange unge vælger stadigvæk gymnasiet

I SMVdanmark - det nye Håndværksråd er man glad for at høre om Hvidovre Kommunes tiltag.

“Vi ved, at virksomhederne allerede nu mangler faglærte, og med den faldende tilgang til erhvervsuddannelserne er der hårdt brug for, at vi sætter alle sejl til”, siger chefkonsulent Dorte Kulle, uddannelsespolitisk konsulent i SMVdanmark.

Ifølge Undervisningsministeriets hjemmeside valgte 74 procent af folkeskolens afgangselever i 2017 en gymnasial uddannelse som førsteprioritet, hvorimod kun 18,5 procent satte kryds ved en erhvervsuddannelse. Til sammenligning søgte 58 procent af folkeskolens afgangselever en gymnasial uddannelse som førsteprioritet i 2000 og 32 procent en erhvervsuddannelse.

“Det er en bekymrende udvikling, som vi skal have vendt. Vi skal have endnu flere unge til at se de muligheder, man har med en erhvervsuddannelse i hånden, og vi skal have endnu flere virksomheder og folkeskoleelever til at få øjnene op for hinanden. Sammen skal vi skabe endnu flere gode historier,” siger Dorte Kulle og opfordrer interesserede virksomheder og folkeskoler til at finde inspiration i SMVdanmarks idékatalog, som man kan finde på SMVdanmarks hjemmeside.

Virksomhedsmessen ’Mød en Virksomhed’ er arrangeret af Hvidovre kommune i samarbejde med UU Center Syd.

Hvad vil de unge være?

Vi har mødt et par unge på virksomhedsmessen ‘Mød en Virksomhed’, som blev afholdt onsdag den 8. november. Her er deres uddannelsesønsker:

Det skal enten være tømrer eller tekniker, da jeg ikke er så meget for det boglige men hellere vil bruge mine hænder. 
 Mads Jacobsen, 14 år, går i 8. klasse

Det skal enten være tømrer eller tekniker, da jeg ikke er så meget for det boglige men hellere vil bruge mine hænder. Mads Jacobsen, 14 år, går i 8. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Noget andet end at sidde foran en computer, det må gerne være teknisk, og jeg kunne godt tænke mig at styre en ting. 
 Marcus Juul-Bergstrøm, 13 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? Noget andet end at sidde foran en computer, det må gerne være teknisk, og jeg kunne godt tænke mig at styre en ting. Marcus Juul-Bergstrøm, 13 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Det skal enten være tømrer eller fysioterapeut, da jeg kan godt lide at bruge mine hænder og elsker at spiller fodbold. 
 Frederik Berger, 14 år, går i 8. klasse

Hvad vil du gerne være? Det skal enten være tømrer eller fysioterapeut, da jeg kan godt lide at bruge mine hænder og elsker at spiller fodbold. Frederik Berger, 14 år, går i 8. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Jeg vil gerne være kok, da jeg synes, det er sjovt og spændende at lave mad. 
 Henriette Røjgaard, 12 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? Jeg vil gerne være kok, da jeg synes, det er sjovt og spændende at lave mad. Henriette Røjgaard, 12 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Elektriker, læge eller revisor. Jeg synes, det er fedt at hjælpe folk og vil godt tjene mange penge. 
 Kasper Lind, 13 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? Elektriker, læge eller revisor. Jeg synes, det er fedt at hjælpe folk og vil godt tjene mange penge. Kasper Lind, 13 år, går i 7. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Jeg er vild med programmering, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder, så det skal være en eller anden teknisk erhvervsuddannelse. 
 Thor Larsen, 14 år, går i 8. Klasse og var den heldige vinder af en iPad på messen.

Hvad vil du gerne være? Jeg er vild med programmering, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder, så det skal være en eller anden teknisk erhvervsuddannelse. Thor Larsen, 14 år, går i 8. Klasse og var den heldige vinder af en iPad på messen.

Hvad vil du gerne være? 
 Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, så jeg kunne godt tænke mig noget med håndværk. 
 Sophus Holse, 14 år, går i 8. klasse

Hvad vil du gerne være? Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, så jeg kunne godt tænke mig noget med håndværk. Sophus Holse, 14 år, går i 8. klasse

Hvad vil du gerne være? 
 Jeg er ikke helt sikker, men politiet trækker en del, da jeg godt kan lide at bestemme. 
 Louise Røjgaard, 11 år, går i 5. Klasse og var på messen sammen med sin storesøster.

Hvad vil du gerne være? Jeg er ikke helt sikker, men politiet trækker en del, da jeg godt kan lide at bestemme. Louise Røjgaard, 11 år, går i 5. Klasse og var på messen sammen med sin storesøster.

menu
menu