Cirkus Arcus er gået selvstændig

Cirkus Arcus er gået selvstændig

Det lokale børne- og ungdomscirkus står klar med deres forestillinger fra på søndag, men ingen forestillinger uden frivillige og forældre til at støtte foretagendet

1. januar 2018 skiftede det lokale børne- og ungdomscirkus Cirkus Arcus formelt fra at være en del af DUI Hvidovre til at være selvstændig forening med navnet DUI Cirkus Arcus. Trods selvstændigheden er indholdet dog i princippet det samme: Tre grupper artister træner vedholdende og ihærdigt hele året og intensivt frem til den årlige cirkusuge. Cirkusugen starter søndag den 13. maj og her præsenterer artisterne i alt 2 forestillinger i et rigtigt cirkustelt, der er slået op på plænen i Avedørelejren.

For den nye bestyrelse har selvstændigheden givet anledning til, at se nærmere på, hvad det egentlig er, som Cirkus Arcus kan - ud over at tilbyde en ud over det sædvanlige fritidsaktivitet for børn- og unge.

- At være cirkusartist er som mange andre idrætsgrene en holdoplevelse, hvor artisterne sammen bygger en forestilling op. Det sker på baggrund af et socialt fællesskab, hvor de udfordrer hinanden på deres cirkusfaglighed og derfor kontinuerligt udvikler sig, fortæller DUI Cirkus Arcus’ formand Annette Westermann.

Hun er selv mor til en af artisterne, der igennem de sidste 7 år har trænet i hvert fald to dage om ugen med undtagelse af ferier og en sommerpause efter årets forestillinger, der typisk ligger i maj. Annette Westermann har som forælder et førstehånds kendskab til, hvad der får børn og unge til at bruge kræfter med cirkusarbejdet.

- Blandt artisterne i Cirkus Arcus er det en helt naturlig og grundlæggende kultur, at der er plads til alle, og hvor der er tillid og forståelse for, at alle har noget at bidrage med både til fællesskabet samt til og i de forestillinger som de meget selvstændigt bygger op, siger hun.

Hun tilføjer, at børnene ser sig selv som artister, og at de er meget bevidste om, at ingen kan undværes, fordi alle har forskellige ekspertiser.

Gøre noget sammen

Men for at forestillingerne overhovedet kan blive til noget, er børn og unge i Cirkus Arcus helt og fuldkommen afhængige af forældre og andre frivillige. Ingen cirkus uden de såkaldte cirkusknyster, der slider for at få rammerne for forestillingen på plads. Hvis ikke teltet bliver rejst, kostumer og rekvisitter fremstillet, og der ikke er nogle til, at sætte fuld knald på lys og lyd, så er rammerne ikke tilstede til, at artisterne kan skinne og vise, hvad årets træninger har båret frem til.

- Det er artisternes afhængighed, der i første omgang motiverer forældrene til en frivillig indsats. Og når musikken spiller og forestillingerne går i gang, er det den umiddelbare glæde ved aktivt, at have taget del i barnets fritidsliv og dermed få en meningsfyldt fælles oplevelse, der får forældrene til år efter år, at melde sig som cirkusknyst, fortæller Annette Westermann.

Alligevel handler det at være cirkusknyst ikke udelukkende om, at der for børneartisternes skyld skal findes stærke arme til at rejse teltet, organisatoriske talenter til at sørge for artisternes forplejning og velvillige hjælpere til de mange, mange løse små og større opgaver. For når årets forestillinger har premiere valfarter kommunens institutioner og i nogle tilfælde også skoleklasser til Avedørelejren for at se forestillingerne.

Udfordringen

For Cirkus Arcus’ formand er det imidlertid nødvendigt at fastholde, at der også er udfordringer i at holde aktiviteten kørende for børn og unge.

- Det åbenlyse meningsfyldte i at yde en frivillig indsats i cirkusugen er på samme tid både vores styrke og den svaghed, som den nye bestyrelse har besluttet at sætte fokus på, fortæller Annette Westermann og fortsætter

- Cirkus Arcus nyder godt af, at de fleste kan se meningen i, at yde en frivillig indsats til glæde for egne og lokalområdets børn. Men det er i kontrasten mellem det meget intense frivillighedsbehov i cirkusugen og den mere sporadiske voksentilknytning resten af året, at vores nye opmærksomhedspunkt skal findes, siger hun.

Derfor understreger hun også, at der i aktiviteten for børn og unge ligeledes er en aktivitet for deres voksne.

- For os handler det om, at sætte fokus på voksenfællesskabet, så cirkusfrivilligheden ikke blot er en årlig tilbagevendende forpligtigelse, der ydes for andres skyld, siger formanden.

Og at der er et fællesskab kan ses, når forældre til børn, der ikke længere går i Arcus, fortsat vælger at lægge kræfter i at hjælpe med at få mangeriet til at køre.

- De yder en stor frivillig indsats, ligesom tidligere artister med stor selvfølgelighed er at finde til forestillingerne som publikum. Derfor ved vi, at Cirkus Arcus-fællesskabet kan noget særligt. Vi mangler bare lige at finde ud af, hvordan vi kan mobilisere fællesskabet ud over den måned, hvor der er cirkusuge, slutter Annette Westermann.

Er man interesseret i at give en hånd med, kan man kontakte Annette Westermann og styregruppen via Cirkus Arcus´ hjemmeside.

key

menu
menu