En fantastisk dag for 330 skoleelever

En fantastisk dag for 330 skoleelever

Sidste torsdag blev der for anden gang afholdt Hvidovremesterskaberne i skoleskak.

Det blev endnu en dag i hjernegymnastikkens tegn, hvor der blev dystet under mottoet: “Det skal være sjovt at blive klogere”!

Medborgersalen - de perfekte rammer

Medborgersalen blev gjort klar til skak takket være et fantastisk personale og en drengegruppe fra Udskolingen på Præstemoseskolen, der mødte ind tidligt om morgenen for at opstille mere end 160 skakspil. Et kæmpebanner på Medborgersalen og roll up bannere på fod skabte en wow-effekt for de 330 elever, der trådte ind ad døren til Medborgersalen. Men det var nu de mere end 160 skakspil fordelt på mange borde, der gav den reelle WOW-effekt. Eleverne var spændte og med udsigt til individuelle pokaler og en kæmpe vandrepokal til den vindende skole, kunne eleverne ikke vente med at komme i gang.

165 skakspil i gang på samme tid

Efter introduktion til turneringssystemet, dagens program samt regler for god sportsånd, blev eleverne bedt om at finde deres første kampplads - stedet hvor de skulle dyste mod en anden elev.

Kampene blev sat i gang med en højlydt nedtælling på computer, hvorefter der på få sekunder blev fuldstændig “skakro”. Tilsvarende afsluttedes kampene med et højt “Game Over” fra computeren.

Monrad - et ambitiøst og vellykket turneringssystem

Igen i år benyttede arrangørerne et turneringssystem inspireret af skaksystemet Monrad, der tilgodeså to vigtige elementer i opbygningen af en god skakdag for alle elever. For det første var det vigtigt, at alle elever kom til at spille lige mange kampe, uanset hvordan det gik. Derudover var differentieringstanken vigtig - eleverne blev “parret” med en modspiller med samme antal point/niveau som dem selv. På den måde kunne arrangørerne sikre sig, at alle elever blev udfordret inden for deres zone for nærmeste skakudvikling.

Mellem hver af runderne med skakdyster var der travlhed med pointgivning og forberedelse af den næste runde ved dommerbordene. Men med hjælpere fra Brønshøj Skakklub, Københavns Skoleskak og Hvidovre Skakklub lykkedes det uden problemer. Herefter kunne der kåres fem Hvidovremestre i grupperne B-F, som var inddelt på samme måde som til DM i Skoleskak. Der var ingen gruppe A, da der “kun” var elever med fra grundskolen (0.-9. klasse).

Alle eleverne spillede 8 kampe, som blev afgjort efter “svensk afdømning”, hvis der ikke var fundet en vinder efter 12 minutter. Den svenske afdømning benyttes ved at spillerne tæller point for at finde ud af, om der er en vinder af kampen eller om den ender med remis.

Skakmaskotten Duffy kiggede forbi

I år havde eleverne mulighed for at få et kram af dansk skoleskaks bedste ven Duffy. Duffy var noget af et tilløbsstykke, og elever og voksne stod i kø for at få et kram og måske et billede sammen med Duffy. Duffy blev behandlet med kærlighed, og den store maskot udtrykte efter mesterskaberne, at han meget gerne vil komme igen til næste år og kramme alle, der har lyst.

Puljevinderne med til DM

Da klokken blev 14.30 stod elever og voksne spændte og ventede på det samlede resultat af dagens skakdyster. Borgmester Helle Adelborg stod for overrækkelsen af pokaler til de tre dygtigste skakelever i hver pulje. Derudover uddelte hun diplomer med kvalifikation til DM i Skoleskak til den bedste elev fra hver årgang. Dansk Skoleskak havde sponsoreret en stor og flot vandrepokal til den skole, som klarede sig bedst.

Følgende elever kvalificerede sig til DM:

Gruppe B: Melih Atakan, Gungehus (2001) og Frederik Joensen, Præstemoseskolen (2002)

Gruppe C: Sebastian Jensen, Risbjergskolen (2003) og Muhammad Mahmood, Præstemoseskolen (2004)

Gruppe D: Matt Jing Han, Langhøjskolen (2005) og Mathias Drustrup, Risbjerg (2006)

Gruppe E: Julius Bønlykke, Præstemoseskolen (2007) og Anna Betio, Dansborgskolen (2008)

Gruppe F: Philip Sørensen, Langhøjskolen (2009) og Mads Zernichov, Langhøjskolen (2010)

Igen i år vandt Langhøjskolen vandrepokalen med hjem til skolen for bedste skole. Konkurrencen var dog endnu hårdere i år end sidste år, og der var næsten dødt løb mellem Langhøjskolen og Præstemoseskolen, mens Dansborgskolen og Risbjergskolen tog sig af de efterfølgende placeringer.

Arrangørerne, Thorbjørn Bromann og matematikkonsulent Peter Mogensen, håber på, at succesen gentager sig til næste år, og at alle skoler og flere elever vil finde vej til Medborgersalen for at dyste ud fra mottoet: “Det skal være sjovt at blive klogere”.

Koncentrationen lyste ud af eleverne.

Koncentrationen lyste ud af eleverne.

Alle eleverne spillede 8 kampe ved mesterskaberne i Medborgersalen.                                  Fotos: Anne-Mette Mik

Alle eleverne spillede 8 kampe ved mesterskaberne i Medborgersalen. Fotos: Anne-Mette Mik

menu
menu