Hvem rydder op her?

Hvem rydder op her?

Da jeg som gymnasieelev på Avedøre Gymnasium første gang så skiltet “Din mor rydder ikke op her”, forstod jeg det ikke rigtigt. Jeg syntes, det var noget mærkeligt gammeldags noget at skrive. For helt ærlig, hvilken mor rydder op efter sit barn. Min mor gjorde i hvert fald ikke.

Ok, den manglende forståelse af skiltet hang selvfølgelig sammen med en vis umodenhed. Sidenhen er jeg selv blevet mor og må sande, at der indimellem er noget, der skal ryddes op efter børnene. Heldigvis mindre og mindre - og jeg er næsten 100% sikker på, at det kun er hjemme, at de ikke rydder op efter sig selv. Ude ville være uacceptabelt i mit univers.

For nogle år siden deltog jeg i et cykelløb og overhørte en yngre mand brokke sig over, at nogle andre deltagere havde bedt ham samle hans tomme energigel-emballage op efter sig. Han syntes, det var urimeligt, når nu han deltog i det cykelløb og jo tydeligvis havde travlt med at cykle. Jeg kunne ikke lade være med at spørge ham: Hvem mener du så skal rydde op efter dig? Han svarede mig ikke.

Det samme spørgsmål kan man i øvrigt stille til dem, der har fyret fyrværkeri af - inkl. overtegnede og dennes børn: Hvem mener vi egentlig skal rydde op efter os? Skal vi selv gøre det, eller kan vi forvente, at det er en del af den kommunale servicepakke?

Hvis vi mener, at det er kommunen, der skal klare den opgave, så må vi bare også se i øjnene, at de ressourcer, der bliver brugt på oprydning groft sagt i stedet kunne bruges på at lægge asfalt. Jeg ved selvfølgelig godt, at regnestykket nok ikke kan gøres op så let, men en pointe skal som bekendt helst skæres helt ud i pap.

På årets første løbetur i Hvidovre, så jeg, at der heldigvis er nogle, der rydder op efter sig selv og andre - uden at kommunen skal inddrages i det. Sådan skal det selvfølgelig være. For hvem vil ikke både gerne have ren natur og uhullede veje. Vi får det bare ikke, hvis vi ikke stiller os selv spørgsmålet: Hvem rydder egentlig op her? - og naturligvis svarer med: Det gør jeg selvfølgelig selv.

menu
menu