Hvidovre Roklub er vokset, men huset er faldefærdigt

Hvidovre Roklub er vokset, men huset er faldefærdigt

Hvidovre Avis har været på besøg hos nogle af havnens klubber og foreninger. Denne gang er det Hvidovre Roklub, der fortæller om deres arbejde i havnen

Det er både det sociale og motionsformen, der trækker medlemmer til Hvidovre Roklub. Og klubben har de seneste år oplevet en stor medlemsstigning, både hvad angår unge og ældre. Men derfor er der alligevel nok udfordringer at tage sig af. En af dem er det hus, som klubben holder til i.

- Vi står med en faldefærdig bygning, taget er færdigt og træbeklædningen udenpå trænger gevaldigt til en fornyelse, så vi står alt i alt overfor enorme reparationer, fortæller formanden for Hvidovre Roklub Torben Thyren.

Torben Thyren er mangeårigt medlem af Hvidovre Roklub. Faktisk har han roet i mere end 50 år. De sidste 12-13 år har han været formand for roklubben. Det er anden omgang, at han er formand.

Flere medlemmer

Et af de mål han satte sig, da han blev formand på ny var, at klubben skulle have nogle flere medlemmer. Det var nødvendigt, og det lykkedes. Også selv om han mener, at tiderne har skiftet, og langt de fleste melder sig ind i diverse foreninger, alene fordi de vil have motion.

- Det har ændret sig. Folk melder sig ikke ind på samme måde, som de gjorde tidligere. Nu er der mange, der udelukkende melder sig ind, fordi de gerne vil dyrke rotræning som motion. Og så vil de gerne ud i naturen, mens de får det, siger han.

Han mener nu alligevel, at det sociale fylder en del hos klubbens medlemmer. Og det er både de unge og de ældre et godt bevis på. Begge afdelinger er vokset. De unge er gået fra at være stort set ingen til at være 25 medlemmer. Formanden mener, at det sociale har spillet en stor rolle for den udvikling.

- Hver onsdag har vi fællesspisning for ungdomsafdelingen, og selv om de træner to gange om ugen, så gider de godt det sociale ud over træningen, siger han.

Seniorer vokset markant

En anden medlemsgruppe, der er vokset markant de sidste par år, er de ældre medlemmer. Også i denne sammenhæng skyldes væksten i medlemstallet formentligt, at roningen byder på både mulighed for motion og for det sociale.

- På et tidspunkt tænkte jeg, at vi var nødt til at gøre noget, for at tiltrække nye medlemmer til klubben, og så blev vi enige om at tilbyde seniorroning. Det er der kommet ca. 40 nye medlemmer ud af, hvoraf der kommer op mod 25 tre gange om ugen. Det har vist sig at, de ældre kan finde rigtig mange anledninger til at mødes og tage ud og ro for så at drikke kaffe og hygge sig bagefter, fortæller han.

I alt har Hvidovre Roklub 135 medlemmer.

Udfordringer

Medlemmerne i roklubben mangler altså ikke, men omgivelser og det førstnævnte klubhus kunne godt klare forbedringer, lyder det fra formanden. Hans far har været med til at bygge klubbens bådhal, så roklubbens historie og behov er næsten blevet en del af familien for klubbens formand.

- Da vi begyndte, havde vi en brugsretsaftale på 20 år. Så blev aftalen sat ned til 10 år, og nu er den på fem år, men vi kan opsiges med et års varsel, fortæller formanden.

Hvidovre Avis er forbi Hvidovre Roklub på en dag, hvor solen skinner fra en skyfri himmel og den netop færdiggjorte strand er massivt besøgt af badeglade gæster. Parkeringspladsen uden for roklubben er således fyldt til bristepunktet, og hvis der havde været behov for at køre en robåd ud på p-pladsen havde det været umuligt.

- Det her er en foreningshavn, den er bygget af og for foreningerne, og vi har store og stolte traditioner, så man kan godt frygte, at det vil dø, hvis havnen gøres for kommerciel. På den anden side tror jeg også, at det dør, hvis havnen ikke får en saltvandsindsprøjtning og der bliver givet tilskud til klubberne. Vi er lysår bagved andre klubber, siger Torben Thyren.

Han fortæller, at roklubben bruger ALLE kontingentpengene på at holde klubben kørende.

- I 80’erne fik vi meget mere i tilskud. I dag er det lige før det er en udgift at have seniorer, siger Torben og henviser til det tilskud, som klubber og foreninger får, for antallet af unge indmeldte, men altså ikke for ældre.

- Det er helt indiskutabelt, at vi laver noget socialt arbejde, som sparer kommunen for nogle udgifter, men der skal selvfølgelig være en balance mellem voksne og unge i klubben, siger han.

En roklub ved vandet

Han tilføjer, at Hvidovre Kommune efter hans mening burde bruge havnen mere aktivt. F.eks. mener han, at det er oplagt, at bruge området ved den nye strand til flere sportsaktiviteter.

- Vi har et helt område, der kunne blive til et sportsmekka. Man kunne lave idrætsundervisning. Det er jo genialt med en strandpark, men at lave det uden at lave ordentlige faciliteter, er som at lave en halv fodboldbane, siger han.

Omvendt mener han heller ikke, at havnen har potentiale til at blive en havn som dem, der ligger nord for København.

- Hvidovre Havn er ikke som Skovshoved. Folk kører ikke til Hvidovre Havn for at se på fine skibe, siger han.

Fra formanden for Hvidovre Roklub lyder det heller ikke overraskende, at det er afgørende for klubbens arbejde, at klubben ligger på en central placering i havnen.

key

Åbent hus i Hvidovre roklub lørdag den 22. april 2017

Åbent hus i Hvidovre roklub lørdag den 22. april 2017

menu
menu