- Jeg kan pludselig mere i hverdagen

- Jeg kan pludselig mere i hverdagen

En KOL-diagnose kan være hård at få, men man kan faktisk gøre meget for at mindske symptomerne. Det ved 73-årige Lilian, som selv lever med KOL og har fået en langt bedre livskvalitet efter et forløb i Hvidovre Sundhedscenter

Hun vidste det egentlig godt: Den manglende energi, åndenøden og den vedvarende hoste var ikke gode tegn. Men 73-årige Lilian Schultz fra Hvidovre var ikke meget for at gå til lægen, for hun var vant til at klare sig selv.

Til sidst overgav hun sig dog, og efter pusteprøve hos lægen og undersøgelse på hospitalet var beskeden klar: Lilian har lungesygdommen KOL. Hun blev derfor henvist til et KOL-forløb hos Hvidovre Sundhedscenter, og det er hun lykkelig for i dag.

– Jeg kan pludselig mere i hverdagen, og mine børn har bemærket, at jeg går hurtigere, end jeg plejede. Nu kan jeg også bære mit vasketøj fra kælderen op til 1. sal, og det kunne jeg ikke før, fortæller Lilian Schultz med et stort smil.

En udbredt sygdom

Lungeforeningen anslår, at 320.000 danskere har KOL, men at kun halvdelen ved det, fordi de resterende ikke har fået diagnosen. Blandt andet derfor laves der hvert år en stor Lungedag – i år var det den 17. november – hvor der sættes fokus på sygdommen og alt det, man kan gøre for at afhjælpe den.

For der er nemlig meget, man kan gøre for at mindske symptomerne. Det mærkede Lilian Schultz også på sin egen krop, efter hun startede på et gåhold og begyndte at træne i Sundhedscentret.

– Jeg fik en helt anden energi. Det med at gå var ikke rigtig noget, jeg havde dyrket før, men på gåholdet gik jeg sammen med nogle fantastiske mennesker, og det var bare rigtig hyggeligt. Og vi gik i et tempo, hvor alle kunne være med, fortæller Lilian Schultz.

Undervejs i forløbet blev hun også motiveret til at stoppe med ryge, selvom hun havde røget, siden hun var 16 år.

En flot fremgang

I Sundhedscentret er man glade for Lilians fremgang, for det er netop det, der er formålet med det KOL-forløb, som hun har været igennem.

– Lilian har gennemgået en kæmpe udvikling. Det er ikke sket på et par uger, men er sket i et tempo, som har passet til Lilian. Og det lægger vi stor vægt på, for det handler om at finde de gode vaner, der passer til deltagernes hverdag. Selvom man har fået KOL, er der nemlig rigtig meget, man kan gøre for at forbedre sin livskvalitet, siger Jeanett Guldager Olsen, der er fysioterapeut og KOL-koordinator i Hvidovre Sundhedscenter.

Ud over tilbud om træning får deltagerne også undervisning om kost og tilbud om rygestop, ligesom det sociale samvær med de øvrige deltagere også bliver vægtet højt.

Fortsætter de gode vaner

Lilian Schultz er nu færdig med sit forløb i Sundhedscentret, men hun fortsætter sin træning derhjemme og går ture – ofte kommer hun op på 6.000-7.000 skridt om dagen. Og så har hun meldt sig til Hvidovres lungekor ’Pust’– et kor for borgere med lungesygdomme.

– Det er så fantastisk, og jeg bliver så glad af at synge. Jeg synger ikke særlig godt, men det behøver man heller ikke at kunne for at være med. Og det skulle være så godt for lungerne at synge, smiler Lilian Schultz.

Hun blev testet ved start og i slutningen af sit træningsforløb, og resultaterne viser, at hun er blevet stærkere i sine ben og mere udholdende. Hun hoster også mindre, har mindre slim i lungerne, mindre åndenød og har fået mere energi.

Så opfordringen fra Lilian Schultz er klar: Har man problemer med sin vejrtrækning og mistanke om KOL, så få det undersøgt:

– Gør det! Selvom man har fået KOL, så er der noget at gøre, og der er så mange gode tilbud her fra Sundhedscentret. De har virkelig hjulpet mig meget, siger hun.

Man kan læse mere om KOL-tilbud fra sundhedscentret på sundhedscenter.hvidovre.dk

Lillian Schultz

Lillian Schultz

menu
menu