Lægemangel i Hvidovre:

Lægemangel i Hvidovre:

Der er rift om lægerne i Hvidovre

Har du svært ved at finde en god læge, som du har kemi med ? Så er det ikke blevet nemmere nu.

I forvejen har det ikke været nemt at skifte læge inden for kommunens grænser og særligt, hvis man ønsker en kvindelig læge.

I Hvidovre er der i skrivende stund én praktiserende læge, der har åbent for tilgang ellers skal man til omegnskommunerne indenfor kravet på de fem kilometer mod byen og 15 km. modsat vej, og også her oplever man nu flere læger, der har lukket for tilgang.

Skærpelse af reglerne

Borgerservicechef i Hvidovre Kommune, Margit Halberg bekræfter, at Hvidovre følger den nationale udvikling mht. lægemangel.

- Hvidovre oplever i øjeblikket en større befolkningsvækst. Med et indbyggertal på 53.000 borgere bidrager det til en større andel af patienter pr. læge, da der ikke er kommet flere læger til, siger hun.

- Fra regionens side har man skarpt pålagt kommunerne at overholde reglen for 5/15-kilometer grænsen, som betyder, at man kan vælge læge i en anden kommune end der, hvor man bor. Der gives for eksempel også i større udstrækning afslag på at beholde sin læge i den by, hvor man arbejder på trods af lægens samtykke. Man må derfor vælge en læge i egen bopælskommune i stedet, forklarer Margit Halberg.

Med én resterende praktiserende læge med åbent for tilgang i bopælskommunen, er det nok et spørgsmål om tid før borgerne må ty til omegnskommunerne, men også her råbes der vagt i gevær. Mange kommuner har ingen praktiserende læger med åbent for tilgang.

Det vil sige, at mange svage borgere skal transportere sig endnu længere væk fra sin bopæl, når de skal på lægebesøg for ikke at tale om fordyret transport.

Den mere langsigtede løsning vil være at tiltrække læger, der vil nedsætte sig med deres praksis i kommunen.

- Men hvordan man vil tiltrække læger til kommunen, er et spørgsmål for Region Hovedstaden - ikke kommunen, pointerer Margit Halberg.

Har du penge, kan du få…

Kan man ikke lide lugten i bageriet, er der mulighed for at skifte til sygesikringsgruppe 2.

Fordelen er, at man frit kan vælge, hvilken som helst læge i landet med eller uden åbent for tilgang. Mange økonomisk velfunderede borgere, og også de knap så indkomststærke borgere, som alligevel prioriterer valgfriheden, vælger denne løsning. Man kan gå læge-shop-amok indtil man finder en læge, som man har en godt samarbejde med.

Ulempen er, at man ikke har sin trygge familielæge, der er måske lang ventetid, da mange tager deres egne gruppe 1 patienter først, og mange andre har måske også mere eller mindre frivilligt valgt shoppe-metoden - og så er der lige de brugerbetalte ydelser, som man gør klogt at regne lidt på inden man skifter til gruppe 2.

Igen står den svage, og måske ældre borger, som ikke har det største rådighedsbeløb per måned og må nøjes. Der er simpelthen ikke råd.

Som tilflytter til Hvidovre er der reelt ikke læger i ens bopælskommune at vælge imellem, men dog et valg – indtil videre, men går denne læge på pension og ikke kan sælge sin praksis, er det reelt set ikke muligt at vælge en læge i egen bopælskommune.

De nuværende forhold gør, at lægerne blandt mange er en stresset erhvervsgruppe. Flere patienter pr. læge giver travle konsultationer og mindre tid til fordybelse. Hug en hæl og klip en tå, er hverdag for mange læger. Patienten bliver tit holdt i udstrakt arm for hvad skal man prioritere ?!

Langsigtede løsninger

Senest har Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj i et indlæg i Politiken den 5. august 2017 gjort opmærksom på, at Ishøj har haft lægemangel i 10 år og appellerer til Folketingets partier og Danske Regioner om, at patienterne sikres et lægetilbud i deres hjemkommuner.

Han påpeger, at de praktiserende læger ønsker flere penge, end regionerne tilbyder, og da regionernes pengekasse styres af Folketinget, er Folketinget en del af løsningen for at gøre en kommune mere økonomisk attraktiv for den enkelte læge.

Formand for praktiserende lægers organisation (PLO) Christian Freitag udtaler i et indlæg i Politiken den 13. august 2017,at den langsigtede løsning vil være at uddanne flere praktiserende læger, men at ventetiden er lang, da uddannelsestiden er 7,5 år. Der er 700 læger p.t., der tøver med at ville være praktiserende læger, og hvis man kunne få en attraktiv aftale med det offentlige, kunne der ud af de 700 tøvende måske være flere, der ville nedsætte sig som praktiserende læger i Danmark generelt”.

Situationen virker fastlåst. På borgernes vegne kan man kun håbe på, at Folketinget, regionerne og PLO finder fælles fodslag.

Borgerne har brug for holdbare løsninger, der vil få lægeflugten til Norge til at stagnere og gøre det at være praktiserende læge så attraktivt, at flere af de tøvende vender næsen hjemad - og gerne til Hvidovre.

Læs regionens svar

på side 3

Af Lene B. Klüver Hansen

menu
menu