Sensationelt nr. 13 til VM på maraton

Sensationelt nr. 13 til VM på maraton

Abdi Hakin Ulad blev 3. bedste europæer, hvilket giver perspektiver i forhold til næste års EM

ATLETIK: Den bedste præstation af en mandlig dansk maratonløber siden de navnkundige 80’ere? Meget taler for det. Søndag kunne Abdi Hakin Ulad krydse målstregen på Tower Bridge i London som nr. 13 ved VM i atletik, og det er nøgternt betragtet den bedste placering ved et globalt mesterskab, siden Henrik Jørgensen ved VM i Rom i 1987 kom ind som nr. 9. Nok var Abdis sluttid 2.14,22 timer nogle få sekunder fra hans personlige rekord, men i dag var ikke stedet at løbe rekord.

- Der var varmt i solen, og det var faktisk en svær rute med mange sving. Men jeg følte mig ovenpå i dag, lød det umiddelbart efter løbet fra Abdi, for hvem det blot var fjerde forsøg på de 42,195 km.

To gange før er Abdi Ulad kollapset, men i dag var han frisk. Så frisk, som man nu kan være efter at have løbet mere end otte 5 km-løb på godt 16 minutter. Det var en positiv oplevelse for ham, og efter at have rundet de første 10 km som nr. 45 avancerede han støt og roligt.

Mellemtider fra løbet: (placering i parentes) 16:07 (77) - 15:37 (45) - 15:24 (33) - 15:17 (28) - 15:34 (22) - 15:51 (18) - 16:03 (16) - 16:50 (14) - sidste 2,195 km: 7:39 min.

Abdi Ulad fortsætter: - Det betød utrolig meget mentalt, at jeg hele tiden kunne overhale mine konkurrenter. Jeg lukkede mange huller, men var bevidst om, at jeg ikke måtte lave samme fejl som i Rio...

Halvmaraton blev rundet som nr. 28 i 1.05,51 time. Det indikerede en sluttid omkring de 2.12 timer, men så mødte han den berømte mur ved 30 km uden dog at støde hovedet imod den.

- Indtil da havde jeg følt mig godt tilpas, men det var først ved 37 km, at jeg for alvor bliver træt. Rent taktisk kunne jeg dog ikke have løbet bedre end i dag, slutter Abdi Ulad, der måtte bruge godt 18 minutter på de sidste 5 km mod eksempelvis 15:17 min. fra 15 til 20 km.

Mens Abdi Ulad kæmpede på ruten, fulgte to af Team Danmarks eksperter ham tæt. Abdi Ulad var knapt kommet i mål, før han skulle op på vægten. Den viste, at han undervejs havde tabt 2,5 kg i forhold til kampvægten på knap 58 kg. På trods af at have indtaget et par liter salt- og sukkerholdigt vand undervejs. Men et mindre vægttab, end der tidligere har været tale om.

Træner Leo Madsen var selvsagt tilfreds med Abdis præstation: - Jeg vil mene, at det Abdi laver i dag, svarer til en tid på 2.11. Han fulgte planen med et stille og roligt udlæg. Da han passerer mig ved 32 km, vender han tommeltotten op. Det har han ikke gjort før. Vi havde på forhånd talt om, at en placering i top-20 var mulig, så nr. 13 er mere end forventet. Jeg tror Abdi er manden, der en dag skal slå Henrik Jørgensens legendariske rekord. Husk på, at det her kun var hans fjerde maratonløb!

Med en placering som tredjebedste europæer i dag ser det interessant ud i forhold til EM i Berlin næste sommer, som er det langsigtede mål, fortæller en begejstret sportschef, Michael Bruun Jepsen.

- I dag var kun den stærke skotte, OL-9’eren Callum Hawkins fra Storbritannien, samt europamesteren fra 2014, italienske Daniele Meucci, der var hurtigere end Abdi. De to satte begge personlig rekord på henholdsvis 4. og 5. pladsen. men et fantastisk løb af Abdi i dag, hvor det gik som vi havde håbet. Rigtig positivt, at han løber hele vejen med overskud, så det bliver en god oplevelse, som han kan køre videre på. At han trods den ændrede drikkestrategi alligevel taber hele 2½ kilo fortæller også, at der fortsat er et uudnyttet potentiale på denne front. Jeg tror Abdi kommer til at overraske endnu mere, når der næste år afvikles EM i Berlin, bare vent!

Abdi - den 3. bedste i Europa.

Abdi - den 3. bedste i Europa.

menu
menu