12-årige Gabriel med i national finale for Unge Forskere

12-årige Gabriel med i national finale for Unge Forskere

Hvor hurtigt skal bilister køre for at ramme den grønne bølge i trafikken? Det har 12-årige Gabriel Povsic fra Hvidovre Privatskole regnet på. Hans udregninger begejstrede juryen ved semifinalen for Unge Forskere, og nu skal han dyste mod Danmarks dygtigste forskertalenter.

Unge Forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for elever i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

Med i konkurrencens finale er 12-årige Gabriel Povsic fra 6. klasse på Hvidovre Privatskole. Trods sin unge alder har Gabriel udviklet et computerprogram, der beregner den smarteste vej gennem trafikken for bilisterne.

I stedet for at bilisterne skal standse for rødt ved hvert trafiklys og dermed bremse og gasse op, kan de ved hjælp af skilte i vejsiden se hvilken fart de skal køre med for at ramme grønt lys hver gang.

Gabriels opfindelse kan spare samfundet og dermed bilisterne for millioner af kroner og samtidig skåne miljøet, fordi der bliver brugt mindre brændstof og udledes mindre CO2.

Fagjuryen faldt for Gabriels projekt ved semifinalen for Unge Forskere i Region Hovedstaden i Valby forleden og han skal nu i konkurrence mod 49 andre projekter lavet af grundskoleelever fra hele Danmark ved finalen, der afholdes tirsdag d. 23. april i Forum.

Til finalen er titlen som Årets Unge Forsker 2024 på spil, og der er samlet pengepræmier på over 300.000 kr.

Talentkonkurrencen er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor. Målet er at alle skal blive så dygtige, som de kan blive - også de mest talentfulde - inden for STEM fagene (Science, Technology, Engineering and Mathematics.