146 familier fik julehjælp i Hvidovre

 146 familier fik julehjælp i Hvidovre

Julehjælpen nåede ud til i alt 235 børn, skriver LARS H. NIELSEN:

LÆSERBREV: Der bliver større og større forskel på julegaverne til børn i højere middelklasse og børn i fattige familier. Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterna har vedtaget store skattelettelser til højere middelklasser, som kan danne baggrund af et forbrugsboom op til jul. Det betyder noget, når flere grene af familien mødes omkring juletræet juleaften. De fattige børn åbner færre og mindre gaver, hvorimod højere middelklasse kan nyde fornøjelsen over at være ovenpå og sige tak til mor og far for store og kostbare gaver.

Det er et paradoks at danskerne bliver rigere og rigere og samtidig stiger antallet af mennesker som søger julehjælp. Det er så godt, at der er julehjælp, men det er udtryk for et stigende gab mellem hvad danskerne tjener og hvor meget der er råd til at dele ud til trængende medborgere. Kontanthjælp og dagpenge halter længere og længere bagefter, og disse mennesker får ingen skattelettelser. Det giver utryghed og flere må søge om julehjælp.

December måned var ikke kun fyldt med forventningsglæde og julestemning. For rigtig mange familier i Danmark var månederne op til jul været præget af bekymringer og frygten for ikke at kunne fejre højtiden, som man ønskede.

Antallet af ansøgere er rekordhøjt. Heldigvis var opbakningen til indsamlingen fra både private donationer, erhvervslivet og fonde i 2023 større end nogensinde.

Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Mirka Mozer fortæller:

– Julehjælp handler om meget mere end gaver og stort middagsbord. Det handler om muligheden for at føle sig inkluderet i samfundet på samme måde som sine jævnaldrende og mærke overskud og glæde i familien,

De mange ansøgere tyder på større strukturelle problemer

På nationalt plan er antallet af ansøgere til julehjælp vokset med 28% siden 2021, og sammenlignet med forrige år er tallet i 2023 vokset med 2.500 flere familier, der har søgt om hjælp.

Denne tendens skaber stor bekymring hos Dansk Folkehjælp, der både yder hjælp til borgere i form af direkte økonomisk støtte og langsigtede netværksorienterede indsatser.

Generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, Mirka Mozer mener: “Som samfund skal vi tage meget alvorligt, at flere familier år efter år føler sig nødsaget til at søge hjælp til at skabe en god jul for deres børn. Tallene viser med al tydelighed, at alt for mange familier har svært ved at få enderne til at mødes. Hvis vi skal bryde tendensen, er vores politikere og samfundet generelt nødt til at revurdere den måde, vi tænker fattigdom på. Vi skal skabe muligheder for langsigtede, helhedsorienterede og netværksbårne indsatser, der ikke kun hjælper lige her og nu, men skaber positiv effekt på den lange bane”.

En række utilfredse socialdemokratiske borgmestre har klaget deres nød over regeringens stramme budgetdisciplin, der kun er efterladt et lille beløb til at løfte kommunernes voksende velfærdsopgaver.

Borgmestrenes oprør er løbet ud i sandet. De fik ikke flere penge til den kommunale velfærd, men efter nytår fik borgmesteren til gengæld mulighed for at få en kongelig orden i knaphullet.

Digteren Jeppe Aakjær skrev et digt, som i 100 år vaccinerede socialdemokrater mod trang til at pynte sig med Kongehusets ordner.

“Du være den Fattiges Værner,

Du være de Riges Ris!

Da faar Du ej Ordner og Stjerner, men bævende Læbers Pris”.

Når det gælder solidaritet, så er Socialdemokratiet et parti i forfald.

 

Lars H. Nielsen

Medlem af SF-Hvidovre