Årets julekonkurrence i Hvidovre Avis 2023: Julle vil gøre julen klima- og miljøvenlig

Årets julekonkurrence i Hvidovre Avis 2023: Julle vil gøre julen klima- og miljøvenlig

- men hvordan vender han de gode gamle traditioner uden at miste julen?

December er skudt i gang og Hvidovres julemand, Julle, sidder i sit hemmelige værksted under Hvidovre Kirke. Han er træt, forvirret og en anelse modløs, fordi han efter en bibliotekstur i sit civile tøj faldt over en artikel, der mere end antydede, at julen er en forbrugsfest, der er uforenelig med klima- og miljøbevidsthed.

Nu er det ikke fordi Julle er blevet helt og aldeles GRØN, men han forstår dog godt, at tiderne er skiftet, og at alle skal give deres bidrag til, at der også vil være en god grund til at fejre jul om 100 år. Selv Julles egne børnebørn, der jo i sagens natur er vokset op med jul som et bærende element i deres opdragelse, er begyndt at prikke til ham med, om det ikke er på høje tid, at julen bliver lidt mere klima- og miljøvenlig.

I nogen tid har Julle fejet det af banen, men artiklen han faldt over fik ham alligevel på andre tanker

- For hvis julen også skal eksistere om mange år, bliver jeg nødt til at give mit bidrag til at gøre den mere miljøvenlig, havde han tænkt.

Men som julemåneden nærmede sig blev den flotte tanke mere og mere svær for ham at håndtere.

- Det lykkes bare ikke, mumler han fortvivlet. Jeg er bagud med forberedelserne, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at holde fokus på en mere bæredygtig jul.

Ingen jul uden problemer

Det er ikke første gang, at Julle har problemer med at blive klar til juleaften. I tidligere år har han været for tyk, nisserne har strejket, og rensdyrene har ikke kunnet trække den ældgamle kane, der ikke helt kunne leve op til nutidens krav om dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Sidste års pensionering viste sig også at være alt for tidligt. Den nye julesherif var slet ikke moden nok til opgaven og Julle blev indkaldt af Julemandsforbundet for en broderlig snak om, at han simpelthen var nødt til at trække i arbejdstøjet igen.

I år er problemet dog noget helt andet, for Julle vil efter bedste evne forsøge at holde en miljøbevidst jul – med alt hvad det indebærer. Klimavenlig mad og miljøbevidst forbrug – både hvad angår materialer til julegaverne og transport og opvarmning af stald og nisseværkstedet.

- Jeg kan jo ikke længere spise kød, hvis jeg skal være klimabevidst, tænker han. Og jeg kan heller ikke bruge diesel til kanens hjælpemotor eller olie til fyret i stald og nisseværksted, tænker han.

For en mand som Julle, der er en anelse over sin bedste alder, kan det imidlertid være svært at finde klima- og miljøvenlige alternativer til alle de ting, han plejer at bruge. Julle har simpelthen brug for at finde nye måder at gøre tingene på, men Julle er ved at give op, for han ved ikke, hvordan han skal løse problemerne så han kan blive mere klima- og miljøbevidst.

Kontroversiel nissehjælp?

Pludselig hører han en lyd. Han ser op, og der står en lille nisse foran ham.

- Hej, Julle. Kan jeg hjælpe dig, du ser lidt modløs ud? siger nissen.

Julle nikker og forklarer nissen om hans tanker om blive lidt mere miljø- og klimabevidst.

- Jeg har et par ideer til klimavenlig julemad, vil du høre dem? siger nissen.

Julle nikker igen, men skynder sig at tilføje, at nissen skal vare sig, for det kan godt blive opfattet som dybt kontroversielt at foreslå vegetariske alternativer til den gode juleand og flæskesteg.

- Ja ja, det ved jeg godt, men der er jo heldigvis ingen tvang – alle kan gøre som de vil. Jeg vil bare gerne give dig et par gode ideer til, hvordan du kan spise klimavenligt, hvis det er det, du har lyst til. Der er jo ingen der siger, at du slet ikke må spise kød – du kan bare spise lidt mindre og så til gengæld lidt flere grøntsager, siger nissen.

Nissen fortæller, hvordan hans tante sidste år var blevet vildt betaget af den populære kok Umut Sakaryas vegetariske juleopskrifter. Nissen fortæller også, at det er mere klimavenligt at spise fjerkræ, end det er at spise flæskesteg.

- Og så kan man jo også bare vælge at lave lidt mindre køb og lidt flere grøntsager end man plejer, siger nissen.

Julle ser glad på sin nisseven og klapper ham lidt for begejstret hårdt på skulderen.

- Du er dæleme en knag, min fine ven. Det er faktisk slet ikke så svært, som jeg gik og troede, siger Julle og tilføjer:

- Jeg går straks hjem til lillemor og fortæller hende, at vi skal have mere rødkål og mindre flæskesteg i år, råber Julle på vej ud af døren.

Nissen står tilbage og ryster lidt på hovedet.

- Det er ikke nemt at ændre på traditioner, men lidt kan da også gøre noget, siger han og råber til Julle:

- Kom bare igen, hvis du vil have flere tip til, hvordan du kan gøre julen mere klima- og miljøvenlig.

Vær med i årets julekonkurrence og vind fine præmier fra julekonkurrencens annoncører. Find kuponerne hos de af vore annoncører, der er med i julekonkurrencen – udfyld den og aflever den hos Hvidovre Avis, Hvidovrevej 301, senest den 10. december kl. 16.