Biofolkemødet 2025: Naturen, vandet og Hvidovre

Biofolkemødet 2025: Naturen, vandet og Hvidovre

Tegnestuen Vandkunsten har opført det nye Kulturhus Risbjerggaard i træ. De har også vundet den store arkitektkonkurrence om at forny den overordnede plan for hele Storkøbenhavn

EFTEROMTALE: Lokal­politikerne fra seks partier – SF, Socialdemokratiet, Konservative, Venstre, Enheds­listen og Radikale Venstre – havde tydeligvis læst på lektien før de mødte op i „den sorte boks“ i Teatersal 1 på Risbjerggaard til folkemødets hoveddebat i lørdags. To unge arkitekter præsenterede Tegnestuen Vandkunstens vinderprojekt „Fingerplanen 2.0“ som er en opdatering af den gamle hæderkronede Fingerplan for Storkøbenhavn fra 1947. Fornyelsen i 2025 er under indtryk af de kriser hovedstadskommunerne befinder sig i: klimakrise, biodiversitetskrise og stormflodstrusler. Kan lille Hvidovre klare det alene? Svaret fra Vandkunsten var naturligvis NEJ.

– Storkøbenhavn repræsenterer en stor tæthed af resource, boliger og infrastruktur som skal beskyttes - enorme værdier er på spil, sagde arkitekterne.

– I forlængelse af Køge Bugt Strandpark bør der på sigt tænkes i ”Et solidarisk dige fra Køge til Charlottenlund” Et nyt kystlandskab kan skabes med markant større natur- og rekreationsværdi. En varieret kyst, som også tillader vandet at brede sig ind i landet på en kontrolleret og smuk måde. (Se en mere udførlige præsentation af „Fingerplan 2.0“, som blev bragt i Hvidovre Avis den 21. maj 2025.

Bent Roldgaard fra borgmesterpartiet SF:

– Jeg vil give Enhedslisten ret i at vi skal have mere overordnet planlægning. Der har været meget knupskydning og hovsaløsninger. Vi er jo nødt til at snakke med vores naboer når vi skal kystsikre. Vi skal også have nogle biodiversitets-korridorer gennem Hvidovre. Vi skal have en divers kyst med en naturbaseret kystbeskyttelse pointerede Bent Roldgaard, dog uden at nævne SF og Socialdemokraternes mærkesag om en stor landindvinding ved Avedøre Holme.

Borgmesterkandidat Anders Liltorp (A):

– Det jeg tager med mig herfra er det holistiske billede af byudviklingen. Hvidovre er ikke en isoleret ø. Også i forhold til naturen og havet generelt. Vi er nødt til at ændre på den måde vi ser os selv i naturen og i byerne. Vi skal – med Løgstrups ord – holde op med at se naturen som en kulisse, men se os selv som en del af naturen. Det kræver dog samtidig en forventningsafstemning med vores borgere.

Det sagde Socialdemokratiets borgmesterkandidat, men uden at tage afstand fra Helle Adelborg og arbejderbevægelsens gamle ekspansive drøm om nye arbejdspladser i form af en landindvinding hen over ålegræs-markerne i Køge Bugt. Det er stadig SF’s og Socialdemokraternes linje i kommunalbestyrelsen. I øvrigt i et flertal sammen med nogle af de partier der glimrede ved deres fravær på Biofolkemødet.

Konservatives viceborgmester Søren Friis Trebbien, C var ikke helt enig med Liltorp. De konservative har hele tiden ment at man skulle samarbejde med kommunerne langs Køge Bugt om en stormflodsløsning og De radikale, Enhedslisten og Venstre tilsluttede sig det synspunkt på mødet.

– Hvorfor er dette samarbejde ikke blevet til noget i årevis? Hvorfor har Hvidovre forsøgt at gå enegang, spurgte viceborgmesteren.

FÆLLESHAVEN

Ovedragelsen af Risbjerggaards Fælleshave til husets brugere var det store clue på folkemødet. I formiddagssolen fik de fremmødte et festfyrværkeri af smagsprøver og tankevækkende talks fra folk med forstand på krydderurter, biodiversitet og vilde haver. Talere var Fælleshavens initiativtager Søren Espersen, fra Hvidovre kommunes Edit Nielsen og Aiah Noack fra Naturplanteskolen. De berigede folk med deres store faglige indsigt.

 

red
menu
menu