Borgere var med til at plante ålegræs i Kalveboderne

 Borgere var med til at plante ålegræs i Kalveboderne

Lørdag formiddag blev der sat ålegræs ud i Kalveboderne

”Danmark Planter Ålegræs” sådan stod der på store beachflag ved Strandengen ud for Kalveboderne lørdag formiddag. Her kiggede omkring 30 borgere – også Hvidovre borgmester – forbi for at være med til at gøre en konkret god gerning for havmiljøet.

Som deltager kunne man være med til at fastgøre ålegræs til små lange søm. Små udplantninger som senere skulle sættes fast og på den måde plantes på havbunden. Imens folk var i gang med ålegræs og søm på land, vadede lokale dykkere rundt i vandet for at finde de helt rette steder til at udplante ålegræsset.

Ålegræs er en vigtig del af havmiljøet

For fisk og fugle er ålegræs vigtigt både som levested og som spisekammer. Derudover er ålegræs også med til at beskytte vores kyster, fordi det er med til at dæmpe bølger og stabilisere havbunden, og så kan ålegræs også optage næringsstoffer og CO2.

Mængden af ålegræs er over en længere periode blevet reduceret markant i Danmark blandt andet på grund af forurening med næringsstoffer og klimaforandringer. Målet med disse testudplantninger, som dykkerne færdiggjorde som den sidste del af lørdagens arrangement, er at indsamle viden om havets tilstand. På den måde bidrager projektet til forskningen og kan forhåbentlig være med til at kvalificere en fremtidig indsats for genopretning af havmiljøet.

Projektet forsætter flere år frem

Initiativet Danmark Planter Ålegræs er udviklet af Tænketanken Hav, som en del af Det Store Ålegræsinitiativ og drives i samarbejde med miljøfaglig partner SDU med støtte fra Nordea-fonden. I lørdags blev der lavet testudplantninger 29 forskellige steder ved danske kyster.

Udover udplantning af ålegræs var der i Hvidovre også naturbingo for hele familien, og så var der forskellige korte oplæg. Her kunne man fx høre om udviklingen af en prototype ålegræsmaskine, som skal gøre det muligt at plante ålegræs i større skala