DEMOKRATI – FOLKESTYRE

 DEMOKRATI – FOLKESTYRE

Demokrati kommer i mange udgaver og på mange niveauer, skriver KARIN KOFOD

LÆSERBREV: De fleste af os forbinder det med en stemmeseddel på en valgdag, men det udøves på mange niveauer, overalt i vores samfund.

Hver eneste gang vi har en samtale med andre; naboer, fodboldklubmedlemmer, boligforening, COOP-medlemskab, råd og nævn og ikke mindst i vores børns institutioner, børnehave, SFO, skolebestyrelser, deltager vi i demokratiet, det der styrer og former, og Nej, vi får ikke altid vores vilje, det er ikke fordi de valgte er dumme eller i lommen på nogle andre, men ofte et udtryk for, at selvom vores mål og ønsker ser universelle ud fra vores platform, så møder vi hele tiden andre flertal, med andre værdiforståelser, forståelser der strider mod ”vores” sunde fornuft og ind imellem er der faktisk også et flertal, der ser verdenen gennem briller med helt anden farve en vores, hvem vi så måtte være.

Magten kommer i mange afskygninger og vi kan alle føle, at vi ingen indflydelse har på magten, ja, vi kan faktisk komme i situationer, hvor vi faktisk føler afmagt, fordi det vi har peget på ikke nyder fremme; vi har stemt, men det bliver alligevel en helt anden regering; politikerne lovede dette eller hint, men gør alligevel noget helt andet.

Men hvis du giver op og siger: det kan også være helt lige meget, så er Vi alle først på glatis, for så mangler der en repræsentant for det du gerne vil se ske.

I Hvidovre koster en plads i kommunalbestyrelsen i omegnen af 2000 stemmer, et flertal kræver derfor opbakning fra ca 22000 vælgere, det er mange år siden, at et parti kunne mønstre det alene og tak for det, for der opstår ofte magtfuldkommenhed og afmagt i den slags situationer.

Et folketingsmandat koster ca. 24000 stemmer på Sjælland og ca. 20000 i Jylland, så hvis vi i Hovedstaden og på Vestegnen vil ændre noget, så skal vi møde talstærkt op.

Til EU-parlamentet koster mandaterne meget forskelligt: og i snit koster et mandat lidt over 4 mill., Danmark har 13 pladser, så vi giver kun 300000 pr mandat, vi er faktisk ret overrepræsenteret, så udnyt vores magt, som lille nation: Stem på søndag den 9. juni.

Du har indflydelse som vælger og hvis du er utilfreds med de opstillede, så meld dig ind, der hvor du kan få indflydelse, nemlig i en partiforening, det er her politikere vælges!

Karin Kofod