- Det er rart at kunne være med til at gøre en forskel..

 - Det er rart at kunne være med til at gøre en forskel..

Og det gør flere hundrede patienter landet over i hospitalernes patient- og pårørendepaneler. En del af dem var samlet forleden på Patienttopmødet, der bød på både debat og samarbejde.

- Jeg har en vision om at gøre OUH til et bedre sted at være patient, og det arbejder jeg ret hårdt på. Det er rart at kunne være med til at gøre en forskel!

Stine Slåttland Pedersen sidder med i Patient- og Pårørenderådet på Odense Universitetshospital OUH, og forleden den 15. november tog hun turen fra Fyn til Hvidovre for at deltage i Pattienttopmøde 2023 sammen med ca. 50 andre patienter og pårørende samt sundhedsfaglige fra hele landet.

Her debatterede de patienter og pårørendes rolle i udviklingen af hospitalernes tilbud i bl.a. tre workshops og med oplæg fra regionsrådsformand i Region H., Lars Gaardhøj, som delte sine visioner for inddragelse af patienter og pårørende, og vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter, som gav et indblik i undersøgelsen: ”Patienterne har ordet: Det er kvalitet for os.”

Inden da blev topmødet skudt i gang med korsang fra Lungekoret Pust fra Hvidovre, som består af patienter med lungesygdomme – og det blev rundet af af hele Danmarks huslæge Peter Qvortrup Geisling, som bl.a. delte ud af sjove journalnoter – og i øvrigt skubbede på for en langt mere aktivistisk tilgang fra patienterne end tilfældet er i samarbejdet med hospitalerne i dag.

Mød to patientrepræsentanter, der var med på topmødet

Stine Slåttland Pedersen, 32 år, repræsentant siden foråret 2022, Odense Universitetshospital

- Jeg ønsker mig et rum, hvor man kan få en sygdomsfri pause. - Jeg er med i rådet, fordi jeg har en del sygdomme og ofte er indlagt og gerne ville have indflydelse som patient. Jeg har en vision om at gøre OUH til et bedre sted at være patient, og det arbejder jeg ret hårdt på. Det er rart at kunne være med til at gøre en forskel.

- Topmødet overgik mine forventninger, og der er meget, vi tager med hjem. Fx at I på Amager og Hvidovre Hospital bruger patienternes fortællinger i introduktionen til nye medarbejdere. Jeg har selv været ude og holde oplæg for FAM Svendborg efter en klagesag, og de tog så godt imod mig, og jeg har hørt, at de stadig taler om mit oplæg. De er jo til for os, det glemmer man bare ret ofte, når man føler sig som et nummer i rækken. Jeg vil gerne ud og holde oplæg i flere afdelinger.

- Noget andet, jeg ønsker mig, er et rum, hvor man kan få en sygdomsfri pause. Jeg var for nylig indlagt på Rigshospitalet i en måned, og det blev hårdt i længden. Jeg lagde mærke til, at de har et slags krearum eller frirum til de unge. Sådan et ønsker jeg mig til os voksne patienter.

Jeanet Barth, 56 år og repræsentant siden 2018, Amager og Hvidovre Hospital. Medarrangører af topmødet.

- Det er en platform til at råbe op. - Vi repræsentanter vil rigtigt gerne have et samspil med og feedback fra hospitalet. Flere af os synes, man glemte at forventningsafstemme, da man tog fat i os og lavede et panel, så det er noget, vi skal have kigget på.

- Jeg gik hjem med en følelse af, at vi havde fået lavet et virkelig godt arrangement, og at vi gør det rigtig godt i vores panel sammen med hospitalet. Vi har været med til at ændre kulturen fx ved at lave nogle samtalekort til personalet til, når de skal tale med patienterne, så det ikke bliver sådan en automatisk smøre. Dem har jeg indtryk af, at mange har taget til sig og arbejder ud fra.

- Jeg er gået ind i det her, fordi jeg både har været patient og pårørende, og min mor blev så dårligt behandlet. Så jeg har valgt det som en platform til at råbe op. Men jeg råber også op på personalets vegne. Jeg var indlagt i fire måneder for lidt tid siden, og hold op hvor er de pressede, men jeg oplever, at folk peger lidt fingre ad dem. Jeg et behov for at fortælle verden, hvad jeg oplever, og at de gør alt, hvad de kan.

Foto: Patienttopmødet fandt sted på Hvidovre hospital.