EN MANØVRE DER KAN ENDE MED ET GIGANTISK SELVMÅL

EN MANØVRE DER KAN ENDE MED ET GIGANTISK SELVMÅL

Tidl. kb-medlem STEEN ØRSKOV om EGE-gate, der ingen ende vil tage:

LÆSERBREV: De blå partier – Dansk Folkeparti, Konservative og Danmarksdemokraterne – har nu bedt Tilsynet om at vurdere sagen om træfældningen på Ege Alle efter forliget, hvor et flertal opgav kommunens erstatningskrav mod de fire borgere, som fældede træerne.

De vil have Tilsynets ord for, om det var ulovligt at kommunen droppede erstatningen.

Forvaltningen har oplyst politikerne, - før og under mødet, hvor beslutningen blev truffet – om, at en sådan beslutning ville være ulovlig, og at politikerne med sådan en beslutning kunne blive gjort personligt økonomisk ansvarlige for det.

Er det nu klogt?

Lad mig slå fast, at jeg naturligvis er enig i, at man til enhver tid kan indbringe en sag for Tilsynet. Spørgsmålet, som man som politisk interesseret borger kan stille, er, om det er klogt at gøre. Ved seneste kommunalvalg sammensatte borgerne en kommunalbestyrelse, hvor det for første gang resulterede i, at Socialdemokraterne ikke vandt borgmesterposten. Takket være et samarbejde mellem SF, Konservative, Enhedslisten, Hvidovrelisten og Venstre (nu Danmarksdemokraten Charlotte Munch). Hvordan sådan et samarbejde skal fungere i mere end 1 valgperiode kan man have sin tvivl om, når to af samarbejdspartnerne nu vil undersøge, om de tre andre kan straffes økonomisk !

Udefra virker det ikke særligt befordrende for samarbejdet på sigt, så manøvren kan ende som et gigantisk selvmål, som vil kunne ærgre mange vælgere.

Uskønt og fejlbehæftet

Men uanset hvad, så kan det undre, at en forvaltning, som i hele forløbet har haft mest travlt med at forsvare sig selv og egne bidrag til sagsforløbet, kommer med så bombastiske anbefalinger til en beslutning, som de gør her. Selvfølgelig skal de komme med en så præcis sagsfremstilling som muligt – og evt. give deres anbefaling omkring mulige beslutningsmuligheder. Men det er samme forvaltning, som selv har et betydeligt medansvar for et langt, uskønt og fejlbehæftet forløb – og dermed detajljer, som må forventes at have stor betydning for, om det i givet fald ville kunne medføre en situation, hvor KB-medlemmer kunne forventes at kunne straffes.

Desuden kan spørge sig selv, om der OGSÅ er belæg for sanktioner mod folk i forvaltningen – men det vil den besluttede analyse forhåbentlig belyse.

Selv ville jeg med sindsro imødese Tilsynets vurdering. Jeg håber, at der i Tilsynets indsigt i sagen OGSÅ indgår alle de elementer, som har forplumret sagen, så de ikke alene skal komme med en vurdering af grundlæggende principper. Sagen/beslutningen skal jo ses i rette sammenhæng.

Det er jo korrekt, at politikere med en direkte ulovlig beslutning, som har betydning for kommunens økonomi, kan gøres økonomisk ansvarlige for et kommunalt tab, men i en sådan vurdering skal man jo have det samlede grundlag at vurdere ud fra – og ikke kun vurdere et isoleret grundprincip.

Steen Ørskov

Tidl. byrådsmedlem