Er man ikke med, har man sat sig udenfor indflydelse!

 Er man ikke med, har man sat sig udenfor indflydelse!

Vi er en del af budgetforliget og ønsker at finde gode, realistiske løsninger, skriver SØREN FRIIS TREBBIEN, og TINA CARTEY HANSEN:

LÆSERBREV: I tirsdags, den 31. oktober, var der endnu engang kommunalbestyrelsesmøde. Under mødet hæftede vi i Det Konservative Folkeparti os ved, at den socialdemokratiske gruppe flere gange henviste til deres eget budgetforslag, og at de igen i år ikke ønskede at være med i den indgåede budgetaftale. Samtidig blev der ikke skortet med løfter i spørgetimen om, at de ville bidrage med at finde penge til det specialiserede område og bevillige penge til en ny bådebro til Hvidovre Bådelaug.

Det finder vi selvfølgelig yderst sympatisk. Men som en del af budgetforliget ønsker vi at finde gode, realistiske løsninger. Derfor undrer det os også, at den socialdemokratiske gruppe kan love til højre og venstre, når de står uden for budgetaftalerne i 2023 og 2024.

Hvorfor siger vi nu det? Jo, det gør vi, fordi vi sidste år flere gange af Socialdemokratiet blev mindet om, at vi ikke havde medindflydelse i justeringer, ændringer og reguleringer i 2022, fordi vi konservative af gode grunde, ikke var med i budgetaftalen for det år. Nu skriver vi 2023, og i modsætning til Socialdemokratiet er vi er med i budgetaftalerne. Det betyder selvsagt, at hvis der skal ændres i budgettet, må det være op til os partier, der har indgået budgetaftale at blive enige. Og her er der for budgetaftalen for 2024 tale om Det Konservative Folkeparti, SF, Hvidovrelisten, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er ikke med i budgetaftalen, og har derfor sat sig uden for indflydelse!

Skattestigninger løser ikke alt!

Vi har studeret Socialdemokratiets og Enhedslistens budgetforslag. Og der er flere elementer, vi ikke forstår. Eksempelvis foreslår de skattestigninger på en procent, altså en 10-dobling sammenlignet med den skattelettelse, der er en del af budgetaftalen for 2023. En skattestigning på en procent ville koste os borgere i Hvidovre svimlende 96 millioner kroner, som kun vil resultere i godt otte millioner kroner mere i indtægt i kommunens budget. Det er jo helt absurd! Især, fordi man ved at øge skatten sætter flere familier og borgere under økonomisk pres i hverdagen. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi selvfølgelig skal have god velfærd i Hvidovre. Men vi skal også være en by, hvor flest muligt lever en tryg og sikker hverdag, hvor man ikke skal vende hver en krone for at få ens budget til at holde.

Vi konservative har desuden hæftet os ved en lille sjov detalje i Socialdemokratiets og Enhedslistens budgetforslag. For det indeholder en buffer på 15 millioner kroner til servicerammen. Det finder vi morsomt, fordi vi i Det Konservative Folkeparti i hele perioden har talt for, at der ikke trækkes af kassen, men da flere partier ikke var klar til dette forslag, introducerede vi en såkaldt buffertankegang, som vi fik med i budgettet for 2023. Hele tanken om en buffer talte Socialdemokratiet dengang meget ned med et budskab om, at en buffer var helt ude i hampen. Nuvel, man har et standpunkt til man tager et nyt. Og vi fra Det Konservative Folkeparti glæder os da også over, at de har taget idéen om en buffer til dem, ligesom vi selvfølgelig altid er klar til at dele flere af vores gode idéer.

Den skarpe læser vil så sige ”men hov, der er ingen buffer med i budgettet for 2024”. Det er også sandt. For efter vi har fået defineret en økonomisk politik, hvor et af punkterne er, at vi som grundregel ikke længere trækker fra kassen, så skal vi finde alle ekstrabevillinger inden for budgettet. Så da vi ikke har et krav om en buffer, og vi for 2024 har vedtaget et stramt budgetforlig, var der heller ikke nogen mulighed for at indarbejde det.

Stemmer, der arbejder

Vi fra Det Konservative Folkeparti er borgerlige stemmer, der arbejder. Og vi tager gerne medansvar, også når det ikke er let. Så lad dette være en invitation til alle, der ikke er med i budgetforliget i 2024, om at tage medansvar for 2025, så vi kan lande et bredt forlig sammen.

Med venlig hilsen

Tina Cartey Hansen og Søren Friis Trebbien

Det Konservative Folkeparti i Hvidovre