Første spadestik i mandags: Bygger Danmarks første CO2-fangstprojekt

Første spadestik i mandags:  Bygger Danmarks første CO2-fangstprojekt

Klima-, energi og forsyningsminister Lars Aagaard tog det første spadestik sammen med Ørsteds adm. direktør, Mads Nipper, og borgmestrene fra de to kommuner, der huser de to anlæg, Søren Friis Trebbien fra Hvidovre og Martin Damm fra Kalundborg

Ørsted igangsætter nu byggeriet af to CO2-fangstanlæg (CCS), der skal fange og lagre CO2-udledningen fra det træflisfyrede Asnæsværket i Kalundborg og fra Avedøreværkets halmfyrede anlæg i Hvidovre. Projektet er Danmarks første CO2-fangstprojekt i fuld skala og markerer begyndelsen på en ny æra for CO2-fangst og -lagring i Danmark.

Ørsted afholdt i mandags et ’første spadestik’-arrangement på Avedøreværket med bl.a. Klima-, energi og forsyningsminister Lars Aagaard og borgmestrene, for at fejre starten på byggeriet af Danmarks første CO2-fangstprojekt i fuld skala.

CO2-fangstprojektet, som i maj 2023 blev tildelt en 20-årig kontrakt af Energistyrelsen, forventes allerede fra begyndelsen af 2026 at kunne fange 430.000 tons biogen CO2 årligt fra de to kraftvarmeværker. Fangst og lagring af CO2 fra halm- og flisfyrede anlæg fjerner CO2 fra atmosfæren, og projektet vil være et markant bidrag til de danske klimamål for 2025 og 2030.

Ole Thomsen, Senior Vice President og direktør for Ørsteds kraftværksforretning, siger: - Vi er stolte over at indlede byggeriet af Danmarks første fuldskala-projekt inden for CO2-fangst. Vi skal sætte gang i mange forskellige grønne løsninger for at bekæmpe klimaforandringerne, og dette projekt er en af de løsninger, der kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen. Vi ser frem til at samarbejde med vores partnere, kommunerne og interessenter om at gøre dette projekt til en succes og opnå vores fælles klimamål.

Fungerende borgmester Søren Friis Trebbien fra Hvidovre Kommune siger: - Det er positivt, at Hvidovres grønne erhvervsprofil nu styrkes, og jeg ser frem til at følge CO2-fangstprojektet på sidelinjen. I Hvidovre har vi allerede nogle af de erhvervs- og uddannelsesmæssige kompetencer, der skal til for at understøtte CO2-fangstprojektets positive indvirkning på lokalområdet, så her er der tale om et rigtigt godt match.

Borgmester Martin Damm fra Kalundborg Kommune siger: - Jeg er glad for at være med til at kickstarte det danske CCS-eventyr, som er et flot skridt på vejen til at indfri de danske klimamål og samtidig vil smitte positivt af på lokalområdet i Kalundborg. Vi har allerede et stærkt erhvervsmiljø i Kalundborg, og jeg er sikker på, at CO2-fangstprojektet her vil være et rygstød til de grønne synergier, vi allerede ser i dag, og som i den grad markerer Kalundborg på danmarkskortet.

Foto: Første spadestik på Avedøreværket her fra venstre: Søren Friis Trebbien, fungerende borgmester for Hvidovre Kommune, Mads Nipper, adm. direktør for Ørsted, Lars Aagaard, klima-, energi- og forsyningsminister, Martin Damm, borgmester for Kalundborg Kommune.