Forælder om lukning af Sommerfuglen: – Mange halve sandheder...

Forælder om lukning af Sommerfuglen: – Mange halve sandheder...

Debatten fortsætter om „omlægning“ af Hvidovre Kommunes eneste vuggestuetilbud til børn med særlige behov – Sommerfuglen

DEBAT: Bodil Helbech Kleist, der er forælder til et af børnene i specialtilbuddet Sommerfuglen,  køber ikke de forklaringer, som hverken Hvidovre Kommunes administration eller den politiske udvalgsformand kommer med om omlægningen af institutionen. Hun efterlyser derimod politisk handling og ærlighed:

Bodil Helbech Kleist:

– Jeg vil som mor til et barn i Sommerfuglen give mit besyv med i debatten om lukningen af denne meget velfungerende vuggestue for børn med særlige behov i vores kommune. Jeg skriver både for at få forældreperspektivet med og for at rette op de mange halve sandheder i både svaret fra forvaltningen og Sara Benzons læserbrev, som den uindviede læser ikke kan gennemskue.

– Den uærlige kommunikation og lukkethed i hele processen mener jeg også som almindelig borger er et problem, i sidste ende for vores nærdemokrati og tillid til kommunen. Man skriver, at der kun er tre børn tilbage i Sommerfuglen - og hvem kan være uenig i, at det ikke er bæredygtigt? Sandheden er bare, at Sommerfuglen (som er normeret til 12 børn) har haft 10 børn frem til 1. maj. Antallet af børn vil falde de kommende måneder, fordi nogle overgår til børnehave – HVIS man ikke visiterer nye børn til Sommerfuglen. Men det er man stoppet med, fordi institutionen lukker. Dermed kommer forvaltningen frem til, at der kun er tre børn tilbage til efteråret (i øvrigt et tal som nærmere er 5 end 3, selv hvis man går med på det hypotetiske scenarie).

„Vær nu ærlige“

– Argumentationen bider således sig selv i halen. Desuden er det helt naturligt, at der i en lille målgruppe som denne, vil være udsving i antallet af børn over tid. Ikke desto mindre har Sommerfuglen eksisteret i 15 år, uden at det før har været et problem med for få børn. Børn med særlige behov fødes jo stadig. Der er derudover ingen gode grunde til at tro, at antallet af børn med særlige behov generelt skulle være faldende. Alt tyder på den modsatte tendens på landsplan generelt. Så vær nu ærlige: Det handler ikke om for få børn. Det handler om, at man ønsker noget andet. Det man ønsker, er integration med almenområdet.

– Præcis hvor den rette grænse mellem segregering i specialtilbud og integration med almenområdet er, er jo op til (faglig) diskussion - og måske også lidt et trosspørgsmål. Jeg er helt enig i, at integration med almenområdet har sin berettigelse og sine fordele bl.a. bedre “deltagelsesmuligheder for alle”. Men som Sara Benzon også selv anerkender, er det ikke alle børn, der kan profitere af et tilbud integreret med almenområdet, fordi det ikke er muligt at skabe de nødvendige rammer der. Og det er jo i høj grad de børn, en gruppeordning som Sommerfuglen har (haft) som målgruppe. Børn med særlige behov findes i mange grader, på et kontinuum fra svære tilfælde til børn med behov for en lille ekstra indsats. Sommerfuglen har fungeret som en “mellemform” til at dække en del af dette spektrum mellem de meget specialiserede institutioner og pladser på almenområdet - ligesom andre såkaldte “gruppeordninger”. Når Sommerfuglen lukker, er der ikke nogen gruppeordninger i Hvidovre i vuggestue- aldersgruppen længere, mens der fortsat er en del i børnehave-aldersgruppen - vel netop fordi man anerkender behovet for denne mellemform? Men hvordan kan det hænge sammen, hvis man ikke mener at samme børn har brug for noget lignende i vuggestuealderen? Særligt hvis man mener, at tidlig indsats er vigtig for børns udvikling?

Politikere: Kom ind i kampen

– Man argumenterer fra kommunens side for, at det ikke er nødvendigt at inddrage politikerne i beslutningen, fordi der ikke er tale om en omprioritering økonomisk. “Pengene bliver på området”, siger man. Vel inden for dagtilbudsområdet må man gå ud fra, hvilket jo er et bredt begreb. Selv i det tilfælde, at der ikke er nogen økonomisk besparelse på spil, mener jeg, at beslutningen om at lukke den eneste gruppeordning på vuggestueområdet i kommunen burde kræve politisk behandling, da det er en drastisk ændring i tilbudsviften. Men forvaltningen har egenhændigt truffet denne beslutning og kun meget kort orienteret politikerne på det seneste udvalgsmøde. I referatet fra dette møde nævnes lukningen af Sommerfuglen ikke engang. Det er ikke godt nok. Politikere: Kom ind i kampen! Endnu en usandhed fra forvaltningen er, at forældrene fik besked så snart beslutningen var truffet. Men da vi fik besked, havde to af de i øvrigt meget kompetente og erfarne specialpædagoger i Sommerfuglen allerede sagt op og fået nyt job på grund af beslutningen, men de havde fået mundkurv på oppefra.

– Man kunne altså sagtens have inddraget forældrene før – både i høring ift. selve beslutningen, men i hvert fald med lidt bedre varsel til at indstille sig på de uventede forandringer og pludselige, ekstra, institutionsskift som lukningen medfører for mange børn. Børn som vel at mærke i mange tilfælde i forvejen har særligt svært ved ændringer i hverdagen. Lukningen af Sommerfuglen effektueres allerede pr. 1. september, men man forventer, at alle børn er omplaceret senest 15. august, dvs. i praksis for mange børn før sommerferien. Det giver fra visitationsmødet i sidste uge, hvor børnene blev omplaceret, kun ca. en måned til omstillingen. Vær ikke i tvivl om, at som forældre til børn med særlige behov er der intet, man ønsker mere, end at se sit barn fungere i almindelige rammer sammen med andre “almindelige” børn. Men hvad der er større end denne drøm, er angsten for at dagtilbuddet ikke kan imødekomme ens barns behov og støtte det i den bedst mulige udvikling.

– Indsatsen i Sommerfuglen har været afgørende for, at vores børn er blevet understøttet i en positiv udvikling på trods af deres forskellige udfordringer, fordi de særlige rammer i Sommerfuglen kan tilbyde høj grad af overskuelighed, forudsigelighed og tryghed og små børnegrupper. Fordi personalet har tid nok. Og fordi der er fast tilknyttede ergoterapeuter, fysioterapeuter, PPR-psykologer m.fl., som superviserer personalet med fast kadence. Meget af dette må vi nu vinke farvel til. Det er så trist at vide, at fremtidige familier ikke kan forvente at få den støtte og indsats, som Sommerfuglen har kunnet give mit barn. Vel at mærke familier som i forvejen har hverdagen og hænderne så rigeligt fulde af livet med et barn med særlige udfordringer og derfor også svært ved at kæmpe for deres sag.

– Jeg vil glæde mig over de børn, som kan få gavn af et tilbud integreret med almenområdet – men jeg begræder alle dem, som ikke passer ind der, men som fremover ikke har noget alternativ i vores kommune, lyder ordene fra Bodil Helbech Kleist.

 

Foto: Når Sommerfuglen lukker, er der ikke nogen gruppeordninger i Hvidovre i vuggestue-aldersgruppen længere, skriver Bodil Helbech Kleist.       (Model foto)

 

menu
menu