FRA LOKAL-POLITIK TIL FN

 FRA LOKAL-POLITIK TIL FN

Kristine Amalie Rostgård netop hjemvendt fra FN's generalforsamling i New York

LÆSERBREV: Den danske delegation til FN’s generalforsamling i New York er netop hjemvendt. Jeg deltog som repræsentant for FN-Forbundet, hvor jeg sidder i bestyrelsen. Det er årsagen til, at jeg måtte afslå at blive indsuppleret i Kommunalbestyrelsen for Borgmester Anders, hvilket min gode partifælle, Maria Avnskjold, heldigvis kunne, og har varetaget rigtigt flot.

Ikke dermed sagt at arbejdet med lokalpolitik ikke er både givende og vigtigt, men det er ikke hver dag, man udpeges til FN-delegationen, så den chance måtte gribes.

Jeg har mødt forskellige FN-agenturer, fonde, ambassadører og interessenter. Der har særligt været fokus på sikkerhedspolitik, børn og kvinders rettigheder samt klimaforandringerne, konsekvenserne af dem og deres indvirkning på både sikkerhedspolitik og på dynamikkerne i FN. Altsammen både vigtigt i FN og i vores EU-samarbejde, men også ift. vores fokus på børn og unge lokalt.

Jeg fik heldigvis også mange muligheder for at deltage i møder i Generalforsamlingen og i Sikkerhedsrådet.

Generelt har det været tydeligt, at vi i vores FN-samarbejde står overfor en skillevej.

Verden bliver tiltagende mere fragmenteret med store kriser, der blusser op mange steder i verden samtidig, og som FN har svært ved at håndtere i sin nuværende opbygning. Derfor er det væsentligt at sigte hen imod en reformering af FN-systemet.

I debatterne i Generalforsamlingen kunne lagde jeg mærke til, at der er sket et stort skifte i strukturerne i FN i de senere år henimod, at ‘Det globale syd’ udgør en langt større magtfaktor end tidligere. Det betyder også, at Det Globale Syd kræver en mere retfærdig repræsentation i f.eks. Sikkerhedsrådet.

Heldigvis lød det i Generalforsamlingens debat om reformeringen af Sikkerhedsrådet, som om at alle kunne blive enige om, at der skal en reformering til. Dog skal det siges, at Kina og Rusland glimrede ved sit fravær, men at USA som et af de faste medlemmer med vetoret, gav indlæg om nødvendigheden af, at reformere Sikkerhedsrådet. Et emne der ikke mindst er relevant ift. Danmark, da vi efter al sandsynlighed indtræder som indvalgt medlem af Sikkerhedsrådet i 2025.

Den danske delegation fik lov til at komme helt tæt på forhandlingen af den nyligt vedtagne resolution om humanitære pauser i Gaza, idet vi samme aften, som den blev vedtaget havde et møde med Maltas ambassadør til FN, som var bannerfører for resolutionen.

Generelt kommer jeg hjem med en fornemmelse af en meget splittet verden, men også med en langt større forståelse af det meget finmaskede net, som FN og dets agenturer udgør. Jeg kommer også hjem med et håb om, at FN i fremtiden forhåbentligt vil have bedre muligheder for at håndtere de udfordringer verden står overfor i dag samt bedre at afspejle verden af i dag. Samtidig kommer jeg også hjem med et fornyet fokus på, hvor vigtigt det er, at vi værner om bredt samarbejde og gode politiske instanser såvel lokalt som internationalt.

Kristine Amalie Rostgård

Suppleant for SF i Kommunalbestyrelsen, bestyrelsesmedlem i FN-forbundet og kandidat til Europaparlamentet for SF