John fra Hvidovre arbejder på Danmarks gladeste skadestue

John fra Hvidovre arbejder på Danmarks gladeste skadestue

Roskilde Festival er netop overstået, og igen i år trak sygeplejerske John Skytte fra Hvidovre i festivaluniformen, en grøn vest med ordet ”Nurse”. På festivalen behandlede han småskrammer, skader og brud – og uddelte plastre og omsorg.

Det første, sygeplejerske John Skytte og hans hustru gør, når de lander på Roskilde Festival, er at nyde en flæskestegssandwich og en hindbærsnitte og så ellers sidde og spise, mens de ser på mennesker.

- Det er festival for os. Alle kommer hinanden ved. Et år lagde jeg mig ned, da jeg havde spist, og kort efter kom en fremmed mand og lagde sig i ske med mig. ”Jeg trængte lige til at ligge lidt i ske,” sagde han. Folk er der for at more sig og få et smil på læben, fortæller John og griner ved tanken om ske-manden.

John Skytte bor i Hvidovre og arbejder til daglig på Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital, men hvert år bruger han flex eller feriedage på en lille uge som en del af det medicinske beredskab på Roskilde Festival. I år for 9. gang.

Plaster, piller – og snak

John er en del af det mobile team, en slags udsendte fra festivalens ”skadestue”, som går rundt på pladsen og via headset er i kontakt med beredskabslægen. Samtidig indgår de i beredskabet på scenerne.

- Vi taler med mange, når vi går rundt. Det kan være, en har ondt i sin finger, og en anden har brug for plaster eller hovedpinepiller. Andre får at vide, at det her skal de op på skadestuen med. Når alkohol går ind, kan det også handle om, at en er blevet forladt af sin kæreste, og så snakker vi lidt. En stor del er også at snakke med folk og være med til at skabe den gode stemning, siger John Skytte.

De første par år arbejdede John på selve ”skadestuen”, som han kalder ”Danmarks gladeste skadestue”.

- Jeg har oplevet to patienter, som var sure. Resten er bare så glade og smilende, der er bare den der glæde. De vil have det godt og sjovt, fortæller John Skytte.

Fagligt fællesskab og musikalske minder

Han valgte i sin tid at blive en del af beredskabet, fordi han fik mulighed for at snuse til det præhospitale i trygge rammer uden at behøve at skifte job – og det er også på Roskildes ”skadestue”, han af og til oplever skader, han ikke ser til dagligt, fx særlige vred eller brud. Men med tyve års erfaring med intensiv sygepleje, er faglige udfordringer ikke det vigtigste for ham på festivalen.

- Jeg kan godt lide fællesskabet. Det er lidt en floskel, men vi er en stor familie, som kender hinanden fra tidligere år eller fra hospitalsverdenen. Det er rigtigt hyggeligt, siger John Skytte, som dog også er med for musikken. I år synes han, der er langt mellem snapsene, men 2018 husker han som et godt år.

- Jeg er stadig halvhøj af Eminem-koncerten. Jeg har selvfølgelig stået med nogle skader eller syge mennesker, hvor det ikke var helt godt, men med 20 års erfaring er jeg vant til meget. Det er klart musikken, jeg bedst husker, og det er ud fra musikken, jeg kan skelne årene ud fra hinanden.

Om det medicinske beredskab på Roskilde Festival:

Ca. 250 læger og sygeplejersker fra hele landet sammen med samaritter fra Røde Kors

Beredskabet har omdrejningspunkt i et ”hovedsted” i det område, der kaldes Poppel. Kan skadebehandle og observere påvirkede gæster, og der er anæstesiberedskab

Mobile anæstesienheder, der går rundt mellem gæsterne, når musikken spiller. Kan behandle mindre skader, observere påvirkede gæster og har anæstesiberedskab. Henviser større skader til ”hovedstedet”.

Scenehold bag større scener med anæstesiberedskab