KÆRE SOCIALDEMOKRATER, LAD OS LØFTE I FLOK

 KÆRE SOCIALDEMOKRATER, LAD OS LØFTE I FLOK

- og stoppe med at kritisere og lange ud efter de partier, som faktisk tager ansvar, skriver MARIE-LOUISE JØRGENSEN

LÆSERBREV: Hvidovre kommunes ansvarlige partier har landet en budgetaftale for 2024. Det er ikke nogen hemmelighed, at årets budgetaftale har været ualmindelig svær – ikke bare i Hvidovre, men i næsten alle landets kommuner.

Den socialdemokratisk ledede regering har nemlig valgt at prioritere snævre enkeltsager over kommunal kernevelfærd. Landet over skal 8 ud af 10 kommuner finde den helt store sparekniv frem – heriblandt Hvidovre.

Heldigvis har SF, Konservative, Hvidovrelisten, Danmarks Demokrater og Nye Borgerlige valgt at tage ansvar – også selv om nogle beslutninger bestemt ikke har været lige sjove at skulle træffe. Men det er de vilkår, som Maria Durhuus og hendes partikammerater har givet blandt andre Hvidovre Kommune.

Når nu netop det er Socialdemokratiet, der står bag de kommunale nedskæringer, kan man som hvidovre-borger kun undre sig over, at Socialdemokratiet i Hvidovre ikke vælger at tage ansvar for Hvidovres ve og vel. Men tværtimod kritiserer og langer ud efter de partier, som faktisk tager ansvar.

Det kan virke opsigtsvækkende at et parti, der har siddet i borgmesterstolen i 96 år, og nu stræber efter at vende tilbage, ikke kan se og læse de nøgne tal i kommunens økonomiske situation. Vi håber ikke, at det er valgkamp, der gør, at Socialdemokratiet ikke vil tage ansvar for vores kommune. Det er trods alt det vigtigste.

Det næste er, at vi har oplevet og er ærgerlige over, at der er blevet meldt diverse ud fra lukkede forhandlinger med aftalt fortrolighed om forslag, der endnu ikke var afgjort og som alene skræmmer borgere og medarbejdere. Det er også opsigtsvækkende at Anders Liltorp, der andetsteds i avisen gør sig til talsmand for, at han ønsker at samarbejde med os i SF og Hvidovrelisten, derefter refererer fra disse forhandlinger med os, som han ikke selv har været en del af. For Socialdemokratiet har sendt Helle A. og Kenneth F.C. til forhandlingerne.

For at vende et af de centrale kritikpunkter, der kommer fra Socialdemokratiet, så er de meget optaget af, at vi ikke bruger hele vores serviceramme. Servicerammen er det loft, som staten og regeringen sætter på, hvor mange penge, vi som kommune må bruge på velfærd. Den ville vi også meget gerne bruge. Men Hvidovre Kommune har ikke pengene til det. At have lov til at bruge penge er ikke det samme som at have dem.

Vi synes heller ikke, det er gode besparelser, der har været på bordet. Men det er de mindst forfærdelige af dem, vi har valgt at gennemføre. Når det er så uholdbart en økonomi vi har overtaget, så har vi naturligvis været nødt til at vende hver en sten i kommunens drift for at se, hvor det gør mindst ondt på den borgernære velfærd at spare. Det er en svær prioritering, for vi kommer desværre også til at spare ting, som der er flere borgere, der er glade for. Men vi har ansvaret, og det tager vi på os. Ellers overtager indenrigsministeren, når kommunen ville komme under administration.

Det næste spørgsmål er skat. Her kritiserer Socialdemokratiet også SF, og vi vil endnu engang forsøge at uddybe. Skattelettelsen lokalt er ikke problemet. I budgettet for næste år bevirker det, at vi har 2 mio. kr. mindre i indtægter. Regeringens skattelettelse på 5 mia. svarer til 50 mio. kr. i Hvidovre, og de vil give yderligere skattelettelser. Samtidig har regeringen ignoreret de stigende udgifter på det specialiserede område. Vi har i 2024 øgede udgifter på ældre, sygepleje og det specialiserede område på 53 mio. kr. Dem lægger vi ind for at passe på velfærden og de borgere, der har brug for hjælpen.

At hæve skatten er bestemt en mulighed for en SF’er. Men det skal så faktisk give flere penge til bedre velfærd i Hvidovre. At hæve skatten med eksempelvis 0,5% vil nærmest ikke give flere penge til velfærd i næste års budget, fordi staten tager det meste til sig selv som en sanktion mod kommuner, der hæver skatten. Resten skal vi betale tilbage til staten, fordi de har givet os et tilskud, der dækker det meste af den lille skattesænkning vi lavede sidste år. Så en skatteforhøjelse på eksempelvis 0,5% giver ingen penge i næste års budget.

Så kære kollegaer i Socialdemokratiet. Vi går meget gerne i dialog med jer om alle disse spørgsmål. Men vi håber også, at I kan se, at vi har overtaget en ustabil økonomi, som vi nu forsøger at rette op på. Og vi er ærgerlige over, at I ikke er med i dette budget. Vi håber meget at have jer med næste gang.

Venlig hilsen

Marie-Louise Jørgensen

SF Hvidovre