Kommune sat drone i gang over gravearbejde

Kommune sat drone i gang over gravearbejde

Naboorientering med frist for kommentarer den 27. maj blev ikke overholdt – det fik nabo til at kontakte Hvidovre Avis, og naboen havde en pointe

NYHEDER: I den forløbne uge har der pludselig været grave-aktivitet på Gartnergrunden ved Byvej.

Det fik en læser af Hvidovre Avis og nabo til Gartnergrunden til at undre sig, fordi hun netop havde modtaget et brev fra Hvidovre Kommune, hvori der stod, at naboerne kunne komme med bemærkninger til arbejdet inden det påbegyndte. Hvidovre Avis spurgte derfor Hvidovre Kommune, hvorfor fristen ikke så ud til at blive respekteret.

Må jordpåfyldningen (på Gartnergrunden, red.) foregå før fristen for bemærkninger udløb den 27. maj?

– Nej, man må som udgangspunkt ikke ændre anvendelsen af arealer i landzone uden en forudgående tilladelse. Det betyder, at jordpåfyldning på landzonearealer ikke må foretages, før der eventuelt er meddelt en landzonetilladelse efter udløbet af høringsfristen den 27. maj og efter politisk behandling, svarer Hvidovre Kommunes Center for Plan & Miljø.

Plan & Miljø uddyber:
– Det skyldes, at der i landzone gælder særlige regler, som skal sikre, at det åbne land bevares, og at ændringer sker under kontrollerede forhold. Derimod har byzone status som udviklingsområde, hvor ændringer som f.eks. bygge- og anlægsarbejder i højere grad er tilladt uden særlig dispensation. I den konkrete sag er ulovligt placeret jord nu allerede blevet flyttet til byzoneareal og er dermed ikke længere i strid med planlovens bestemmelser, lyder det fra Center for Plan & Miljø.

Centret tilføjer desuden, at borgerens undren var med rette:

– Efter henvendelsen fra Hvidovre Avis har Hvidovre Kommune besigtiget og overfløjet arealerne ved Byvej med drone. Vi kunne konstatere, at der var anlagt en adgangsvej fra Byvej til den kommende byggeplads på byzonearealerne. En jordbunke bestående af afrømmet muldjord fra vejens forløb var uden tilladelse anbragt på landzonearealerne. Efter henvendelse til entreprenøren blev jordbunken straks flyttet til den del af ejendommen, der ligger i byzone. Forholdet er derfor nu lovligt i forhold til planlovens landzonebestemmelser, slutter Plan & Miljø-centret.

Uddybende forklaring 
Hvidovre Kommunes forklarer desuden for Hvidovre Avis, hvad et midlertidigt jordoplag egentlig dækker over:

– Et midlertidigt jordoplag dækker over en midlertidig placering af overskudsjord, der er gravet op i forbindelse med anlægs- eller byggearbejde. I dette tilfælde skal jord fra området opbevares midlertidigt inden for det kommende naturområde som led i boligprojektet Gartnerhaven. Jordoplagene er planlagt til senere at blive genbrugt i friarealerne omkring de nye boliger.

Hvor kommer jorden fra?

– Jorden kommer fra de dele af området, hvor der skal bygges boliger. Jorddepoterne er midlertidige, da jorden skal køres tilbage og genanvendes i boligbebyggelsernes friarealer, når de nye boliger i Gartnerhaven er opført.

Er jorden forurenet?

– Jorden forventes at være muldblandet fyldjord og råjord, men der vil også blive opbevaret lettere forurenet jord. Der er tale om en forureningsgrad, som er almindeligt forekommende i et byområde som Hvidovre Kommune.

Hvad er det, man som nabo f.eks. kan bemærke ved jordpåfyldningen?

– Som nabo vil man kunne opleve en øget aktivitet i området, herunder kørsel med entreprenørmaskiner og jordflytning. Jorddepoterne vil maksimalt have en højde af 5 meter, men vil ikke blive placeret tættere end 3 meter på bevaringsværdig beplantning, som er udpeget i lokalplanen.

Om natur- og boligprojektet Gartnerhaven
Rådgivningsfirmaet DGE A/S har på vegne af udviklergruppen bag natur- og boligprojektet Gartnerhaven ansøgt om landzonetilladelse til som led i byggeriet at etablere fire midlertidige jordoplag inden for det kommende naturområde nord for Brostykkevej og øst for Byvej.

Jorden bliver gravet op i forbindelse med byggeriet af de nye boliger, lagt til side i de midlertidige jordoplag for efterfølgende at blive bygget ind i de nye boligområder, hvorefter den resterende del af naturområdet kan etableres efter forskrifterne i den gældende Lokalplan 472.

De midlertidige jordoplag udgør en mindre del af det samlede naturområde, og vil, hvis de alle udnyttes, udgøre ca. 15 procent af naturområdet.

By- og Planudvalget skal den 2. juni 2025 beslutte, om der skal meddeles landzonetilladelse til etablering af de midlertidige jordoplag og i givet fald på hvilke vilkår.

Foto: Der skal etableres skurby og flyttes jordbunker på Gartnergrunden, men der skal tilladelse til først.

red
menu
menu