Lad os få retningslinjer for vegansk mad

Lad os få retningslinjer for vegansk mad

Efter sag på Hvidovre Hospital:

LÆSEBREV: Forleden afgjorde retten i Hillerød, at en kvinde, der var indlagt to gange under sin graviditet, ikke havde ret til en vegansk menu på Hvidovre Hospital. Kvinden er ikke blevet krænket, og der er ikke et retskrav på at få serveret vegansk mad på vores hospitaler.

Det var Dansk Vegetarisk Forening, der havde stævnet regionen, fordi man mente, at kvinden var blevet udsat for forskelsbehandling i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

I Region Hovedstaden er vi glade for frifindelsen, men finder det frustrerende, at kvaliteten af vegansk mad skal fastsættes af domstolene frem for gennem en demokratisk politisk proces.

Vi bør kunne finde praktiske løsninger ude på hospitalerne. I regionen har vi stort fokus på klima – også i vores køkkener, der serverer økologisk, klimavenlig og en del plantebaseret mad.

Alle patienter skal tilbydes god og sund mad, når de er indlagt. Det gælder naturligvis også mennesker, som har valgt at spise vegansk.

Vores hospitaler har et ansvar for at servere en mad, der er forsvarlig ernæringsmæssigt, når det handler om syge og sårbare mennesker. Retssagen og den medfølgende debat viser, at vi mangler opdaterede nationale retningslinjer for vegansk kost til syge mennesker.

Derfor har vi i regionen skrevet til Sundhedsstyrelsen og bedt om klare retningslinjer. Dem glæder vi os til at få, så vi forhåbentlig undgår noget så dramatisk som en retssag om, hvad der serveres på hospitalet.

Med venlig hilsen

Nicolai Kampmann, Medlem af Region Hovedstaden (A)