Lokale vinentusiaster kan nu smage på varerne

Lokale vinentusiaster kan nu smage på varerne

Det store vinfirma Kobaj på Hammerholmen holder åbent hus næste torsdag

Som Hvidovre Avis beskrev i sidste uges avis er en idé om at købe vin i fællesskab over nettet nu blevet til et af Danmarks største vinfirmaer. Kobaj har siden 2020 formidlet salg for næsten 100 millioner kroner og er nu rykket til Hvidovre for at ekspandere yderligere. På torsdag den 21. marts er der Åbent Hus i lokalerne på Hammerholmen.

– Målt på antal forskellige vine tror jeg ikke, der er nogen herhjemme, der har større udbud end os, sådan lyder det fra den 35-årige Vestegn-dreng Alexander Kidd, der efter en opvækst i Albertslund nu er endt som udvikler af og direktør for vinplatformen Kobaj på Avedøre Holme.

Kobaj har taget navn efter det engelske ord ”co-buy”, og heri ligger hele essensen af virksomheden. Kobaj har nemlig opbygget en online-platform, hvor helt almindelige forbrugere i fællesskab køber vin ind fra næsten 400 bønder fra hele verden. Bønderne planlægger sammen med firmaet fra Hvidovre, hvilke vine der på skift lægges ud til indkøb, og så er det op til de frie markedskræfter at afgøre det endelige salg.

– Ofte kan vi tilbyde helt vilde priser, fordi fællesskabet har en enorm købekraft. I de seneste uger har vi f.eks. formidlet en champagne til 118 kr. pr. flaske, og det har medført et salg på over 4.000 flasker for en lille, men virkelig dygtig producent, fortæller Alexander Kidd.

Testvindere fra hele verden

Netop de små vingårde er en af hemmelighederne bag Kobajs succes.

– De store supermarkedskæder køber meget store partier hjem af vine, som tiltaler den brede smag, men personligt vil jeg hellere have vin fra en lille familie med fem hektar marker, hvor man gennem generationer stolt har udviklet en personlig stil med karakter. Vi ser det f.eks. med Kobajs 34 champagnebønder, der i kvalitet sagtens kan matche de store huse, men som sælger til en helt anden pris. Vores forbrugere køber rigtig meget champagne, fordi de får fuld valuta for pengene. På platformen har vi også to mindre gårde fra Toscana og Languedoc, der er gået helt til tops som vindere i verdens største blindsmagning med over 18.000 vine i London, og fra Østrig har vi en familiegård, der har fået kåret sine vine som bedst til prisen og bedst af alle i den franske vinbibel Gault & Millau. De priser vinder man kun, fordi man kan sit håndværk og ikke prøver at ramme en gennemsnitlig smag, slår Alexander Kidd fast.

Ud over at have samlet en række dygtige vingårde er Kobajs hemmelighed at holde alle omkostninger nede. Der er kun seks mand ansat i firmaet i Hvidovre, og de sørger for, at alle vine efter de fælles online-bestillinger sendes direkte fra den enkelte vingård og hjem til forbrugerens privatadresse.

– På den måde har vi ikke det store behov for lagerplads, ligesom den direkte kontakt mellem køber og sælger betyder, at der ikke står en mellemmand og skal have en unødvendig avance på 40 procent. Ingen kan derfor sælge vinene lige så billigt. Det er en win win-situation, og medierne har omtalt Kobaj som fremtidens form for vinhandel, fordi der dybest set ikke behøver at være andre involverede end kunden og vinbonden. Vi i Hvidovre udgør et minimalt bindeled, fordi vi står for at håndtere platformen sammen med vinbønderne og desuden sørger for praktiske formaliteter som afregning for moms, skatter og diverse afgifter, oplyser Alexander Kidd.

Kobajs største udfordring er, at kunderne ofte ikke kender vinene, før de køber dem. Det bliver der imidlertid rådet bod på torsdag den 21. marts, hvor virksomheden holder åbent Hus i lokalerne på Hammerholmen 9A. En række bønder er nemlig gået sammen om at sende prøver til Danmark, så de lokale vinentusiaster kan smage på varerne og købe lidt med hjem. Dørene er åbne kl. 11-17.

Foto: Alexander Kidd.