Må undgå besparelser, der rammer vore børn og unge

Må undgå besparelser, der rammer vore børn og unge

Nytårsudtalelse fra Socialdemokratiets borgmesterkandidat: Lokalpolitikken i Hvidovre må forandres markant og velfærden må genopbygges, fastslår borgmesterkandidaten Anders Liltorp

Et godt nyt år! Hvor mange af os kan fortælle og huske om vores bedsteforældres forældre? Om 100 år vil andre bo i vores hjem, vores ejendele sandsynligvis være væk og kun billeder eller meget få ting vil forbinde vores egne bedrifter og vores egen historie om alt det vi knokler for at virkeliggøre i dag med vores tipoldebørn.

Så mit ønske for det kommende år er, at lokalpolitik vil forandre sig her i Hvidovre. Forandre sig meget markant. Der er brug for igen at fokusere på alt det, der samler os.

For mig og for Socialdemokratiet er velfærden og den grønne dagsorden fortsat topprioriteterne. Og vi har viljen til at få vendt om på prioriteringerne politisk og økonomisk. Jeg oplever mange, der gerne vil det politiske samarbejde. Desværre virker det svært nogle i den nye konstituering i kommunalbestyrelsen at turde lukke os ind. Især SF virker meget låste i den nuværende konstituering og er svære at få med på vognen, men den her nytårshilsen er klart en udstrakt hånd.

Vi har politiske ståsteder, hver især, men der er langt mere der burde samle os. Blandt andet at undgå besparelser, der rammer vores børn og ældre. Spørgsmålet må være hvordan vi får genopbygget velfærden lokalt og ikke om vi vil det eller ej.

Vi kan naturligvis ikke være med i et budget, der bygger på ikke at ville hæve skatten, så der igen – og især på længere sigt – kommer styr på økonomien, velfærden og den grønne dagsorden. Men, som vi viste ved årets sidste kommunalbestyrelsesmøde, har vi konkrete bud, på at samles om at undgå nogle af de negative konsekvenser. Det bør ikke være et spørgsmål om man er en del af en budgetaftale eller ej, men om sagens kerne og indholdet i de politiske forslag.

Vi skal samle Hvidovre

Vi skal tale mere om politik, om drømme, håb og ambitioner for Hvidovre. Vel at mærke i et seriøst politisk samarbejde, der skaber resultater. Mit og den socialdemokratiske gruppes fokus er, at vi lokalt vil kæmpe for frihed til at sikre de værdier og den velfærd vi vil have her i Hvidovre.

Vi skal samle Hvidovre. Især om den historie, der er værd at fortælle om 100 år, beslutninger vores tipoldebørn vil kunne se, mærke og opleve som væsentlige og vigtige. Hvidovre er en by og et fællesskab, der har haft mange store bedrifter og initiativer vi kan være stolte af. Beslutninger, der har sat sig aftryk og som har skabt en stærk fælles historie om velfærd og sammenhold – også om vigtige politiske kampe og bedrifter. De sidste to års kapitler i Hvidovres historie efterlader i min optik et værditab og det skal der laves om på. Til gengæld har vi hele 2024 i år at gøre det i, for i 2025 vil lokalpolitikken – nærmest med statsgaranti – være præget af valgkamp.

Skal stå til ansvar!

Der er i min optik brug for et reelt politisk samarbejde og her kan ingen være bekendt at skjule sig bag skiftende regeringers økonomiske politik eller nationale prioriteringer. Vi skal stå til ansvar – ikke skjule vores eget politiske ansvar og undskylde besparelser og værditab bag udefrakommende faktorer uden at ville tage kampen op. Det handler ikke kun om overdækning af en motorvej eller en metro til Hvidovre. Det handler om rigtige mennesker og om udviklingen af en by i balance både socialt og fysisk. Et budget i balance er ikke kun et spørgsmål om at holde sig inden for rammen, men om at skabe en ramme, der holder sig inden for det, vi politisk vil. Alternativt har vi ikke brug for politisk valgte, for det med at overholde reglerne og parere ordrer har vi en forvaltning til. Opgaven er derfor politisk, og her byder jeg ind i et politisk samarbejde med udsyn og vilje til at kæmpe for det, vi vil.

Så lad mig igen række hånden ud – især til SF og Konservative – som lige nu holder fast i en blokpolitik, der sjældent er set mage, og som ingen rigtig kan forstå.

Som en virkelig god politisk kollega sagde meget præcist: ”Vi taler nærmest aldrig politik”. Lad os ændre på det sammen.

I det kommende år kommer jeg til at kæmpe for samarbejdet og en styrkelse af det lokale demokrati, for velfærden og den grønne dagsorden og for at bygge på de værdier, der er kendetegnet for Hvidovre. De værdier, der både skaber gode rammer for de mange, men især passer på dem, der har særligt brug for fællesskabets hjælp og støtte.

Med ønsket om et godt nyt år til alle i Hvidovre.

Anders Liltorp,

Kommunalbestyrelsesmedlem (A) og borgmesterkandidat.