Privat støtte til skoler mangedoblet på få år

Privat støtte til skoler mangedoblet på få år

Håber ikke der er skoler i Hvidovre der har måtte gå tiggergang, skriver VAGN MAJLAND

LÆSERBREV: På en skole i Greve har man ringet til lokale virksomheder for at få penge til nye bøger. Samtidig kan det konstateres at støtten fra private fonde stiger år for år. I 2021 gav fondene 2,4 milliarder kroner til danske grundskoler – et beløb der er mange gange fordoblet på bare fem år. I 2016 beløb støtten fra fondene sig til nemlig kun til 122 millioner kroner.

Det virker som et helt forkert spor at komme ind på. Forhåbentlig er der ikke nogen skoler i Hvidovre der må gå tiggergang hos lokale virksomheder, for at få råd til f.eks. bøger.

Det er helt klart at de krav staten stiller til dagens grundskoler, skal kunne håndteres indenfor den givne økonomi. Bliver støtten fra private fonde og virksomheder for stor, ender det med at begrænse de folkevalgte politikeres muligheder for at træffe de rette beslutninger på området. Bliver den private støtte til skolerne risikerer vi at kommunalbestyrelsen bliver nødt til at tage hensyn til de virksomheder der sponsorerer dele af skolen.

Det betyder dog ikke at skolerne skal forhindres i at søge støtte fra fonde og virksomheder. Støtten skal bare ikke gå til den lovbestemte del af undervisningen. Derimod kan ekstern støtte snildt gå til f.eks. pædagogiske eksperimenter eller nye former for hjælpemidler i undervisningen. Netop sådanne eksperimenter er der ikke så meget plads til i den almindelige undervisning. Til gengæld vil de være med til at give en viden, der kan gøre den løbende forbedring af folkeskolen lettere og mere relevant.

Vagn Majland

Svendebjergvej