Rosenkåring og masser af vellyd i Valby-parken

 Rosenkåring og masser af vellyd i Valby-parken

En spændende dag for hele familien med rosenkåring, ny temahave og underholdning

Der er lagt op til en spændende dag for hele familien og vennerne på næste søndag den 6. august, hvor der igen er rosenkåring i Valbyparken.

Der bydes også på god varieret musikalsk underholdning m.m. Arrangementet er gratis og åbent for alle, der holder af haver og blomster, og grønne oplevelser under åben himmel.

Den smukkeste rose

Fra kl. 11 til 14 kan alle i Rosenhaven stemme på de tre skønneste roser indenfor tre kategorier: En rød, en gul og en hvid rose. Herefter tælles stemmerne sammen, og kl. 15 kåres årets vinderroser af Rikke Skovbølling Brandt, vicedirektør i Københavns Kommune. Blandt publikum, som har deltaget i afstemningen, udtrækkes vindere som får overrakt præmier.

I Rosenhaven kan man tillige få erfaring om alt, der vedrører roser hos Det Danske Rosenselskab og få en rundvisning af rosengartner Nina Tindholm.

Indvielse af ny temahave

Kl. 11 klippes snoren til en ny have – Hildegarden – med lægeplanter, buske og træer. Haven er opkaldt efter Hildegard af Bingen (1098-1179), en tysk abbedisse, der er kendt for sine enestående evner som lægekyndig, forfatter, kunstner og komponist. Hun var en af højmiddelalderens mest betydningsfulde personligheder, hvis budskaber har fået ny aktualitet i forbindelse med vore dages klimakrise.

Haven er anlagt med nogle af de på Hildegards tid mest brugte lægeplanter, buske og træer. Den er tænkt som et åndehul, hvor de besøgende kan nyde roen sammen med synet og duften af lægeplanterne. Haven er tegnet og tilrettelagt af det økologiske krydderurtegartneri Nielsen & Nielsen ved Inger Vaaben og Jytte Doll Nielsen og anlagt af Grøn Drift Syd.

I Temahaverne kan gæsterne opleve den spiselige og økologisk dyrkede skovhave med frugter, bær, krydderurter, vilde planter og skovmiljø, og her møde å Lisbeth og Vernon Worth Jacobsen, som arbejder frivilligt i haven.

Anlægsgartner Lars Juncker er på plads i H. C. Andersens Orientalske Have, som han anlage tilbage i 1996, hvor Temahaverne kom til verden. Dahliaselskabet arrangerer kåring af de smukkeste Dahliaer i haven af samme navn, og langs Valbyparkens monumentale allé kan man bl.a. møde Aiah Noach fra Naturplanteskolen, som Miljøministeriet i 2022 tildelte titlen Danmarks Vildeste Virksomhed. Kok og forfatter Michael Folmann Jensen, som har udgivet kogebogen, ”SKRÆL er ikke skrald” står klar til at fortælle om begrebet ”FoodWIN”, der handler om, hvordan man bruger hele råvaren og undgår madspild.

Deltagerne kan også starte dagen med en guidet rundvisning i temahaverne kl. 11.30, ledsaget af landskabsarkitekt Helle Nebelong, som tilbage i 1996 designede masterplanen for de 17 cirkelrunde haver.

Masser af musik og leg for børn

Operabussen, som er en performance på hjul med fire solister og en akkordeonist, der i forbindelse med Copenhagen Opera Festival fylder byen med mini-operaer, lægger vejen forbi Valbyparken. Trine Opsahl slår sin harpe an blandt Rosenhavens tusinder af skønne blomsterhoveder og efter kåringen af årets roser er der jazz for fuld udblæsning med Paul Harrisons band.

Arrangementet er selvsagt også for børn, der kan lege løs og blive udfordret med historiske lege og fine, gamle spil fra da oldefar var dreng. Gerlev Legepark medbringer også en pannabane og et parkourstativ og instruerer børn og unge i denne nyere form for leg.

Endelig kan man møde personalet fra Naturlegepladsen i Valbyparken, og lære at lave en blyant og høre om renoveringen af Naturlegepladsen, som genåbner 14. september efter at have været lukket et års tid.

Blomsterkunstner Signe Kejlbo lærer børn og voksne at skabe unikke og fantasifulde papirblomster. Signe bruger blomster som udgangspunkt for sin kunst og design. I foråret skabte hun den fabelagtige udstilling i Rundetårn “Rosen Kanonen – Kongens fortryllede have”.