Sammen om et tryggere børneliv foran skærmen

Sammen om et tryggere børneliv foran skærmen

Vores børn har ret til en hjerne, der fungerer optimalt, til ikke at være prøvekaniner for algoritmer, skriver KRISTINE AMALIE ROSTGÅRD og SARA BENZON:

LÆSERBREV: Der er meget debat omkring børn og unges brug af skærme. Bruges de for meget, bruges de forkert, er de med til at skabe mistrivsel og hvordan kan man sikre, at børn og unge ikke oplever ting, der påvirker dem negativt.

En ting er helt sikkert, der er ingen lette løsninger, for smartphones og tablets er kommet for at blive, for der er mange positive ting ved skærmene. De er kilde til vigtig viden, god underholdning og mange former for social kontakt.

I SF mener vi, at det er vigtigt, at der arbejdes med udfordringerne på mange fronter. Vi skal lokalt i skoler og fritidstilbud give børn og unge gode vaner, både hvad angår tiden med bruger sine skærme og hvad man bruger dem til, men også sikre, at de ved, hvordan de skal reagere, når de oplever noget, der overskrider deres grænser, gør dem utrygge eller påvirker deres trivsel negativt.

Men vi kan faktisk spare dem for mange dårlige oplevelser, hvis området bliver bedre reguleret. Derfor er det essentielt, at man på EU-niveau laver en meget strammere lovgivning, der sikrer børn og unge mod at blive eksponeret for tech-giganternes massive påvirkning og markedsføring rettet direkte mod børn.

Vores børn har ret til en hjerne, der fungerer optimalt, til ikke at være prøvekaniner for algoritmer, der er løbet løbsk.

Samtidig gør algoritmerne, at indholdet, der møder børnene, mere og mere dystert, og på visse sociale medier (f.eks. TikTok), er børn endda blevet udsat for videoer af selvskade, voldtægter og selvmord. Helt forfærdelige ting, der sætter dybe ar på sjælen, og ikke på nogen måde, bør kunne finde vej ind til børne- og ungdomsværelserne.

I EU skal SF gå forrest i kampen om at regulere tech-giganternes ublu brug af afhængighedsskabende algoritmer, for at fore deres egne i forvejen meget velpolstrede lommer.

For SF’ere er det vigtigt, at vi står sammen både lokalt, nationalt og internationalt, om at skabe tryghed for børn og unge - også når de sidder foran skærmen.

Vil du høre mere om SF’s politik på området, så kan du møde os på Kæmpernes Markedsdag foran rådhuset på lørdag.

Venlig hilsen

Kristine Amalie Rostgård, kandidat til Europa-Parlamentet, 1. Suppleant til Kommunalbestyrelsen i Hvidovre, SF

Sara Benzon, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Hvidovre, SF