Skolefridag på Store Bededag skal give Hvidovres børn RO PÅ

 Skolefridag på Store Bededag skal give Hvidovres børn RO PÅ

At børn og unge har brug for mere ro i deres hverdag er bestemt ikke noget at drille med - det er alvorlige sager, skriver SOFIE F. VILLADSEN:

LÆSERBREV: I 2023 besluttede regeringen, med en socialdemokratisk statsminister i spidsen at afskaffe Store Bededag som en helligdag med argumentet om, at der skulle tjenes flere penge til samfundet, og at danskerne derfor skulle arbejde mere.

En beslutning som blev taget hen over hovedet på danskerne, og hvor den gængse folkestemning var fyldt op af forargelse og modstand. Og så længe vi har den regering, som sidder på magten nu, får vi ikke Store Bededag tilbage uanset hvor meget vi end ønsker det, for alle borgere.

Men det, vi kan gøre i Hvidovre Kommune, er at give vores skoleelever en velfortjent fridag. At give dem, bare en smule, mere RO PÅ.

For i SF er det vigtigt at give vores børn og unge ro på. Og det er hensigten med at stemme ja til forslaget om at gøre Store Bededag til en fridag for eleverne i Hvidovre Kommune og ikke for at udføre “politiske drillerier”, som der er nogen, der vil påstå.

At børn og unge har brug for mere ro i deres hverdag er bestemt ikke noget at drille med. Det er alvorlige sager. Og vi vil i SF Hvidovre ikke ligge under for regeringens fokus på, at vi skal arbejde mere. Tværtimod. Børn og unge presses i sådan en grad i dag, at mistrivslen stiger voldsomt. Både Sundhedsstyrelsen og Børns Vilkår peger på skolevægring på baggrund af stress, ensomhed og for store forventninger. Det er ikke godt nok. Derfor reagerer SF Hvidovre ved at sende regeringen et budskab om ro på for vores børn. Det råderum, vi i kommunen kan agere i, gør at vi kan bestemme hvilke dage vores skolebørn holder fri på. Og derfor kan vi rykke en fridag fra den i forvejen lange juleferie og lægge den på den dag hvor Store Bededag engang lå. En forårsdag hvor man engang havde fri og hvor man kunne være sammen med dem, man holder af.

Og vi ved godt i SF Hvidovre, at vi ikke kan redde verden med denne rykning af en fridag, og at regeringen nok ikke ligefrem trækker beslutningen tilbage pga. værdipolitik i Hvidovre. Men vi blev ikke spurgt, dengang de tog Store Bededag fra danskerne, og det vi kan gøre af modstand og vise vores uenighed, er at give vores skolebørn fri netop den dag.

Flere kommuner følger yderligere trop på denne symbolske beslutning for at forstærke budskabet om, at den dag stadig burde være en fridag for alle borgere, ikke kun skoleelever, og man kan derfor håbe, at det når hele vejen ind til Christiansborg.

I SF vil vi fortsætte med at arbejde for at give vores børn og deres familier ro på. Og vi vil fortsætte med at arbejde politisk ud fra vores værdier. For værdipolitik er faktisk noget at efterstræbe og ikke et fyord. Politik handler om værdier. Ligeså vel som mennesker handler om værdier. Vi er faktisk drevet af dem.

Og i SF står det klart, at vi vil kæmpe for et samfund, hvor borgerne ikke bliver stressede af at gå for meget på arbejde, men hvor de kan trække vejret og have overskud til deres omverden. Det er værdier, der er værd at stræbe efter.

Og blot for at skære det ud i pap. Vi har ikke opfundet en fridag. Vi har blot rykket den fra start januar til en skøn forårsdag, hvor Store Bededag ligger. Det er derfor de samme vilkår skolerne, lærerne og pædagogerne skal arbejde under.

 

Af Sofie F. Villadsen, SF Hvidovre