Statsministerkritikken gav hende et kanonvalg

Statsministerkritikken gav hende et kanonvalg

Britta Christensen 75 år på lørdag

Hun er utvivlsomt den politiske leder der, med ihærdighed og enorm aktivitet i såvel store som mindre sager, har sat mest præg på Hvidovre Kommune, den tidligere borgmester Britta Christensen, der på lørdag den 15. april kan fejre 75 års fødselsdag.
Britta Christensen er født i Nykøbing Falster, men flyttede siden med sin ægtefælle til Hvidovre, hvor hun bl.a. tog en tørn indenfor det lokale børneinstitutionsarbejde og lejerbevægelsen i boligkomplekset Friheden. Her fik hun også interesse for det politiske virke, og blev i 1986 opfordret til at stille op til kommunalvalget for socialdemokraterne. Hun fik et flot valg med mange personlige stemmer, og blev i 1988 valgt som formand for Social- og sundhedsudvalget.
I 1993 blev hun valgt som byens borgmester efter Inge Larsen. Som nyvalgt borgmester krævede hun, at bl.a. de velhavende kommuner i Hovedstadsområdet tog en større andel i problemerne med integrationen, og var - sammen med Ishøjs borgmester - ikke bange for at tale sine egne partispidser midt imod. Det førte til konfrontationer, hvor den daværende statsminister Poul Nyrup udskældte den famøse Hvidovre-borgmester offentligt, og gav udtryk for at han "håbede hun fik et dårligt kommunalvalg". Men Britta fik et kanonvalg og en kæmpeopbakning af vælgerne.
Købte Avedørelejren
Britta Christensen skal også have æren for at Avedørelejren ikke kom på listen over flygtningelejre, hvor hun argumenterede stærkt for at vores kommune i forvejen havde store problemer omkring integrationen, bl.a. i den nærliggende Avedøre Stationsby, og specielt det igangværende kvarterløftsprojekt her. I samme forbindelse var hun også den effektive handlingsborgmester, idet hun - trods modstand fra flere i kommunalbestyrelsen - fik købt Avedørelejren. I starten var det nok en nødforanstaltning, men det skulle hurtigt vise sig at være en god investering, der gav kommunen et åndehul med omdannelsen til et attraktivt boligområde, mange aktiviteter og med filmbyen Zentropa, samt ikke mindst Cirkusmuseet og Forstadsmuseet.
Var "slidt op"
Britta Christensen er den længstsiddende kvindelige borgmester nogensinde. Hun bestred embedet helt frem til 2007, hvor en stress-sygdom betød at hun måtte sige farvel. Ingen tvivl om at Britta var "slidt op", fordi som en 100-procent lokalpolitiker og leder, ikke kunne undslå sig fra at ville have indsigt i alle områder og handlinger.    
Nu lever hun et forholdsvis stille liv her i Hvidovre sammen med ægtefællen Jørgen og familien. Hun går langt uden om aktiv politik og indblanding, men med mange foredrag rundt om i foreninger. Hun er dog bestyrelsesmedlem i Boligselskabet Friheden, hvor hun stadig har sit hjem.
Heldigvis fik Britta Christensen dog kræfter og mod på at skrive en bog, selvbiografien "Den som kommer allersidst", der udkom i 2021.  Bogen er en fortælling om barnelivets alvor, ikke leg, som former politikeren Britta Christensen. I bogen fortæller Britta også om glæder og nederlag i politik, som hun selv betegner som en parantes i danmarkshistorien, og en større del i Hvidovres lokalhistorie med temaer som kampen mod ghettodannelse, og ikke mindst købet af Avedeørelejren og Kvarterløftet.
75-årsdagen fejres privat med familien og de nærmeste venner.                        


mads