Stormflod i Hvidovre: Få ramt af oversvømmelse – Hvidovre Kommune stolt af indsatsen

Stormflod i Hvidovre: Få ramt af oversvømmelse – Hvidovre Kommune stolt af indsatsen

Få boliger langs Hvidovre Strandvej blev ramt af vand, mens ingen langs Harrestrup Å fik vand. Til gengæld er Hvidovre Bådelaugs bådebro fuldstændig elimineret. Fredagens stormflod vakte stor bekymring og en kæmpe arbejdsindsats fra Hvidovre Kommune og berørte borgere, men alt i alt slap Hvidovre nådigt.

Sådan lyder meldingerne fra kommunens fungerende borgmester, Søren Friis Trebbein, kommunens kommunikationsafdeling samt chef for Vej- og Park.

– Hvidovre Kommune har ikke et fyldestgørende overblik over alle skaderne efter stormfloden og det kraftige blæsevejr. Men her er en kort oversigt over dem, vi har kendskab til: Et træ er væltet ved Hvidovre Strand. Hvidovre Bådlaugs faciliteter ved havnen er ødelagt og flere både var sunket. Den sydlige mole på Hvidovre Havn har givet sig lidt, men der var i forvejen planlagt renovering af den, sat til at gå i gang om ca. 14 dage. Den nordlige mole på Hvidovre Havn og den nye badestige fik ikke skader. Dæmning og watertube ved Harrestrup Å gjorde, at ingen huse her blev oversvømmet, lyder det fra Hvidovre Kommunes kommunikationsafdeling, der frem til stormen informerede borgerne via både kommunens hjemmeside og på de sociale medier.

Stor indsats

Også kommunens konstituerede chef for Vej- og Park, Connie Kirkegaard Nielsen, er tilfreds med den kommunale indsats. På sin LinkedIn-profil skriver hun:

– Efter en stormfuld weekend er det tid til at gøre regnskabet op. Overordnet er vi sluppet nådigt i Hvidovre. Vi var godt forberedte og i stand til hele tiden at tilpasse os ændringer. Det skyldes, at vi har haft et fantastisk godt samarbejde på tværs i kommunen, med andre kommuner og med beredskabet. Vej- og Parks medarbejdere har fået så meget ros på de sociale medier, og jeg kan ikke være mere enig. Alle i Vej- og Park har prioriteret arbejdet med stormflodssikring højt. I har knoklet og fyldt 8.000 sandsække på kort tid. I har hjulpet, hvor der hjælpes skal! Som jeg har skrevet til jer, er jeg så stolt af jeres indsats, skriver Connie Kirkegaard Nielsen.

Hvidovres fungerende borgmester, Søren Friis Trebbien, har desuden fulgt udviklingen under stormfloden tæt.

– Takket være de gode forberedelser, forudsigelser, og ikke mindst arbejdskraft fra Hvidovre Kommune og Hovedstadens Beredskab, var skaderne meget begrænsede. Desværre trængte der vand ind i nogle huse i området omkring Hvidovre Strandvej. Hvidovre Bådelaug blev også hårdt ramt. Klubbens bådebro kunne ikke holde og er nu helt væk. Flere både er sunket eller beskadiget, hvilket er trist for bådelauget og dets medlemmer. Jeg sender min tanker til alle dem, der er blevet ramt. Der har været nogle meldinger omkring stormflod op til Avedøre Holme. Jeg vil sætte et undersøgelsesarbejde i gang, om Hvidovre kan blive omfattet af varslet. Følg vores kommunes hjemmeside for nærmere oplysninger, siger Søren Friis Trebbien blandt andet.

Formanden for Hvidovre Bådelaug, Leon Tilgaard, bekræfter, at bådelaugets situation er at sammenligne med en katastrofe.

– Vores bro er fuldstændig smadret. Det var så trist, at jeg ikke kunne lade være med at fælde en tåre. Den er totalt ubrugelig. Det eneste der kan bruges er pælene, siger Leon Tilgaard.

Formanden for Bådelauget var ved den lille havn frem til kl. 02.30 natten til lørdag og dagen derpå tog han og andre medlemmer af foreningen arbejdshandskerne på og begyndte at bjerge den ødelagte bådebro og de både, der var blæst på land. Leon Tilgaard håber nu, at foreningen med sine 220 medlemmer og i alt 110 både kan få hjælp til en genetablering af bådebroen.

– Det er en katastrofe for os, man etablerer ikke bare en bådebro. Det er ikke noget, vi selv kan klare - det skal vi have ekstern hjælp til, slutter han.

Kæmpe tak

Fra Hvidovres fungerende borgmester lyder der desuden en kæmpe tak til de mange involverede.

– Jeg vil gerne sige KÆMPE TAK Til ALLE, der har gjort en yderst værdifuld indsats før, under og efter stormen. Dette gælder såvel folk i tjeneste såvel som frivillige. I har alle ydet en kæmpe indsats for at begrænse skaderne og omfanget af oversvømmelserne. I er alle en del af hverdagens uselviske helte. Et uheld kommer dog sjældent alene. Oveni de indledende forberedelser med udlægning af watertubes onsdag aften blev Hovedstadens Beredskabsvæsen (HBR) kaldt ud til en brand på Avedøreværket. Grundet blæsten var branden svær at få under kontrol, selvom der blev kæmpet intenst fredag. Der skal også lyde en kæmpe tak for denne indsats fra HBR, slutter Søren Friis Trebbien.

Hvidovre Kommunes Miljø- og Klimachef, Charlotte Frische Münther, oplyser på sin LinkedIn, at der blev brugt 340 tons grus til at sætte en prop i Harrestrup Å. Hun tilføjer desuden, at arbejdet med at stormflodssikre Hovedstande, Kalveboderne og Harrestrup Å fortsætter:

– Vi arbejder videre med de langsigtede planer med stormflodssikring. Ikke mindst med Harrestrup Å og det kæmpe store vandopland, som ender i Hvidovre, skriver hun.

red

Fotos: Stort antal folk fra Hvidovre Kommune fylder sandsække ved Langhøjskolen. (Foto: Jan Engelhardt) Hovedstadens Beredskab og Hvidovre Kommune klargører 700m lang vandtube (dæmning) fra Hvidovre Havn til Langhøjskolen. Broer ved Hvidovre Bådelaug oversvømmet. (Foto: Jan Engelhardt) Bådelaugets bro blev totalt smadret og flere af laugets både sank. (Foto: Ole Mik) Flere af bådelaugets både sank i stormfloden. (Foto Ole Mik) Et stort træ ved stranden væltede i stormen og ned over cykelstien. Højvande i Hvidovres eneste flod – Harrestrup Å. (Foto: Jan Engelhardt)