Thomas Knak tildelt livslang hædersydelse

Thomas Knak tildelt livslang hædersydelse

Den 50 årige tidl. Hvidovreborger modtager Statens Kunstfonds hædersydelse for sin betydning for dansk elektronisk musik

Det var to stolte forældre, Halina Knak, formand for "Gimperne" i Bredalsparken, og Preben Knak. formand for "Sure Gamle Mænd" samme sted, der modtog meddelelsen om at deres søn, Thomas Knak, 50 år, var blevet tildelt Statens Kunstfonds livlange hædersydelse, for hans betydningsfulde indsats omkring dansk elektronisk musik.

Thomas Knak er i fornemt selskab med syv andre betydningsfulde danske kunstnere, der samtidig modtog hæderpriser: Anne Doirte Michelsen musik, Anne Lise Marstrand-Jørgesen litteratur, Arnt Jensen film, Lars Frost litteratur, Peter Land billedkunst og Rasmus Koch kunsthåndværk/design,

HÆDER TIL DANSKE KUNSTNERE

Med den livslange hædersydelse hyder Statens Kunstfond således en række kunstnere, som har markeret sig afgørende med deres kunstneriske virke. De har skabt værker af en helt særlig standard, hvis betydning kan spores i vores fælles kunst og kulturliv. Både nu og fremover.

Hædersydelserne tildeles af Kunstfondens repræsentantskab efter indstilling fra legatudvalgene fra litteratur, billedkunst, scenekunst, musik, arkitektur, film og kunsthåndværk og design. Antallet af hædersydelser er fastlagt på finansloven. Der er i alt 275 modtagere af hædersydelsen.

I begrundelsen for den ærefulde tildeling til Thomas Knak hedder det bl.a.: Knaks musik er både mådeholden og fantasifuld – og altid med en finurlig skævhed, som virker velment og inkluderende. Knaks udgivelser siden 1990'erne har markeret ham som en af de mest betydningsfulde stemmer inden for dansk elektronisk musik.

Under artistnavnet ’Opiate’ har Thomas Knak udgivet musik siden midt 1990’erne. Som musikproducer har Knak skabt egne udgivelser, været del af forskellige bands og konstellationer, lavet remixes og musik til film, samt produceret musik for andre. Knaks mest indflydelsesrige periode ligger cirka i årene 1995-2005, og hans udgivelser fra denne periode har markeret ham som en af de mest betydningsfulde stemmer inden for dansk elektronisk musik. Knaks musik er både mådeholden og fantasifuld – og altid med en finurlig skævhed, som virker velment og inkluderende.

Knak har produceret musikudgivelser med internationale prominente navne som fx Björk og Carsten Nicolai (Alva Noto). Han har remixet navne som fx Kashmir, Björk, Piano Magic, Lali Puna, Efterklang, Under Byen, Nikolai Nørlund, Rhonda Harris og Coldcut.

Thomas Knak har også haft sit eget pladeselskab, Hobby Industries, som udgav en række danske og udenlandske artister.

 

m