Tidligere militærfly skal snart på vingerne igen

Tidligere militærfly skal snart på vingerne igen

Alle er velkommen til at kigge inden for i hangaren i Avedøre

Efter mere end 8 års restaureringsarbejde kan Aeronautisk Aktivitetscenter Avedøre se frem til at få deres Piper Super Cub med det militære nummer Y-654 i luften igen.

– Flyet er bygget i 1953 i USA, og blev i 1957 sammen med 15 andre leveret som våbenhjælp til Danmark. Indledningsvis blev det brugt som skolefly for hærens piloter på Flyvestation Avnø. Senere kom det til Flyvestation Vandel, hvor det blev brugt af hæren til artilleriobservation og som forbindelsesfly. Til at begynde med var de små Piper Super Cubs ikke populære blandt hærens piloter, da man mente, at de var for små og helt uden moderne udstyr, som f.eks. radio og instrumenter til flyvning i dårligt vejr. Men de skulle vise sig at være særdeles velflyvende, robuste og billige i drift, fortæller Jens Erik Lund fra Aeronautisk Aktivitetscenter.

Flyet er et af to, der undgik flammerne ved en stor hangarbrand på Flyvestation Vandel i 1967. 11 tilsvarende fly brændte. Tre var inden da havareret og totalskadet.

Efter 20 års brug ved Hæren blev de to overlevende Piper Super Cubs taget ud af tjeneste i 1977. Det lykkedes for en gruppe piloter fra Hærens Flyvetjeneste at få lov til at bruge de to udfasede fly, mod at de blev civilt registreret. Det var ved den lejlighed, at Y-654 fik sin civile registrering OY-AZZ. Flyene blev holdt luftdygtige i 10 år, hvorefter de blev opmagasineret.

I 2012 lykkedes til Aeronautisk Aktivitetscenter at erhverve flyet af forsvaret for et symbolsk beløb, mod at det blev fuldstændig restaureret til flyvedygtig stand, og med et udseende som det havde, da det blev taget ud af tjeneste ved hæren. Det er dette restaureringsarbejde, der nu nærmer sig sin afslutning.

Når samling af flyet er tilendebragt skal det igennem en meget grundig kontrol inden det bliver frigivet til sin første prøveflyvning. Den vil finde sted fra flyvepladsen i Ringsted forhåbentlig i løbet af september måned.

– Alle er velkommen til at kigge inden for i hangaren i Avedøre (Gammel Køge Landevej 580), hvor flyet kan tages i øjesyn et stykke tid endnu. Der er åbent hver tirsdag og lørdag i tidsrummet 9 til 14, slutter Jens Erik Lund.