Uden Søren – ingen Carmen Curlers

 Uden Søren – ingen Carmen Curlers

83-årige Hvidovreborger Søren Unmack var den sælger, der gjorde Carmen Curlers til en succes

Viljestyrke, energi, stædighed og en fantastisk evne til at begejstre.

Det var nogle af de kvaliteter, som den karismatiske og iderige 1960’er-iværksætter og senere rigmand Arne Bybjerg så i Søren Unmack.

I dag er det næsten præcis 60 år siden, at den dengang 23-årige Søren Unmack stiftede bekendtskab med Bybjerg. Mødet skulle vise sig at være skelsættende for dem begge. For Bybjerg var det Unmacks iderigdom og ihærdighed, der medvirkede til, at Carmen Curlers blev udbredt til at blive en verdensomspændende succes. For Unmack blev det starten på at vende noget, han troede var en svaghed, til en styrke. Bybjerg lærte også Unmack at sætte sig et mål, og det skulle vise sig at blive starten på et dejligt og indholdsrigt liv for Unmack.

– Jeg har haft et godt liv. Bybjerg lærte mig at sætte mig mål, og et af dem var, at blive millionær som 40-årig. Det nåede jeg næsten, fortæller Søren Unmack, der har boet i Hvidovre de sidste 25 år.

Rød blazer

Selv om han i dag er 83 er han stadig energisk, og da han ankommer til Hvidovre Avis er det med et sæt Carmen Curlers 18 under armen. Han er iført jeans, sneakers, hvid t-shirt og en rød blazer. En rød blazer var også hans signatur-beklædning, da han startede som sælger for Arne Bybjerg.

Søren Unmack var egentlig uddannet frisør og blev som sådan ansat af Bybjerg, fordi hans stjerntegn var tyr, og fordi han skulle hjælpe med at sætte hår på eventuelt interesserede kunder til – den på det tidspunkt ret tvivlsomme opfindelse – Carmen Curlers.

Men netop hans frisørbaggrund betød, at han ret hurtigt forstod, at Carmen Curlers slet ikke egnede sig til at blive brugt i fugtigt hår, som det var tiltænkt. Til gengæld virkede de elektriske curlere formidabelt i tørt hår.

– Jeg prøvede dem af på en dame, der havde et knastørt møghår, og så viste det sig, at de virkede perfekt, fortæller Søren Unmack.

Blev sælger

Det skulle blive starten på noget virkelig stort, og Søren Unmack kom trods sin frisørbaggrund til at stå i spidsen for det.

– Jeg foreslog Bybjerg, at curlerne skulle sælges som dørsalg, og det syntes Bybjerg var en god ide. Han mente så også, at jeg skulle gøre det, fortæller Unmack.

Søren Unmack havde ingen erfaring med det, men hans iderigdom fik ham efter omtrent 250 afvisninger ved dørene til at tilbyde en kvinde, at han ville sætte hendes hår gratis.

– Det viste sig at blive starten på at interessen for Carmen Curlers bredte sig. Samtidig lærte jeg, at det gav rigtig god mening, at vise resultatet frem for flere af gangen end bare en enkelt dame, siger Søren Unmack.

Han lagde derfor vejen forbi den lokale sygeplejeskole, hvor han tilbød at sætte de unge damers hår gratis.

Dermed var salget skudt i gang og Bybjergs planer om at vokse til udlandet betød, at Søren rykkede til Tyskland for at starte salget op der.

– For det første kunne jeg ikke tysk, for det andet var jeg ordblind, men Bybjerg lærte mig, at ordblinde er de bedste sælgere. Bybjerg mente også, at jeg sagtens kun lære tysk, og der gik faktisk ikke mere end et par måneder, før jeg havde helt styr på det, siger Søren Unmack.

Efter Carmen Curlers fik succes og Bybjerg solgte de populære curlere i forretninger trak Søren Unmack sig gradvist ud af samarbejdet. Han nåede dog i den grad at få etableret sin tro på, at han kunne sælge, og at ordblindhed ikke har betydning for, om man er dygtig. Oplevelserne fra tiden hos Carmen Curlers gik desuden hen og blev livslange.

– Jeg mødte min Merete til en af mine Carmen Curlers-fremvisninger. Hun er her desværre ikke mere, men vi havde mange gode år sammen, fortæller Søren Unmack.

En bog med titlen Sælg Bedre har Søren Unmack desuden forfattet. Anden pinsedag ser Søren Unmack frem til at møde Dronning Mary, når der er Royal Run i Kalundborg, og han skal stå på Carmen Curler-standen for at fortælle om sin tid hos Carmen Curlers.

 

key