Ukrainsk flygtning vinder EM-bronze til Hvidovre

Ukrainsk flygtning vinder EM-bronze til Hvidovre

Stor triumf for Anzhela Hassan ved Europamesterskaberne for veteraner i bordtennis

BORDTENNIS: Med seks sejre i træk nåede 53-årige Anzhela Hassan fra Hvidovre Bordtennis helt frem til semifinalen i single og vandt dermed bronze, da der i sidste uge blev spillet Europamesterskaber i bordtennis for veteraner. Mesterskaberne foregik i Sandefjord i Norge, og Anzhela, der er flygtning fra Ukraine, konkurrerede med 49 andre spillere i rækken for kvinder over 50.

En irer, en tysker, en polak, to nordmænd og en spiller fra Litauen blev besejret undervejs, inden Anzhela måtte bøje sig i semifinalen mod endnu en tysker, der efterfølgende kun var få bolde fra at vinde titlen. Også adskillige af Anzhelas kampe var af den nervepirrende og neglebidende slags, men ukraineren havde de stærkeste nerver, da det gjaldt, fx i matchen mod polakken, der blev vundet med 15-13 i femte og afgørende sæt.

Bronzemedaljen er i øvrigt den første gennem tiden til en Hvidovrespiller ved de internationale veteranmesterskaber.

Flygtede med datteren

Anzhela har boet i Danmark, siden krigen i Ukraine brød ud. Hun tog flugten sammen med sin datter, men måtte efterlade moren, sønnen og svigerdatteren hjemme i Ukraine.

- Via internationale bordtennisturneringer havde jeg allerede et godt netværk i Danmark, som hjalp os til landet. En af landets største bordtennisklubber ligger i Hvidovre, og vi var så heldige, at “verdens venligste vært” åbnede sit hjem og gav os den bedst tænkelige start her i byen, siger Anzhela Hassan. Hun tog sin store passion for verdens hurtigste spil med på flugten, og til daglig spiller hun på både Hvidovres 1. divisionshold for damer og på herreholdet i Serie 1.

- Det har været hårdt at skulle sige farvel til alt i mit hjemland, men jeg er trods alt privilegeret i forhold til så mange andre, og den modtagelse og støtte, vi har fået her i Hvidovre, har været helt enestående. Det er noget, jeg vil huske og være taknemlig for resten af mit liv, kommer det fra Anzhela, der netop har afsluttet en tidsbegrænset ansættelse hos Velux. Fritiden går også med dansk- og engelskundervisning på Studieskolen i København, så der er fuld fart på i alle døgnets vågne timer. Hendes professionelle baggrund ligger i lager- og logistikbranchen, hvor hun tidligere har drevet eget firma og arbejdet for Ukraines største stålvirksomhed. Det er målet for ukraineren at kunne komme til at virke inden for sit fag her i Danmark.

Foto og tekst af Gert Ellegaard