- Verdens hyggeligste fritidsjob er på plejehjemmet...

- Verdens hyggeligste fritidsjob er på plejehjemmet...

Ungdomsskolen og kommunens plejehjem har uddannet 20 unge i alderen 14-17 år til at arbejde med aktiviteter for ældre. Anna og Signe er to af dem.

De er begge 14 år og går i 8. klasse med alt hvad det indebærer af skole, venner, træning og fritidsinteresser, og så har de et fritidsjob, som de er enige om at betegne som ”verdens hyggeligste”. Anna og Signe er ansat som aktivitetsmedhjælpere på henholdsvis Strandmarkshave Plejehjem og Krogstenshave Plejehjem, og de er en del af det første hold af piger og drenge mellem 14 og 17 år, som er blevet uddannet til jobbet i et samarbejde mellem Ungdomsskolen og kommunens plejecentre.
- Vi var ude at besøge et plejehjem, og det var rigtig godt at lære om dét at blive gammel. Så var man forberedt og blev ikke så overrasket over, at man jo også oplever, at nogen pludselig bliver syge eller ikke kan huske, fortæller Anna, og Signe supplerer:
- Det var meget spændende at få viden om fx Alzheimers og at opleve, hvad der foregår på et plejehjem. Jeg har altid være glad for biologi, så jeg synes jo, at det er interessant at høre om krop, hjerne og sygdomme.
Ingen af de to piger havde i forvejen nogen idé om, at de kunne tænke sig at arbejde inden for omsorg og pleje af mennesker, så det var simpelt hen udsigten til at få et godt fritidsjob, der var tiltrækkende for dem. Og de er ikke blevet skuffet.
- Jeg kan megagodt lide det her job. Hver dag er en dejlig dag. De gamle er glade for, at jeg er her, og det er fredeligt, hyggeligt og rart at være her, siger Anna, der fx bruger en hverdagseftermiddag eller weekend-dag på at spille ludo, gå tur, snakke eller bage kage med beboerne på Strandmarkshave Plejehjem.
- Man mærker, at bare en lille gåtur på gangen eller i haven, en snak om vejret eller at kigge på gamle billeder sammen, betyder rigtig meget, tilføjer Signe og understreger: - Alle unge burde prøve det her job!
Anna og Signe har begge været ansat siden efteråret, og de bestemmer selv fra uge til uge, hvor mange timer, de arbejder. Regler fastsætter, at de ikke må tage pleje-opgaver, som det fastansatte personale tager sig af, så det er ren hygge og samvær med plejehjemmets beboere, der står på deres ansættelseskontrakt.
Anne-Mette Jørgensen, som er afdelingssygeplejerske på Strandmarkshave Plejehjem og koordinator for de unge fritidsjobbere, som plejehjemmet har ansat, fortæller, at beboerne får meget ud af samværet med de unge.
- De unge kommer med en kæmpe ressource og giver liv til hverdagen. Beboerne tænker ikke over, at de unge er på arbejde – de nyder bare samværet og relationen, og det giver livskvalitet, fortæller hun og smiler: - Faktisk kan vi også mærke, at de gamle har en lidt beskyttende tilgang til de unge. De passer også på dem – som hvis det var deres børnebørn.
10 unge – både piger og drenge - søgte og fik ansættelse på tre af kommunens plejehjem efter forløbet på Ungdomsskolen. I løbet af 4 moduler lærte de bl.a. om hverdagen på plejehjem, sygdom og sundhed, demens, trivsel og livskvalitet, livshistorie, hjælpemidler, inspiration til aktiviteter, tavshedspligt og andre regler. Desuden har eleverne lært, hvordan de skriver en ansøgning og laver et cv.
Ungdomsskolen og kommunens Center forventer, at der bliver udbudt et tilsvarende forløb i 2023.