Vi vil skabe de rigtige uddannelsestilbud for de unge
– vil K ikke være med til det?, skriver MARIA DURHUUS:
LÆSERDEBAT: I dag findes der én vej igennem uddannelsessystemet: en boglig eller teoretisk gymnasieuddannelse efterfulgt af en videregående uddannelse. Det gælder også for de unge i Hvidovre. Og hvis du ikke som 15- eller 16-årig kan se dig selv gå den vej, så har du værsgo at vælge mellem mere end 100 erhvervsuddannelser, som ikke har det fede ungemiljø, der er på gymnasiet, og hvor gennemsnitsalderen er væsentligt højere. Det kan vi ikke være bekendt over for dem af vores unge, som ikke skal en akademisk vej, men som gerne vil være faglærte eller professionsuddannede. Men bare ikke har lyst til at tage beslutningen allerede efter 9. klasse. Og jeg håber, at Konservative vil være med, selvom man kan få lidt en anden opfattelse her i avisen, for hvis man gerne vil
For vi skal gøre noget andet, og regeringen har netop derfor foreslået at oprette en ny gymnasieuddannelse med mere praktisk undervisning og et erhvervs- og professionsrettet fokus, som skal hedde EPX. Som netop giver unge flere år til at tænke sig om, modnes og blive klar til tage beslutningen om en uddannelse samtidig med, at man går tæt på, hvor man er vokset op og er en del af et socialt fællesskab med fester og hygge og kammerater på sin egen alder.
10. klasse er i dag et godt tilbud til de unge, der har brug for det. Men det er bare ikke det rigtige tilbud for alle. For nogle vil ikke en boglig vej, og her skal der noget helt andet til. Og EPX vil netop tage alt det gode fra 10. klasse og også HF og integrere det i den nye gymnasieuddannelse. Og fordi snittet til at komme ind på EPX vil ligge på 2, så vil mange flere unge have den mulighed. For i dag tager mange unge en 10. klasse, fordi deres snit fra folkeskolen skal forbedres til gymnasiet, men det er slet ikke nødvendigt her.
Og for dem, der ikke består grundskolens afgangseksamen eller virkelig har brug for et ekstra år, før de starter på en ungdomsuddannelse, så gør vi det nu til en ret at starte på FGU (Forberedende Grundkursus). For selvfølgelig skal vi gribe dem, der har haft svære år i folkeskolen, kæmper med psykisk sårbarhed eller på anden vis har haft brug for ekstra støtte. Vi har på det seneste investeret massivt ir FGU, fordi det er et rigtig godt tilbud, hvis succesrate taler for sig selv: Stort set alle dem, der gennemfører et år på FGU, kommer videre i uddannelse eller arbejde bagefter.
Den nye EPX giver efter to år adgang til at søge ind på en erhvervsuddannelse, erhvervsakademiuddannelserne og en række
professionsuddannelser. Efter tre år på EPX kan man søge ind på alle professionsuddannelser, og med en udvidet fagpakke kan man også få adgang til universitetet. Så EPX lukker ingen døre for de unge, men holder derimod alle døre åbne, præcis som det er for dem, der går i gymnasiet i dag.
professionsuddannelser. Efter tre år på EPX kan man søge ind på alle professionsuddannelser, og med en udvidet fagpakke kan man også få adgang til universitetet. Så EPX lukker ingen døre for de unge, men holder derimod alle døre åbne, præcis som det er for dem, der går i gymnasiet i dag.
Den store og vigtige forskel er bare, at vi giver flere unge mulighed for at tage en gymnasial uddannelse, udskyde deres uddannelsesvalg og blive klogere på sig selv. I Hvidovre vil 23 pct. flere unge i 2035 få adgang til en gymnasial uddannelse og alle de muligheder, som det giver. Så ingen behøver at tage så stor en beslutning allerede efter 9. klasse. Og her håber jeg selvfølgelig, at Konservative vil være med til at give flere unge endnu flere og bedre uddannelsesmuligheder.
Med venlig hilsen
Maria Durhuus, folketingsmedlem for Socialdemokratiet