Asger røg ind i et uvejr og en kro

Asger røg ind i et uvejr og en kro

Det, der skulle være en lille sejltur med vennerne, blev til meget mere for ASGER FANNING. Sejlbåden havde sat kursen fra Køge Bugt mod Fejø i Smålandsfarvandet, men på grund af dårligt vejr, blæste den og besætningen inde på Femø, hvor "sød musik opstod" mellem Asger og den lokale servitrice på Femø Kro Pia Christensen. Det var i 1979 og i dag driver de sammen kroen på 31. år

Asger Fanning havde lukket sit AV-firma på Arnold Nielsens Boulevard for weekenden, og var nu med et par venner på vej i sejlbåd, med kurs mod Fejø, ud for nordkysten af Lolland. Men dårligt vejr og en kraftig regntåge, fik dem til at søge ly i havnen på Femø, og stort set allerede samme aften ændredes Asgers liv.

Tekst og Foto: Finn John Carlsson

Vennerne søgte op mod øens kro, hvor de håbede at kunne få lidt at spise. Det var den lokale servitrice Pia Christensen, der selv gik i køkkenet samtidig med at hun skænkede øl til de sultne og tørstige ”søulke” fra Københavns vestegn.

Asger og Pia faldt hurtigt i snak, og uden at overdrive gik der ikke lang tid, før de to blev kærester.

Pia flyttede ind til Asger, fik job i en kantine og senere i Asgers AV-firma i Hvidovre.

Men parret havde ikke glemt Femø og kroen.

-Jeg ville utrolig gerne være kromutter på kroen, fortæller Pia, der er født på Femø, men Asger slog det hele tiden hen. Han ville ikke arbejde i weekenderne.

Kroen, der stammer fra 1659 havde på 10 år skiftet ejer 4 gange, og i 1989 kom den på tvangsauktion.

PIA ANEDE INTET

Asger havde travlt i sit firma, men kunne dog alligevel finde tid til at smutte en tur til sydhavsøerne, hvor auktionen blev afholdt, og den 2. juni 1989 skrev han papirerne under på kroen.

-Jeg anede intet før han kom hjem og fortalte, at nu havde vi købt en kro. Og så fik vi først travlt med at sætte kroen i stand og gøre klar til åbningen, som blev den 16. juni samme år.

-Vi passede meget på økonomien, fortæller Pia.

-Vores første duge var grønt afdækningsstof, som vi havde fået i Bella Center, en gang efter en messe, hvor vi havde deltaget.

-Vi havde dog ikke nået, at få vasket alle ”dugene”, så når et bord havde spist, skyndte vi os, at flå dugene af og lægge dem på det næste bord, griner Asger.

FESTER MED OVERNATNING

–Det skal også lige nævnes at vi fortsatte vores arbejde med udstillinger og udlejning af AV-udstyr fra adressen i Hvidovre, mens vi havde kroen.

-I starten var det kroen meget værtshus-agtig men jeg var mest interesseret i at lave mad, og efterhånden udviklede kroen sig til at være et feststed og denne udvikling kan vi i høj grad takke øens beboere for, fortæller Asger.

-De viste os den tillid at holde rigtig mange fester her. Senere købte vi Kursuscentret, som ligger lige overfor kroen, med dengang 14 værelser og kursusfaciliteter, så kunne vi begynde at have kurser. Vi fik også en aftale med et tysk kristent rejsebureau, som laver socialt arbejde med at sende unge og børnefamilier på ø-sommerferie.

-Samtidig kunne vi, i skuldersæsonerne, begynde at arrangere at folk kunne holde weekendophold og fester her med overnatning, nu vi havde de 14 værelser.

KRO MED LANDINGSBANE

-Undervejs fik vi den idé at lave en landingsbane, og den bliver brugt flittigt af mindre fly og helikoptere, som kommer fra det meste af Nordeuropa. De lander og spiser og flyver igen, eller bliver et par dage og lejer et værelse, og bruger Femø som base for at flyve rundt i andre egne af Danmark og holde fly-campingferie her.

Femø Kro er så vidt vi ved eneste sted nord for alperne, hvor man kan lande så tæt på en kro med de faciliteter Femø Kro kan byde på, altså fly-camping, spisested, hotelværelser. Der lander ca. 200 fly på en sommer her. Det giver også lidt andre udfordringer og motion, for af og til må Pia og Asger ud at skubbe et fly i gang. Men så får gæsterne på terrassen også lidt gratis underholdning.

AFTALEN HOLDT

Senere – i 1999 – tog parret chancen og udvidede med endnu 10 værelser, så de i alt kunne have 76 overnattende gæster.

-Med chancen mener jeg, at vi havde aftalt med byggefirmaet, at de nye værelser ville stå klar til pinse det år.

-Vi havde arrangeret det sådan, at når håndværkerne rykkede ud, skulle de gå bagom husene, fordi gæsterne kom ind forfra, vel at mærke næsten samtidigt, smiler Asger.

-Det var lidt af en chance, men det var et godt firma, som holdt sit ord – og fra de rykkede ud var der stort set booket op hver weekend det år.

NOGET AF ET PUSLESPIL

-I weekenderne begyndte vi at have mange fester fra nær og fjern, beretter Pia.

-En af de fester vi nok aldrig glemmer var en bryllupsfest, hvor pigen kom fra Monaco.

-De ville gerne holde en fest her med deres danske og udenlandske venner. Og det skulle være helt typisk dansk mad.

Men så blev det ellers til noget af et puslespil.

-Farverne på servietterne skulle være i mintgrøn, havblå, lilla, gul og lyserød, på skift, siger Pia.

-Det var lidt af en opgave at finde stofservietter i disse farver men et vaskeri i Horslunde på Lolland løste opgaven.

-Jeg overvejede dog voldsomt, at kontakte pigen fra Monaco og forklare hende, at det måske var et lidt for spraglet farvevalg, men heldigvis kom jeg fra det.

-Da de troppede op i smarte biler, viste det sig, at det var mode-designere, og værtinden selv, havde syet en kjole i netop disse farver.

ROYALT BESØG

Femø Kro er også blevet præsenteret for kongehuset, idet Regentparret for 10 år siden var på besøg.

-De fik sammen med deres følge serveret asparges vinaigrette med fjordrejer, hjortemedaljoner med grillede grøntsager, nye kartofler og rabarberkompot samt en så delikat osteanretning, at prinsgemalen bad om at få den sendt ind til Amalienborg, husker Pia.

HÅBER PÅ TRAVL SOMMER

På hverdagene har Femø Kro travlt med kurser, og hen over sommeren håber de naturligvis også på en masse gæster. Miniferier med to eller tre overnatninger, og cykler stillet til rådighed har været et stort hit i flere år.

Femø har i mange år været kendt for kvindelejr og Femø Jazz, men efter Pia Christensen og Asger Fanning har overtaget kroen, er den også med til og give den hyggelige ø, en times sejlads med færgen fra Kragenæs på Lollands nordkyst, en masse positiv omtale.

-Og så er der noget med den færge. Den flytter ikke kun mennesker fra et geografisk sted til et andet. Den flytter og sindet!

Værtsparret foran Femø Kro Pia Christensen og Asger Fanning.

Værtsparret foran Femø Kro Pia Christensen og Asger Fanning.

Værtsparret har også haft royalt besøg på kroen.

Værtsparret har også haft royalt besøg på kroen.

Hvidovreborgeren Asger Fanning der blev krofatter på Femø.

Hvidovreborgeren Asger Fanning der blev krofatter på Femø.

menu
menu