Broksøs spændingsroman når et lag dybere

Broksøs spændingsroman når et lag dybere

I september udkom Hvidovreborgeren Keld Broksø med sin sjette spændingsroman - og fiktionsromanen er mere aktuel end forfatteren bryder sig om

Den lokale journalist, kommunikatør og forfatter Keld Broksø er i september måned udkommet med sin spændingsroman: Fjendespor.

Han er selv vokset op i Hvidovre, flyttede som ung ud af byen, men vendte for 19 år siden tilbage med sin kone og to små børn. Arbejdslivet foregår stadig tit i København, men hverdagen foregår i Hvidovre og inspirationen finder han blandt andet, når han ofte om morgenen ror kajak i Kalveboderne.

Hvidovre Avis har talt med Broksø om arbejdet med og inspirationen bag bogen.

Som journalist har Keld Broksø i en årrække arbejdet på en række danske dagblade. I 1998 begyndte han imidlertid sideløbende at skrive spændingsromaner. De sidste fire af hans i alt seks romaner, har han skrevet siden 2011.

Den nyudkomne roman handler om den albanske mafia, men har tråde til den københavnske Sydhavn. Inspirationen har han fået igennem sit arbejde og mange rejser til Albanien, senest en tur til Nordmakedonien og Kosovo for halvandet års siden.

Han fortæller, at han med fiktionen kan skabe et rum, som af gode grunde kan være svære at nå frem til som journalist.

- Som journalist kommer man aldrig helt ned i de lag. For den albanske mafia vil selvfølgelig ikke fortælle noget om sig selv. Men når man bruger fiktion baseret på de fakta, vi kender, så kan man alligevel komme til at nærme sig, forklarer Keld Broksø.

Det føles godt

Fjendespor ligger på hans køkkenbord og han synes, at “det føles godt”, at arbejdet med bogen er nået til den endelige udgivelse og den fysiske bog.

- Der er nogle forskellige faser, når man laver sådan en bog. F.eks. den fase, hvor jeg overhovedet ikke tror på projektet. Det afløses af, at jeg tror på det igen, og hvor jeg så kan være meget fraværende i forhold til familien. Derfor føles det rigtig godt, når det hele er afsluttet, og bogen nu ligger her, siger Keld Broksø.

En af faserne i arbejdet er blandt andet, at han har et selv-sammensat hold til at læse hans tekst igennem.

- Det er venner, redaktører og så mødte jeg min gamle lærer fra Langhøjskolen, Dan Kolko, og spurgte ham, om han ville læse med. Det gav mig så i øvrigt en følelse af, at jeg skulle aflevere en stil i folkeskolen. Det var en sjov fornemmelse, men jeg har været rigtig glad for, at Dan havde lyst til at læse med, siger Keld Broksø.

Broksø understreger, at den gode følelse også indeholder et lille “øv”, fordi det hele nu er slut.

Fjendespors inspiration

Som skrevet ovenfor er Keld Broksø journalist og professionel kommunikatør og arbejdet med spændingsromanerne er noget, der opstår som en parallel til hans daglige arbejde.

- Bøgerne er blevet et tredje ben i mit arbejdsliv udover journalistik og kommunikationsrådgivning. Efter seks romaner er jeg vel blevet forfatter - og hvad skal det så til for, kan man spørge? Først og fremmest er den kreative proces enormt sjov - for mig selv som skribent. Det næste er, at jeg håber andre også bliver underholdt, får eftertanke og måske får noget at vide, som de ikke havde hørt om før. Spændingsromaner hører til i underholdningsbranchen. Det er jeg meget bevidst om. Men det udelukker ikke, at genren også er et fantastisk medium til formidling af alt fra europæiske, politiske spændinger til de menneskeskæbner, som i sidste ende driver al udvikling. Men det er først og fremmest min egen kreative proces, som er drivkraften bag bøgerne, forklarer Keld Broksø.

- Det kan godt sammenlignes lidt med min nu afdøde far, Bent Broksø, der til daglig arbejdede som afdelingschef i et forsikringsselskab, men i fritiden malede så abstrakte billeder, at det ligenede noget skabt i en svamperus. Begge dele endte med at betyde meget for ham, ligesom jeg dårligt i dag kan forstille mig ikke at have det kreative laboratorium med bøgerne ved siden af alt det mere faktuelle journalistik og kommunikationsrådgivning, fortæller Keld Broksø og viser nogle af faderens malerier, der hænger på væggene i hans hjem.

Inspirationen til hans seneste roman fik han efter flere ture i Albanien, Kosovo og Nordmakedonien.

- Rejser er ofte noget, der trigger mig, som kan starte en idé til en bog. I forhold til Fjendespor, var der flere ting. Jeg har rejst i Albanien en del gange, og var i Kosovos og Nordmakedonien for halvandet år siden. I Albanien blev jeg inspireret af, hvordan kollapset af pyramidespil og dernæst opløsningen af hele samfundet efter svindlede formuer forsvandt har spillet en rolle for al udvikling lige siden. Smarte narrer mindre smarte, når samfund bryder sammen, siger han.

Kollapset af pyramidespil i Albanien, som Keld Broksø i sit arbejde har fulgt første gang i 1998 og siden under flere reportageture, trækker i Fjendespor tråde tilbage til Danmark og Sydhavnen, hvor Broksø på sine jævnlige kajakture i Kalveboderne ofte lægger vejen forbi.

- Sydhavnen har præcis de kontraster, som min bog også indeholder: En ny, moderne, rig bydel med millionlejligheder - og så et rustikt, spændende Klondyke i Sydhavnens fiskerihavn, hvor folk også bor i skibscontainere, både og træhytter. Det var sådanne steder min hovedperson i bogen, Stefan Kushova Andersen, skulle bo. Et ben i hver lejr. Ligesom han selv som adopteret fra Albanien har rødder både der og i Danmark. Sydhavnen er i bogen en lokal parallel til de albanske forarmede områder i kontrast til vores egen trygge, velbjergede dagligdag. Her betaler vi i dag prisen for at have ignoreret den trykkoger, som er eksploderet lige midt i Europa. Hos vore tyske naboer mod syd i Tyskland sidder albanske klaner nu tungt på en stor del af narkomarkedet. Og så sent som i juni anholdt dansk politi 31 mennesker med albanske rødder på Sjælland som led i en kæmpe politiaktion i syv lande. Min bog er faktisk mere aktuel end jeg egentlig bryder mig om, siger Keld Broksø.

Fjendespor udkom i september. Den findes desuden som lydbog og som E-bog.

key

Keld Broksø

Keld Broksø

Keld Broksøs roman er netop udkommet.

Keld Broksøs roman er netop udkommet.

menu
menu