"Den Danske Cirkuspris" uddeles på Cirkusmuseet

"Den Danske Cirkuspris"
uddeles på Cirkusmuseet

Siden sidste års prisuddeling af "Den Danske Cirkuspris 2018" på Cirkusmuseet i Avedøre, har medlemmerne af prisjuryen set mere end 90 forskellige artister og artistnumre. Der er altså udført et grundigt forarbejde, inden det nye års uddeling finder sted i morgen, onsdag den 22. august kl. 12.00 i Fægtesalen i Avedørelejren, under medvirken af bl.a. kulturminister Mette Bock og borgmester Helle Adelborg.

Juryen har således besluttet, hvem af disse der skal nomineres til priserne for årets bedste nummer og årets talentpris.

Til prisen for årets bedste nummer er nomineret: Juan Pablo Martinez, Cirkus ArenaVlad Olander, Cirkus ArliDuo Solys, Zirkus Nemo

Til årets talentpris er nomineret: Charmaine Berdino, Cirkus ArenaKarel ”Kaya” Janecek, Cirkus BaldoniSofia Speratti, Cirkus Krone

Der uddeles 4 priser: Hædersprisen ”Den danske Cirkuspris”, "Talentprisen", "Årets bedste nummer", og "Indsatsprisen". Der foretages ikke nominering til hædersprisen og indsatsprisen.

Om de nominerede:

JUAN PABLO MARTINEZ fra Mexicos er jongløren, der er en eksplosion af livsglæde og inddrager hver en krog af manegen i sit dynamiske nummer, hvor den får så både hatten, keglerne og mundboldene passer i det nærmeste en jonglør kan komme på et vulkansk udbrud. Som Arenas trykte program meget rigtig fastslår: -Når jorden brænder under fødderne, skal man ha’ mer’ end én bold i luften’.

VLAD OLANDER. Det må være hundesvært at lave så elegant et nummer med 6 hvide angorakatte, som det russiske Vlad Olander viser. Kattene går lige frit oven på som under en balancebom – og hænger i ’to arme’, når det skal være. Olander begyndte som jonglør, inden han fik sin første kat, og han blev så betaget af den, at katte har været hans levevej i manegen lige siden. Kattene har to gange tidligere være luftet herhjemme – i Cirkus Benneweis i 2009 og 2013 - men nummeret er udviklet og måske cirkusverdenens bedste kattenummer.

DUO SOLYS er det smukkeste eksempel at krop og kærlighed kan gå op i en højere, artistisk helhed. Den cubanske Hector Yzquierdo fik under en turne til Ny Caledonien midt i sit komplicerede håndstandsnummer øjenkontakt med en smuk pige blandt publikum. Han havde svært ved at koncentrere sig, men slap dog helskindet igennem forestillingen. Da han bagefter kikkede efter pigen, var hun væk – indtil han skulle forlade stedet. Hun ventede ved udgangen. Kort efter forlod Tatanias sin familie og sit kontorjob og blev verdensomrejsende cirkusartist. I dag er parret gift og markerer sig internationalt ved at vinde den ene pris efter den anden. Det tror pokker. De er en akrobatisk nydelse. De var også hos Nemo i 2016. Men nummeret et bestemt ikke blevet ringere!.

CHARMAINE BERDINO er datter af Suzanne Berdino og dermed Benny Berdinos barnebarn. Som de fleste cirkusbørn har hun fået en allround træning i mange discipliner. Ganske som sin mor Suzanne har hun især kastet sin kærlighed på heste. Man har kunnet opleve hende i Cirkusland i Slagelse og for den sags skyld på Orionteatern i Stockholm, men det er i Arena-manegen, hun hører hjemme! Det er betagende, når hun kommer ind med sin ’nøgne’, vildt smukke hest og ’taler’ til den. Det er poesi, både ydmygt og smukt.

KAREL ’KAYA’ JANACEK er 8. generation af en kendt tjekkisk artistfamilie. Han er kun 11-år gammel, men viser et imponerende rola rola-nummer, hvor han kappes med sin far Eddie Janecek om, hvem der er bedst, Sidste år var han med i Baldonis børneforestillinger samt i deres turne på Færøerne og deres julecirkus. I år viser han med ungdommens charme og udstråling sit nummer i Cirkus Baldonis ’almindelige’ forestilling og er helt klart blandt publikums favoritter.

SOFIA SPERATTI fra Argentina er et fund, man kan blive helt vild med. Hendes bold-håndstand med fire bolde i fodboldstørrelse er helt suveræn. Hendes kropslige boldbehandling rammer en originalitet, der sandsynligvis vil kvalificere hende til ikke så få internationale cirkuspriser. Hun viser også et glimrende hula hop-nummer, men det er bold-håndstanden, der bliver siddende øverst på oplevelsesbarometret.

menu
menu