eHOOD giver venner og bedre koncentration

eHOOD giver venner og bedre koncentration

Pilotprojekt for 15 unge i Avedøre har brugt gaming som afsæt til at styrke de unges trivsel i skole og fritid

I snart et år har 15 unge fra Avedøre mødtes en gang om ugen til gaming, fællesskab og træning.

Frydenhøj klubben har været omdrejningspunkt for eHOOD, som er et pilotprojekt, der gennem esport, mentorforløb og lektiehjælp skal motivere de unge til at gøre en ekstra indsats i skolen og forberede dem på at kunne tage en uddannelse. eHOOD er udviklet af Sincera, Esport Danmark og Foreningen Nydansker, og skal efter planen udbredes til andre kommuner.

- Jeg er utrolig imponeret over det her projekt - især fordi det er med udgangspunkt i gaming, som de her unge synes er rigtig sjovt, får skabt et fællesskab, hvor der også er mulighed for at få venskaber, hjælp med lektierne, opmuntring og mere selvtillid, siger Børne- og Uddannelses-udvalgets formand Kenneth F. Christensen (A), der hæfter sig ved, at eHOOD har været med til at give nogle af de unge lyst til at kaste sig over andre fritidsaktiviteter fx fodbold.

eHOOD-træningen starter nemlig typisk med en halv times fysisk aktivitet i salen, og det er med til at sætte de unges puls i vejret, så de bl.a. får nemmere ved at koncentrere sig og holde fokus, når de bagefter sætter sig i klubbens gamerrum og logger ind på deres Counterstrike-profil.

Bedre til at holde fokus

- I starten var der meget uro, når vi mødtes her om tirsdagen, men de unge er blevet bedre til at koncentrere sig – og har lært at være mere udholdende, fortæller Nicklas Haagensen, der er instruktør og ansvarlig for udvikling af undervisningsprogrammet.

Det kunne måske lyde som en spilcafé, hvor drengene bare gamer derud af med en cola i hånden. Men i eHOOD er colaen erstattet af friskbagte boller og frugt, og der arbejdes med samarbejde og kommunikation, så de unge løbende bliver bedre til spillet og ikke mindst samspillet, forklarer Martin Gjøl, der er klubmedarbejder og Nicklas’ medinstruktør.

- Vi laver f.eks. samarbejdsøvelser og har meget fokus på kommunikation og på at have respekt for hinanden, så hvis de unge bruger et grimt sprog, så beder vi dem gå ned og løbe fire omgange i salen. Det virker, siger han og fortæller, at nogle af de unge selv fortæller, at de har fået lettere ved at styre deres temperament - også derhjemme - hvis de f.eks. taber et spil. Hvor de før måske ville have kylet med musen, så har de lært at trække vejret og gå en runde på værelset, hvis de taber en runde.

Nye venner og ansvar

Mathias på 15 og Nicolaj på 13 spiller på hold sammen, da vi besøger klubben en tirsdag aften, og de er ikke i tvivl om, hvad de er mest glade for:

- Jeg har fået nye venner og er blevet bedre til at spille, end jeg var før, fortæller Mathias.

Nicolaj, som er en af de nye venner, nikker ivrigt og fortæller:

- Da jeg startede, var der nogen af de andre, der blev sure over at jeg var så god. Det er de ikke længere, og jeg har lært meget nyt og er blevet bedre, fortæller han.

Faktisk er han blevet så god til både at spille og lære fra sig, at han en gang om ugen er med, når hans instruktør Martin har et esports-hold for de 10-12-årige i fritidsklubben:

- Jeg hjælper til i dagklubben, så jeg er her både mandag, tirsdag og onsdag, siger han, før han og Mathias starter en runde, hvor de skal spille mod et team et andet sted i verden.

Senest er eHOOD-gruppen blevet udvidet med yderligere to piger, som hurtigt er blevet en del af gruppen. De to kender hinanden i forvejen, og det var veninden Mia, der fik Ida med. Ida har designet et bud på et eHOOD-logo, der er blevet valgt som projektets logo. Det forestiller en gamer med hætten godt oppe omkring ansigtet, og instruktørerne har denne tirsdag en overraskelse med til de unge – der får hver sin grå hættetrøje med påtrykt eHOOD-navn samt Idas logo på brystet.

Overraskelsen ser ud til at falde i god jord, i hvert fald trækker de fleste af de unge den over hovedet, og Ida får en klapsalve og en gamer musemåtte i præmie for at have lavet vinderlogoet.

eHOOD byder ikke bare på et tirsdagsfællesskab i en gamerklub. En del af projektet er et mentorforløb, hvor de unge kan få hjælp til at blive afklaret i forhold til at tage en uddannelse efter skolen – eller ligesom 13-årige Nicolaj, der går med reklamer, få hjælp til at finde et fritidsjob.

red

eHOOD-holdet har alle fået en flot hoodie, som er designet af en af pigerne fra holdet.

eHOOD-holdet har alle fået en flot hoodie, som er designet af en af pigerne fra holdet.

Holdet holder pause fra skærmene.

Holdet holder pause fra skærmene.

...og bruger energi og krudt på at få bevæget sig.

...og bruger energi og krudt på at få bevæget sig.

menu
menu