Farvel til spillemanden

Farvel til spillemanden

Elo Bruun Djernæs fra Hvidovre Musikforening skriver mindeord om Jørgen Vangsgaard:

Farvel Jørgen!

Spillemanden, instrumentmageren, håndværkeren, faderen, ægtemanden Jørgen Vangsgaard har forladt os. Jørgen har i mange år været en god ven og jeg har haft den store fornøjelse at spille med og kende i mange år. Men coronaen mente ikke det skulle være sådan mere.

Jørgen var en mand med et godt hoved og hænderne skruet godt på og jeg har ofte søgt hans hjælp og set ham trylle i sit lille værksted. Alt kunne lade sig gøre og han imponerede mig altid. En knækket hals på en guitar, perlemorsindlæg på de violiner og mandoliner han lavede, en violin bygget om til en modelflyver, en ny krumtap til en modelflyver motor.

Når han manglede værktøj til at lave en violin, så lavede han værktøjet. Jeg beundrede hans miniature-høvle på få centimeter og specielt et værktøj til at montere ”sjælen” inde i en violin. Jørgen havde godt kendskab til materialerne og bl.a. var jeg imponeret over nogle træplader som Jørgen havde købt som lagret i 30 år og skulle bruges til flere nye violiner; – det var så 20 år senere han fortalte mig om det og nu kan jeg bare håbe, at en anden instrumentmager får mulighed for at fuldføre dette langtidsprojekt. Det var også en fornøjelse at se Jørgen lave/blande sin egen lim til f.eks. en guitarreparation.

Det var ikke bare spinkle musikinstrumenter Jørgen lavede. De mange motorcykler han havde sat i stand og senest var det en NSU knallert fra de tidlige 50’ere der blev malet op i originalfarver og skaffet originale reservedele til fra fjern og nær. En 50 år gammel Citroen 2CV måtte han dog sælge, for med alderen var det knap så sjovt at ligge og rode på jorden i carporten.

Jeg mødte Jørgen gennem musikken og selv i coronatiden, når spillelysten blev for stor, så snuppede vi nogle dage på terrassen, hvor vi tog hul på skæve tonearter og eksperimenterede med melodier fra Rusland og Balkan-landene. Jørgen løftede også ”Joanitterne” i Hvidovre Musikforening med en lang række seancer omkring noder. Det tror jeg kom fra hans år i Tingluti. Vi holdt os ikke indenfor kommunegrænsen og sammen fik vi en del gode år i både Brøndby Spillemandslaug og Spillemandsdansen i Lyngby. Derudover brugte Jørgen 25 år med gruppen ”De Gode Mænd” og så var der ”Bønhaserne” m.fl.

Jørgen var langt hen ad vejen en godmodig mand, men kunne også træde i karakter når det var nødvendigt. Jørgen kunne også optræde på slap line og til vore frokoster blev de lystige viser sluppet løs. Hans sorte bog indeholdt mange års notater om viser og sange og vi er tit blevet overrasket og inspireret af hans morsomme, pikante og sjove indslag.

Jørgen var et stort aktiv for ”Joanitterne”, hvor han lagde melodistemmen til mange melodier eller tilføjede sin røst til tolkning af mange viser.

Tak for alt det du har givet – du vil altid blive husket og savnet.

På Hvidovre

Musikforenings vegne

Elo Bruun Djernæs

menu
menu