Grønne ambitioner hos lokale virksomheder

Grønne ambitioner hos lokale virksomheder

Flere lokale virksomheder får en hånd til at blive mere bæredygtige, hvilket betyder besparelser på bl.a energi og giver bedre tal, også i klimaregnskabet

En chokoladefabrik og en kaffevirksomhed er blot to ud af en række små og mellemstore virksomheder i Hvidovre Kommune, der er med i projektet Bæredygtig Bundlinje, hvor de udvikler grønne forretningsmodeller. Forretningsmodellerne skal sætte skub i den grønne omstilling i virksomhederne.

Målet er besparelser på energi, ressource- og materialeforbruget, så virksomhederne sænker deres CO 2 - udledning, samtidig med at de sparer penge.

- Med et projekt som Bæredygtig Bundlinje får vi vist vores virksomheder, at bæredygtighed faktisk kan betale sig, hvis man gør det klogt. Det skal ikke være mangel på viden eller holdbare forretningsmodeller, der afholder virksomhederne fra at agere mere bæredygtigt, siger Hanne Rasmussen, der er erhvervs- og udviklingschef i Hvidovre Kommune.

Bæredygtig chokolade - globalt og lokalt

På Avedøre Holme ligger chokoladeproducenten Sv. Michelsen Chokolade, som er en af de virksomheder, der deltager i projektet. Siden 1933 har den familieejede virksomhed fremstillet håndlavet chokolade fra bunden og virksomheden fokuserer mere og mere på at være bæredygtige. Derfor er Sv. Michelsen med i projektet, så de kan få kastet lys over, hvor de kan spare og mindske deres forbrug.

- Vi har især fokus på bæredygtighed der, hvor vores råvarer kommer fra. Men vi vil gerne gøre mere lokalt ved for eksempel at minimere mængden af emballage, skære ned på vores strømforbrug og bruge overskudsvarme fra vores maskiner, siger Daniel Paetsch, der er administrerende direktør i Sv. Michelsen.

Sidste år blev virksomheden som den første og hidtil eneste danske chokoladevirksomhed Fairtrade-mærket. Det betyder, at de kakaofarmere, der leverer kakaobønnerne til chokoladen, har bedre arbejdsvilkår og får en fair pris for deres varer. Nu er Sv. Michelsen i gang med at undersøge, hvordan de kan energioptimere deres fabrik og lave mere bæredygtig og genanvendelig emballage.

Sort kaffe med grøn samvittighed

Få kilometer fra chokoladefabrikken har kaffevirksomheden Kontra Coffee til huse. Siden 2005 har virksomheden solgt kaffe til private og firmaer i hele landet.

Kontra Coffee arbejder på mange måder med at blive grønnere og er med i Bæredygtig Bundlinje for at gøre tanker til handling.

- At vi er med i projektet betyder, at vi har mere fokus på bæredygtighed og får sat det på dagsordenen. Vi kan godt sidde og have nogle tanker, men nu får vi faktisk talt om de mange ting, vi kan gøre anderledes i de daglige gøremål, siger direktør og partner i Kontra Coffee Kurt Dalsgaard.

Kaffeproducenten genbruger for eksempel de skaller, der bliver skilt fra, når de rister kaffebønner. Skallerne overtages af en virksomhed, der gror østershatte og de bruger skallerne til at give jorden næring.

- Vi har fået meget mere fokus på, hvordan vi håndterer affald og bliver dygtigere til at få noget godt ud af spildprodukter, siger Kurt Dalsgaard.

Udover at arbejde på at lave mindre affald, er Kontra Coffee ved at undersøge, om de kan genbruge overskudsvarme fra ristemaskinerne og om de kan optimere kørsel og logistik for deres leverandører og reparatører ved at bruge transportmidler, der gør det nemmere at parkere i København.

Hvidovre Kommune ser gerne, at flere virksomheder laver bæredygtige tiltag. - Indtil nu har projektet vist, at der findes gode, grønne løsninger i for eksempel restprodukter. Der er masser af fremtid og økonomi i den grønne omstilling, og det skal Hvidovre Kommunes virksomhederne også drage nytte af, siger Hanne Rasmussen.

menu
menu