Gungeby - en ”by” i byen

Gungeby - en ”by” i byen

I uge 47, blev Gungeby skudt i gang på Gungehusskolen. Børnene og de voksne var blevet delt ind på forskellige arbejdspladser, hvor de skulle arbejde og tjene penge ind til samfundet i Gungeby

Gungeby blev mandag den 18. november sat i gang på hele Gungehusskolen. Eleverne havde fået muligheden for at prioritere et ud af 3 værksteder de ville arbejde med i den følgende uge. Alle lærere blev også delt ud på hver arbejdsplads.

Om mandagen skulle alle arbejdspladserne i gang med at producere de varer som senere skulle sælges. Arbejdede man i wellness, skulle man massere eller gøre andre folk fine. Her gjaldt det både neglelak, ansigtsmaske og hår.

Formål med Gungeby:

Gungeby er blevet afholdt på Gungehusskolen de sidste to år. Formålet fra starten af er, at man skal få lært nogle flere at kende på hele skolen. Det er også sådan, at de små, altså 0 og 1. klasserne, føler sig trygge på skolen. Mange fra de store klasser er så søde til at hjælpe de små med at lave deres arbejde og sørge for, at opgaverne løses korrekt. Men det er ikke kun for at eleverne skal lære hinanden at kende, også lærerne lærer flere elever bedre at kende. Eleverne er blevet rigtig glade for det bedre kendskab og de føler sig meget mere trygge på skolen

Slikbutikken prioriterer god hygiejne

Vi har fået et interview med en 9. klasses elev som arbejder i slikbutikken.

- Det er meget stressende. Vi skal hele tiden lave noget. Der er nogle, der er i gang med at pynte op og lave reklamer , og andre laver kasser til det, de skal sælge. Så er der nogle, der laver slikket og pakker det ind, så det er klar til at blive solgt. De skal nå at lave meget. Når slikbutikken åbner, kommer der mange ind og skal købe. Imens skal de også holde øje med, om der er nogle, der snyder med at købe ting. De små elever er med til at lave det hele. Så det er de erfarne, der skal holde øje med, om der bliver vasket hænder ordentlig, og at de får gjort tingene korrekt.

Wellness medarbejder: Starten var hård

I wellness er antallet af piger langt højere end antallet af drenge. Men der er trods alt tre drenge, hvor vi har fået interview med to af dem.

- Vi ordner hår, filer negle og “hyggeplejer” på en beauty salon, og det fungerer meget godt. Energien er rigtig god i lokalet. Vi ser frem til at arbejde, det er en spændende uge og det bliver en god udvikling for det sociale. Der var uenighed om, hvorvidt man ser frem til at arbejde. Jamen der er faktisk en anden dreng derinde. Det er lidt mærkeligt at være den eneste dreng, men når man er inde i denne beauty salon, er der ikke noget køn! Vi ville hellere lave det her end arbejde med alternativ energi. Det er super spændende og fascinerende og prøve det her. Det giver meget hygge og kvalitet. Der har overhovedet ikke været noget, som jeg har fortrudt ved det her job. Starten har været hård, det er ikke lige hvad jeg har forventet. Ja for fanden! Jeg har aldrig rigtig haft en maskulinitet.

Nye venskaber på skolen

Gungeby har givet mange nye venskaber på hele skolen for alle elever. Man bliver delt op to mand fra hver klasse på hver arbejdsplads. De store, fra 8 og 9. klasse skal holde styr på værkstedet, men de små hjælper også meget til. De små tager meget initiativ, til det de laver. De er ivrige efter at hjælpe med alt muligt. Det gør også, at de små bliver mindre bange for de store, hvis de havde en tanke om, at de store var farlige, fordi de var større end dem, de finder ud af at de store rent faktisk er flinke på trods af at de er teenagere. Sidst på dagen blev der udvalgt “Dagens medarbejder” - en fra hver værksted, og det skulle være en ny hver dag. Dagens medarbejder var ham/hende der tog meget initiativ til det, der skulle laves og som var aktiv på værkstedet

Værkstedernes indflydelse på Gungeby

Værkstederne har haft stor indflydelse på vores “samfund”, da de lærer os at tilpasse os til samfundet og viser diverse muligheder for børn og unge. Boderne giver børnene noget at arbejde for, og giver børnene en forsmag på, hvordan det er at skulle tjene penge og møde på deres “job” hver dag. Hos de lidt ældre giver det en forsmag på at skulle tage sig af nogen udover sig selv, herunder at tage sig af de små og vise dem, at man godt kan tage sig af dem, . De mindre elever lærer at man ikke behøver at respektere de store af frygt men at respektere dem af venlighed og de får følelsen af, at man er velkommen. Værkstederne gør også at lærerne får relationer til andre elever.

Af Adam Gassa og Laurits Merkel

Her er en 9. klasses elev der giver et kram til en 2. klasses elev. Det er sådan Gungeby har virket på venskaberne mellem de store og små.

Her er en 9. klasses elev der giver et kram til en 2. klasses elev. Det er sådan Gungeby har virket på venskaberne mellem de store og små.

I slutningen af november holdt Gungehusskolen åbning af ”Gungeby 2019” med fernisering af kunst.

I slutningen af november holdt Gungehusskolen åbning af ”Gungeby 2019” med fernisering af kunst.

menu
menu