Headspace er klar til at lytte og tale

Headspace er klar til at lytte og tale

Headspace på Hvidovrevej har mærket coronanedlukningen og har måtte åbne telefonlinje for at være der for de unge. Nu er huset igen åbent for uforpligtende samtaler - blot skal der bestilles tid først. Headspace har ferielukket i uge 30 og 31

En sygdomsepidemi kan forstærke psykiske problemer - og med nedlukningen af de almindelige sociale frirum i klubber og institutioner har nogle børn og unge haft det ekstra svært under corona-krisen.

Det kan mærkes hos Headspace på Hvidovrevej 253B, 1. sal, der er et gratis tilbud til unge. Hos Headspace kunne de indtil før coronakrisen frit og uforpligtende gå ind ad døren og tage en snak med de frivillige. Intet problem var for stort eller småt.

Det sidste gælder stadig: Ingen problemer er hverken for store eller for små. Det er også stadig uforpligtende at tale med Headspace, men coronakrisen har betydet, at Headspace i en periode udelukkende har haft telefonrådgivning. Efter genåbningen er det desuden blevet nødvendigt, at der bestilles tid.

Men ellers er alt igen som det plejer hos Headspace. Der er åbent og de frivillige er klar til at tage snakken.

- Fysisk måtte vi lukke huset ned, så vi skulle jo finde en ny måde at gøre os tilgængelige på, siger Katrin Kastanakis Sennov om den midlertidige telefonrådgivning.

Hun er medarbejder og leder af Headspace i Hvidovre. Hendes kollega og medarbejder i Headspace, Marie Markussen, bekræfter.

- I nedlukningsperioden har vi erfaret, gennem vores telefonrådgivning, at børn og unge bestemt ikke har været bekymringsfrie, og at særligt ensomhed, angst og depression er gået igen som temaer for de unges udfordringer. Derfor vil vi rigtig gerne sætte fokus på unges mentale helbred i denne tid og samtidig informere om, at vi har åbnet vores rådgivning, så Hvidovres børn og unge igen har mulighed for at tale med os, fortæller hun.

Afviser aldrig

Hos Headspace afviser man aldrig de børn eller unge, der måtte have lyst til en samtale, men den midlertidige nedlukning har alligevel kunnet mærkes.

- Der ikke nogen tvivl om, at alle har mærket konsekvenser af, at vi har været lukket ned. Vi kan se, at der er nogle unge, der ikke er kommet igen. Og så er der nogle af de frivillige, der har taget orlov - så på den måde har de unge lidt under coronanedlukningen, siger Marie Markussen.

- Men vi er kommet godt i gang igen, siger Katrin Sennov.

Når man kommer hos Headspace er man anonym. Ingen oplysninger går videre til nogle former for myndigheder, men Headspace registrerer de temaer, som de unge kommer med. Under nedlukningen har temaerne for de unges bekymringer eller samtaleemner været anderledes, end når de kommer i huset på Hvidovrevej.

- De henvendelser vi fik på telefonlinjen handlede i højere grad om vold, selvmordstanker og traumatiske oplevelser end sædvanligt - og det hænger nok sammen med, at mange unge har siddet hjemme og ikke har haft mulighed for at bruge fritidsaktiviteter og skoler som frirum, siger Marie Markussen som eksempel på en af de ting, der har været tydeligt anderledes for de unge under nedlukningen.

De mere "almindelige" problemstillinger har imidlertid også fyldt.

- Når man sidder alene og ikke får snakket med nogen om sine problemer, så kan det blive tungt. Så der kan ikke være tvivl om, at vi får et efterslæb, siger Marie Marcussen.

Katrin Sennov er enig.

- Vi har allerede nu ekstra travlt. Vi ser mange nye unge nu og det er mit indtryk, at det er de sårbare unge, som er blevet ekstra hårdt ramt. Og samtidig fortsætter de helt almindelige ungdomsproblematikker, siger hun og tilføjer, at de selvfølgelig gerne vil have travlt hos Headspace.

Mangler frivillige

De to fastansatte ungerådgivere hos Headspace efterlyser derfor nye frivillige til den lokale afdeling af Headspace.

- Vi går efter en bred og mangfoldig frivilliggruppe. Dem der er her, er vidt forskellige. Man forpligter sig til 12 timer om måneden, og man skal være frisk på at tale med og være der for de unge. Vi klæder selvfølgelig de frivillige på, og vi står sammen. Så hvis man sidder derude og har lyst til at være en del af det, så giver det god mening at melde ind her, siger Katrin Sennov.

Som skrevet ovenfor er der ingen problematikker, der ikke kan tales om hos Headspace. De to rådgivere understreger dog også, at de ikke behandler alvorlige psykiske problemer.

- Idéen er, at man altid kan starte her, hvor der er et rum til at tale. Der er ikke noget, vi ikke kan tale om. Men hvis vi møder nogen med alvorlig angst eller depression, så sørger vi for at finde et bedre tilbud til dem, siger Marie Markussen.

Headspace ligger på Hvidovrevej 253 B, 1. sal. Headspace kan kontaktes for en aftale på tlf. 25 97 31 63. Man kan også sende en sms til Headspace på 1403. Beskeden skal startes med hs_hvidovre

key

menu
menu