I år har Danmark haft en moske i 50 år

I år har Danmark haft en moske i 50 år

“Islam er en religion baseret på fred. Vi har de samme venskabelige følelser for jeres land som for vort eget. Jeg håber, I vil finde, at os muslimer er lige så gode borgere som jeres egne.” (Hvidovre Avis 28.07.67)

Disse var ordene i 1967 da retningens øverste leder, kalif Hazrat Mirza Nasir Ahmad, Khalifa tul Masih III, gæstede Danmark for at indvie moskeen.

- Vi er glade for, at moskeens virke siden har opfyldt dette i praksis. Men vi er allermest taknemmelige overfor Vor Herre, og også overfor vores medmennesker i Danmark, for at have fået denne mulighed, Muhammad Akram Mehmood, imam og teolog

Danskernes imødekommenhed kom bl.a. til udtryk i ordene fra Hvidovres borgmester i 1967: “Det er jo også ganske usædvanligt for islam, at man har bygget en moske så højt mod nord. Vi kan kun udtrykke glæde i kommunen over, at moskeen blev opført her. De religiøse modsætninger kan undertiden få følelserne i kog, men her i landet er vi heldigvis meget tolerante. Derfor hilser vi også islam og den nye moske velkommen!” (Hvidovre Avis 28.07.67)

Moskeen blev bygget af en håndfuld danske muslimer, de fleste af dem etnisk danske konvertitter, som fik økonomisk støtte af retningens kvinder rundt om i verden, der samlede ind til formålet. Moskeen hedder Nusrat Djahan, et pigenavn, for at mindes bl.a. disse kvinders anstrengelser.

I dag er moskeen fredet og erklæret bevaringsværdig. Arkitekturen bærer både præg af traditionel moske-arkitektur med bl.a. den karakteristiske kuppel, men smelter med sin danske 60’er-arkitektur også ind i det omkringliggende villa-kvarter, som det var hensigten fra den danske arkitekt John Zachariasens side.

- Denne arkitektur afspejler også moskeens virke og ånd, som på den ene side fastholder sine traditionelle værdier og praksis, men samtidig også er velintegreret i det omkringliggende samfund med den tid vi lever i, Imad Malik, talsmand.

Denne integration og fredelige sameksistens med det omkringliggende samfund er bl.a. kommet til udtryk gennem moskeens åbenhed overfor alle uanset tro og baggrund. Blandt de mange talere fra moskeen kan nævnes ministre, MF’ere, ambassadører, biskopper, rabbinere, professorer, chefredaktører m.fl., og danskere fra alle baggrunde har gæstet moskeen til rundvisninger og spørgsmål om islam.

Desuden har moskeen taget mange andre initiativer, og er den seneste tid blevet mest kendt for sin oprydning på Rådhuspladsen nytårsdag.

Moskeen håber, at den også de næste mange år frem vil stå for, og være symbol på, disse positive værdier og altid være i stand til at opfylde kaliffens ord.

- Vi har i anledning af jubilæumsåret kørt en kampagne i offentlige transportmidler og inviteret alle danskere til at kontakte os og arrangere en gratis rundvisning. Den officielle fejring af jubilæet sker fredag den 29. september 2017.

Fredagsbøn i moskeen på Eriksminde Alle. (Arkiv foto)

Fredagsbøn i moskeen på Eriksminde Alle. (Arkiv foto)

menu
menu