Konstitueringsaftalen er under pres

Konstitueringsaftalen er under pres

Hverken Venstre eller Konservative kunne se sig imødekommet tilstrækkeligt under årets budgetforhandlinger - det undrer dem, når de nu begge er med i valgets konstitueringsaftale

Kursen er sat mod dårligt samarbejde, højere skatter og flere udgifter.

Det mener i hvert fald Venstre og Konservative, efter de måtte konstatere, at de ikke kunne være med i et forlig om årets budgetarbejde for Hvidovre Kommune.

Begge de blå partier undrer sig over, at de som konstitueringsparter endte med at måtte gå fra budgetforhandlingerne.

- Vi kunne godt mærke, at SF var vigtigere at have med ombord i forliget end de borgerlige konstitueringspartnere…..hvilket vi så kan tænke over, skriver Konservative om deres oplevelse af budgetforhandlingsforløbet.

Venstre påpeger, at konstitueringsaftalen, der blev indgået ved kommunalvalget i november 2017, nu vil blive presset.

- Den (budgetaftalen, red.) sætter først og fremmest borgmesterens konstituering med de borgerlige partier for ti måneder siden under pres med risiko for dårligt samarbejde. En konstituering betyder, at ved den første budgetforhandling må man også give og tage, men budgetforliget har intet efterkommet af Venstres ønsker, lyder det fra Venstre.

”Ganske enkelt respektløst”

Og hvad angår skatten og velfærd er både Konservative og Venstre utilfredse med den drejning og udvikling af Hvidovre Kommune, som de mener, budgettet afspejler.

- Mellem linierne antydedes det også, at skattestigninger over den periode på fire år, som forliget skulle gælde, meget vel kunne komme på tale, og der var også flettet kritik af regeringen ind i teksten. Vi måtte også konstatere, at man besluttede sig for at genindføre byggesagsgebyrer fra 2020, hvilket vi ganske enkelt synes er respektløst og utroværdigt, da dette var borgerlige resultater fra tidligere forlig. Det er ikke rimeligt, at man ét år får nogle ting med i et forlig, som flertallet så bare fjerner igen efterfølgende, skriver Konservative.

Og det er et punkt, som Venstre også mener er karakteristisk for budgetaftalen og som i følge partiet vil svække kommunens økonomi på sigt.

- Den aftale (om at fjerne byggesagsafgiften, red.) står Socialdemokraterne og DF pludselig ikke længere ved og vil genindføre afgiften. Det går også ud over kommunens kommende boligpolitik, som i langt højere grad skal ses som et aktiv til at sikre kommunens økonomi. Det kan sagtens kombineres med et socialt sigte for kommunens svagere stillede borgere, men også her ses en berøringsangst farvet af fortidig S-vanetænkning, skriver Venstre.

Læs Venstre og Konservatives indlæg i deres fulde længde på læserbrevssiden

key

menu
menu