Modige Emma tog på Julemærkehjemmet

Modige Emma tog på Julemærkehjemmet

...og lærte blandt andet, at man ikke ”falder død om” af at spise grøntsager

Broccoli på fem måder, 10 kilometer løb, nye venskaber og mod på at smage på mad, der ikke normalt var populært.

Det er bare nogle af de mange ting, som 10-årige Emma Wulff fra Hvidovre har lært efter et 10 uger langt ophold på Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde.

Emma Wulff går til dagligt i 4. klasse på Præstemoseskolen og Hvidovre Avis har mødt Emma og hendes mor Anette Wulff, da de var til opfølgningsbesøg på Liljeborg. Besøget på Liljeborg har fået Emma til at turde smage på grøntsager og sund mad, som hun normalt slet ikke ville prøve. Dertil er hun blevet bidt af at løbe og dyrke motion.

Hvorfor har Emma været på Julemærkehjemmet Liljenborg?

- Vi havde nogle udfordringer derhjemme med at smage på ny mad. Emma havde virkelig svært ved at få ting ind i sin mund, som hun ikke kendte. Samtidig havde kiloene sneget sig på, og vi spiste lidt for meget slik. Emma sagde også nej til legeaftaler, fordi hun var bange for, hvad de skulle spise, fortæller Anette Wulff.

Emma tilføjer:

- Og nogle gange blev vi rigtig uvenner over det derhjemme, hvis jeg ikke ville smage på maden, siger Emma.

Nervøs og spændt

Emmas mor besluttede sig derfor for at ringe til Julemærkehjemmet for at høre, om de kunne hjælpe Emma med den slags problemer.

Hvad tænkte du om at komme på Julemærkehjemmet Emma?

- Først var jeg lidt bange for at blive mobbet med det i min klasse, men jeg syntes, at det var en rigtig god ide, fortæller Emma.

Emmas frygt for at hendes klasse ville drille hende viste sig heldigvis at være helt ubegrundet.

- Der var ikke så mange i klassen, der havde hørt om Julemærkehjemmet, men de sagde, at de ville komme til at savne mig, så det var helt fint at sige det til dem, fortæller Emma.

Næste trin, at starte på Julemærkehjemmet, var imidlertid også en overvindelse.

- Jeg var spændt på det med motion og bange for at få hjemve, og så var jeg nervøs for at skulle smage på al den mad, siger Emma om de tanker hun gjorde sig inden hun startede på Julemærkehjemmet.

En del af at starte på Julemærkehjemmet er nemlig, at man sætter sig nogle mål og indgår nogle aftaler, som skal overholdes. For Emmas vedkommende var et af målene, at hun skulle lære at smage på mad, som hun ikke troede, hun ville kunne lide.

- Den første dag fik vi boller i karry og grønkålssalat. Boller i karry kan jeg godt lide, men grønkålen kunne jeg ikke så godt lide. Hvis det havde været derhjemme, havde jeg sagt nej tak, fortæller Emma.

Men aftalen med Liljeborg var der ingen vej uden om, og Emma fik derfor overvundet sig selv og fik smagt på ikke bare grønkål, men i løbet af de 10 uger også en lang række andre madvarer, hun normalt ville have sagt bestemt nej tak til.

Falder ikke død om

- Man skal smage på alt, hvad der bliver serveret, og hvis man ikke spiser en portion får man ikke mere mad bagefter. Så nogle gange spiste jeg ikke særlig meget. Så var mellemmåltiderne min redning, fortæller Emma.

Gradvist fik Emma dog vænnet sig til at smage på det, der blev serveret. Og sammen med de mange andre rutiner på Liljeborg begyndte resultaterne at vise sig.

- Man løber f.eks. inden morgenmad. Og man får point for at lave motion, f.eks. 3 point for at ro 2.000 meter, og så kan man samle point sammen til et træningssæt, fortæller Emma.

Motion og sund mad fylder altså en del på Julemærkehjemmet og med faste rutiner og medarbejdere, der støtter op om børnene, kom Emma hjem med en stor succesoplevelse.

Kan du så lide alting nu?

- Nej, ikke rigtig, men jeg har lært at smage på tingene. Så jeg synes, det går meget bedre nu, siger Emma.

For Emmas mor, Anette Wulff, er der heller ikke tvivl om, at opholdet har været godt.

- Emma har ikke mere så meget rod i tankerne om mad, og så har hun lært, at man ikke falder død om af at smage på tingene, siger Anette Wulff.

Emmas ophold på Julemærkehjemmet har desuden betydet, at familien Wulff har lagt deres madvaner om.

- Det var en beslutning, vi tog sammen. Så vi bakker op om det og prøvede at støtte og vejlede hende så godt som muligt undervejs, fordi vi syntes, det var vejen frem. Men selvfølgelig var det hårdt. Til gengæld var det fantastisk at se hende blomstre op, siger Anette Wulff.

Løber hver dag

Tilbage til hverdagen i Hvidovre har Emma da også taget en del ting til sig. Ud over at have trænet sig op til at kunne løbe 10 km. står hun alle hverdage op kl. 6.15 og løber 15 minutter inden morgenmad. Sammen med sin mor går hun desuden i et lokalt motionscenter: Sund med Signe.

- Det var også en omvæltning for os som familie, men det har vendt bøtten, og vi har lært helt vildt meget og er blevet meget motiverede. Og så er det jo vores ansvar at holde fast i det, Emma har lært. Så vi har lagt vores kostvaner om, og der bliver kun spist 100 gram slik om fredagen, siger Anette Wulff.

For Emma og hendes mor har det også betydet, at de er begyndt at træne sammen.

- Vi kan stadig godt synde, men så må vi bare motionere noget mere. Vores mål var, at Emma skulle smage på maden, og selv om en grøntsag ikke lige er hofretten, så er aftalen, at der skal smages på den, siger Anette Wulff og tilføjer.

- Og så har vi god mor-datter-tid, når vi træner med Sund med Signe i Avedørelejren. Hun har hold, som man kan melde sig på, og i modsætning til andre fitnesscentre må man godt have børn med på nogle af puls og styrke-holdene, fortæller Anette Wulff.

Emma er desuden blevet taget godt imod i sin klasse på Præstemoseskolen og opholdet på Julemærkehjemmet har hjulpet hende.

- Klassen sagde, at de havde savnet mig, og nu tænker jeg ikke så meget mere over det med mad, når jeg er ude. Jeg får ikke ondt i maven af det, siger Emma.

Gratis ophold

Fra Emmas mor lyder det, at hun varmt kan anbefale et ophold på Julemærkehjemmet.

- Vi kørte meget i det samme hjemme hos os og gad ikke lave mad, som ikke blev spist. Vi gad heller ikke blive uvenner hver aften, men vi har fået ændret rutinerne, og jeg vil gerne opfordre alle, som har behov for ændringer, ikke nødvendigvis på grund af overvægt, til at søge om at komme på Julemærkehjemmet. Det er en kæmpe hjælp for hele familien, slutter Anette Wulff.

Det er gratis at komme på et 10 ugers forløb på et Julemærkehjem. Man skal være mellem 7-14 år, og der er for tiden fem måneders ventetid på Lijleborg, oplyser hjemmets forstand Henrik Hougaard Bøtkjær.

Han tilføjer desuden, at alle er velkomne til at kontakte ham for yderligere oplysninger.

- Vi kan give barnet mulighed for en ny fortælling om sig selv. Og så kan vi sætte nogle målbare og konkrete mål op i børnehøjde, så det er nemmere for barnet, siger forstanderen.

Målene kan f.eks. være at tro mere på sig selv, at spise mindre, at spise sundere eller at motionere mere.

Han tilføjer, at et godt arbejdsmiljø på Julemærkehjemmet desuden medvirker til, at børnene har det godt, mens det er på hjemmet.

- Jo mere glæde, engagement og energi, jo bedre får børnene det. Vi støtter dem hele vejen rundt og jeg kan godt love dig for, at de bliver 1m5 meter højere den dag de kan løbe 5 km, siger han.

Han understreger også, at han sagtens forstå, at det kan være svært at ændre mønstret derhjemme.

- Det kan være svært at knække koden, hvis man har prøvet alt. Men der har vi nogle måder vi kan hjælpe på. Man kan f.eks. smage broccoli på fem forskellige måder, og så er der som regel en måde, der smager bedre end en anden. Og så er det vigtigt, at give barnet tror på, at hendes mening har en betydning, forklarer han.

key

menu
menu